Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΔίον Πιερίας: Αναβιώνει γυναικείο παραδοσιακό έθιμο

Δίον Πιερίας: Αναβιώνει γυναικείο παραδοσιακό έθιμο

Οι “Ντούφες” ένα γυναικείο έθιμο από τα Βλαχόφωνα χωριά του Λιβάδι και Κοκκινοπηλός Ολύμπου, αναμένεται να αναβιώσει το Σάββατο 23 Μαρτίου στο Διον Πιερίας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο τηρείται το βράδυ των Αγίων Θεοδώρων. Κατά την διάρκεια του στο παρελθόν μαζευόταν όλες οι γυναίκες σ` ένα σπίτι, κάθε χρόνο και σε διαφορετικό αφού πρώτα έδιωχναν τους άντρες (Χαρακτηριστικό τραγούδι της βραδιάς “Γυναίκες που χορεύετε τους άντρες που τους έχετε”). Ακολούθως η γιορτή ξεκινούσε από το βράδυ και τελείωνε το ξημέρωμα αφού οι γυναίκες δεν μπορούσαν να φύγουν μέσα στη νύχτα, δεν υπήρχαν φώτα στους δρόμους. Όλες οι γυναίκες έφερναν από τα σπίτια τους λίγο τυρί, ρύζι, ζάχαρη, αλεύρι για να φτιάξουν πίτες και πιλάφι, αυτά ήταν τα εδέσματα της βραδιάς. Τότε οι γυναίκες τραγουδούσαν και χόρευαν ως το ξημέρωμα και μάλιστα κάποιες πιο τολμηρές μασκαρευόταν και δεν αποκάλυπταν το πρόσωπό τους έως το τέλος της βραδιάς.

Η γιορτή αυτή συμβολίζει μια μορφή γυναικοκρατίας και αποτελεί αφορμή για μια μέρα απόδρασης των γυναικών από την καθημερινότητά τους και το φόρτο εργασίας τους. Στο πλαίσιο της αναβίωσης του οι γυναίκες της Πιερικής κωμόπολης προσκαλούν άπαντες στην αναβίωση του στις 23 Μαρτίου. Αυτή θα λάβει χώρα στις 20:00 το απόγευμα, με τιμή εισόδου 20 ευρώ, στην ταβέρνα Αγιονέρι, με την ορχήστρα του Βασίλη Ζαβαντία.

Πηγή:odelalis.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα