Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΒ. ΕλλάδαΠτηνά και νυχτερίδες θύματα των ανεμογεννητριών σε Έβρο και Ροδόπη

Πτηνά και νυχτερίδες θύματα των ανεμογεννητριών σε Έβρο και Ροδόπη

- Advertisement -

Την ανησυχία της των αριθμό των πτηνών που σκοτώθηκαν μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες εκφράζει μέσω ανάρτησης της η εταιρεία προστασίας βιοποικιλότητας Θράκης.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε αυτή από τα 563 περιστατικά, τα 35 είναι αρπακτικά πουλιά (16 εκ των οποίων γύπες), 198 πουλιά άλλων ειδών και 330 νυχτερίδες. Με διάσπαρτα διαθέσιμα δεδομένα σε μελέτες και τεχνικές αναφορές που έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες ή σε αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιών, διοργανώθηκε από την εταιρεία προστασίας βιοποικιλότητας Θράκης μια βάση δεδομένων στην ιστοσελίδα της, η οποία ανανεώνεται κάθε φορά που καταγράφεται νέο περιστατικό. Αυτή η βάση δεδομένων που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε για τα περιστατικά πρόσκρουσης στον Έβρο και τη Ροδόπη, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των ΑΣΠΗΕ, την εκτίμηση των επιπτώσεων και τη λήψη αποφάσεων ή παροχή γνώμης και την έρευνα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη σημασία της σωστής και ενδελεχούς έρευνας για τα περιστατικά προσκρούσεων.

Ακόμα επισημένεται πως από το 2008 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη συστηματική έρευνα του WWF Ελλάς για νεκρά πουλιά και νυχτερίδες στους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) του Έβρου και της Ροδόπης (διήρκησε δύο έτη), έως το 2023 έχουν καταγραφεί 563 περιστατικά πρόσκρουσης πτηνών και νυχτερίδων στις ανεμογεννήτριες του Έβρου και της Ροδόπης (276 λειτουργούν σήμερα).

Πηγή:e-evros.gr

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα