Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΧειμερινή απόδραση στο Πάπιγκο

Χειμερινή απόδραση στο Πάπιγκο

Ένας από τους εμβληματικότερους και πιο ιστορικούς προορισμούς της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της ορεινής Ελλάδας, το Πάπιγκο είναι στην πραγματικότητα δύο ξεχωριστοί οικισμοί: το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Η διαδρομή από το ένα χωριό στο άλλο αποτελεί μία ασύγκριτα όμορφη εμπειρία στην καρδιά της φύσης.

Δύο τόποι γραφικοί, παραδοσιακοί, δύο χωριά με φανταστική αρχιτεκτονική που προσδίδει στα πάντα γύρω σας μία μοναδική ταυτότητα, έναν απόλυτα αναγνωρίσιμο χαρακτήρα. Τον χαρακτήρα των περήφανων Ζαγοροχωρίων.

Σχεδόν κάθε εξερεύνηση αρχίζει από το Μεγάλο Πάπιγκο, σε υψόμετρο 980 μέτρων. Πρόκειται για έναν πραγματικά τουριστικό οικισμό, εξαιρετικά ανεπτυγμένο με δεκάδες εστιατόρια και καταλύματα, που θα γίνει ιδανική αφετηρία για μία απολαυστική χειμωνιάτικη απόδραση σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Λίγο πιο ψηλά, περίπου στα 1.040 μέτρα, θα συναντήσετε το Μικρό Πάπιγκο να συμπληρώνει το μαγευτικό σκηνικό και να σας οδηγεί σιγά-σιγά στη θρυλική Δρακόλιμνη μέσα από μία μεγάλη, αλλά ανείπωτα ειδυλλιακή διαδρομή διάρκειας περίπου 5 ωρών.

Η πεζοπορία στα σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα πέτρινα κτίσματα, τα καλοδιατηρημένα λιθόστρωτα σοκάκια (στα Ζαγοροχώρια η πέτρα πρωταγωνιστεί παντού, ούσα ο μεγαλύτερος φυσικός πλούτος όλης της ευρύτερης περιοχής), οι γραφικές εκκλησίες, οι ταβέρνες με την εξαιρετική τοπική κουζίνα και πέρα από αυτά, στο φόντο, το εμβληματικό Φαράγγι του Βίκου. Ένα θαύμα της φύσης, ένα από τα πιο περιπετειώδη και όμορφα σημεία ολόκληρης της Ελλάδας.

Με τους ήχους του Βοϊδομάτη να φτάνουν γλυκά στα αυτιά σας, ετοιμαστείτε να ζήσετε τη μαγεία της Ηπείρου στην πιο ατμοσφαιρική εποχή της. Τον χειμώνα. Αν, μάλιστα, κάνετε στάση εκεί την περίοδο των γιορτών, όταν χιλιάδες λαμπιόνια ομορφαίνουν ακόμα περισσότερα όλα τα, χωριά τότε η συνολική εμπειρία απογειώνεται.

Ανακαλύπτοντας το χωριό

Μόνο δικαιολογημένο είναι το γεγονός ότι το Πάπιγκο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας, Δεν είναι μόνο η συγκλονιστική γεωγραφική του θέση στην καρδιά ενός εκ των ωραιότερων φυσικών τοπίων της χώρας μας. Είναι το ίδιο το χωριό, τόσο γραφικό και ατμοσφαιρικό, με την αξιοθαύμαστη, παραδοσιακή αρχιτεκτονική του που προσκαλεί τους επισκέπτες να κάνουν στάση στα λιθόστρωτα σοκάκια του ξανά και ξανά.

Σχεδόν στην είσοδο του χωριού, αμέσως μετά το μεγάλο δημοτικό πάρκινγκ που λειτουργεί χωρίς καμία απολύτως χρέωση, θα δείτε την πρώτη εκκλησία του οικισμού, αφιερωμένη στον Άγιο Βλάσιο, στον Άγιο Δημήτριο και στην Αγία Τριάδα. Ο ναός χτίστηκε το 1852 και αποτελεί εμβληματικό σημείο του οικισμού μαζί με το επιβλητικό εξάγωνο, πέτρινο καμπαναριό που κατασκευάστηκε το 1887.

Μία βόλτα στα δρομάκια του Πάπιγκου θα σας οδηγήσει μπροστά από την επονομαζόμενη «Καλλίνειο Σχολή» όπου μέχρι και πρόσφατα στεγαζόταν και το δημοτικό σχολείου του χωριού. Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1897, ωστόσο, στο Πάπιγκο λειτουργούσε ήδη ελληνικό σχολείο από τα τέλη του 18ου αιώνα. Πρόκειται για έναν ιστορικότατο τόπο που κουβαλάει τη δικό του πνευματική κληρονομιά. Από το Πάπιγκο, μάλιστα, κατάγονται αρκετοί άνθρωποι που επηρέασαν σημαντικά τα ελληνικά γράμματα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος και μελετητής Μιχάλης Αναγνωστόπουλος και ο εκδότης της ελληνικής εφημερίδας “Ίρις”, με έδρα το Βουκουρέστι, Ζαχαρίας Σαρδέλης.

Και, φυσικά, δεν γίνεται να μην εστιάσει κανείς στη μοναδική επαφή με τη φύση, κάτι που σε ένα χωριό σαν το Πάπιγκο είναι δεδομένο αναπόφευκτο και μία ασύγκριτη εμπειρία, ειδικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας, των εξερευνήσεων, του rafting και του kayak.

Οι κολυμπήθρες του Πάπιγκου

Φυσικά, είναι αδύνατο να ταξιδέψετε μέχρι το Πάπιγκο χωρίς να κάνετε στάση στο χωριό που είναι ευρέως γνωστό ως το «αδελφάκι» του. Ο δρόμος που οδηγεί στο Μικρό Πάπιγκο ξεκινά ανάμεσα στην εκκλησία και την «Καλλίνειο Σχολή» και είναι συνολικά 3 χιλιόμετρα. Στο δρόμο προς τα εκεί, θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα απόκοσμα όμορφο τοπίο, που όμοιό του σπάνια θα συναντήσετε σε άλλο σημείο της Ελλάδας. Είναι το λεγόμενο ρέμα του Ρογκοβού, το οποίο σχηματίζει μεγάλες φυσικές πισίνες, που οι ντόπιοι ονομάζουν απλώς κολυμπήθρες. Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες, θα δείτε πολύ κόσμο να κολυμπά στα δροσερά νερά και η αλήθεια είναι ότι μία βουτιά στις κολυμπήθρες του Πάπιγκου είναι από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε στην περιοχή των Ζαγοροχωρίων.

Βόλτα στο Μικρό Πάπιγκο

Η βόλτα στο γειτονικό Μικρό Πάπιγκο προϋποθέτει σίγουρα να αφήσετε το αυτοκίνητό σας πριν μπείτε στο χωριό. Το πιο συνηθισμένο, και πιο βολικό σημείο, είναι ακριβώς δίπλα στην εκκλησία των Ταξιαρχών, η οποία να καλωσορίζει τους επισκέπτες στον μικρό, παραδοσιακό οικισμό. Εκεί θα δείτε και τον ψηλό, αιωνόβιο πλάτανο, άλλο ένα σήμα κατατεθέν του Μικρού Πάπιγκου.

Εκτός από τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορεί να παρατηρήσει κανείς σε ολόκληρα τα Ζαγοροχώρια, στο Μικρό Πάπιγκο ξεχωρίζει, σε ένα κεντρικότατο σημείο του χωριού, το «Κέντρο Ενημέρωσης για τη Φύση και τον Πολιτισμό στο Ζαγόρι», το οποίο δημιούργησε το WWF στο κτήριο του παλιού δημοτικού σχολείου, μία δωρεά του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου.

Η Δρακολίμνη της Γκαμήλας

Από τα συγκλονιστικότερα φυσικά τοπία της χώρας μας, η θαυμάσια Δρακόλιμνη της Γκαμήλας αποτελεί διακαή πόθο όσων λατρεύουν την ανάβαση και διαθέτουν τις ανάλογες αντοχές.

Η θρυλική Δρακόλιμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων και αποτελεί σταθερό πόλο έλξης ακόμα και για επισκέπτες που φτάνουν στην Ήπειρο από διαφορετικά σημεία της Ευρώπης, έχοντας ακούσει τόσα πολλά για τη μαγευτική, ανείπωτη ομορφιά των Ζαγοροχωριών. Η λίμνη έχει σχήμα καρδιάς, έκταση 8 στρέμματα και μπορεί τον χειμώνα τα νερά της να είναι πραγματικά παγωμένα και αφιλόξενα, ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία των υδάτων είναι αρκετά πιο φιλική και έτσι δεν αποκλείεται να καταφέρετε να κάνετε μία βουτιά σε ένα από τα συναρπαστικότερα σημεία των βουνών της Ελλάδας.

Για να φτάσετε τη Δρακόλιμνη ακολουθήστε το πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι που ξεκινά από τα τελευταία σπίτια στο Μικρό Πάπιγκο και το οποίο μετά από μία ώρα ανάβασης θα σας οδηγήσει έξω από το δάσος. Πρώτη στάση, το ορειβατικό καταφύγιο στα 1.900 μέτρα υψόμετρο όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε για λίγο, αφού σας περιμένουν περίπου άλλες 3 ώρες πεζοπορίας πριν δείτε να ξεδιπλώνεται μπροστά σας η λίμνη που συνοδεύεται από όμορφες ηπειρώτικες ιστορίες για δράκους και νεράιδες.

Τα σπήλαια

Ο δρόμος για τα σπήλαια είναι ο ίδιος που αρχίζει από το Μικρό Πάπιγκο με προορισμό τη Δρακόλιμνη και περνά από το ορειβατικό καταφύγιο. Ωστόσο, από εκείνο το σημείο και μετά, ο δρόμος χωρίζει, όμως, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε προς τα πού πρέπει να πάτε, αφού τα μονοπάτια έχουν εξαιρετική σήμανση γεγονός που διευκολύνει σημαντικά την εξερεύνηση.

Αρκετά πιο δύσκολα είναι τα πράγματα σε περίπτωση που επιθυμείτε να αναρριχηθείτε σε κάποιο από τα σπήλαια, τα πιο διάσημα είναι αυτά με την ονομασία Προβατίνα και Χάσμα του Έπους, καθώς θα χρειαστείτε μαζί σας έμπειρο σπηλαιολόγο ώστε να σας συνοδεύσει σε ολόκληρη τη διαδικασία. Σημειώστε ότι η Προβατίνα έχει βάθος περίπου 407 μέτρα και είναι το δεύτερο βαθύτερο φυσικό πηγάδι στον κόσμο.

Πεζοπορία στο Φαράγγι του Βίκου

Βασικότατος σταθμός σε μία απόδραση στα Ζαγοροχώρια είναι, βέβαια, και το εμβληματικό και περιπετειώδες Φαράγγι του Βίκου, το οποίο αποτελεί από μόνο του έναν λόγο για να ταξιδέψει κανείς στην περιοχή. Μία συγκλονιστική διαδρομή συνολικής διάρκειας περίπου 7 ωρών που θα σάς μεταφέρει στην πιο ωραία, παρθένα, άγρια και ανέγγιχτη πλευρά της ελληνικής φύσης, Ουσιαστικά πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου, ενώ φυσικά, μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και τις δυνάμεις σας στο rafting ή στο river trekking στα κρυστάλλινα, ορμητικά νερά του ποταμού Βοϊδομάτη.

Πηγή: travel.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα