Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΤο BBC αποθεώνει την Ικαρία: Το νησί της μακροζωίας

Το BBC αποθεώνει την Ικαρία: Το νησί της μακροζωίας

Αφιέρωμα στην Ικαρία, μια από τις καθορισμένες «Γαλάζιες Ζώνες» του κόσμου, δηλαδή τις περιοχές που ζουν οι περισσότεροι αιωνόβιοι κάνει το BBC. Όπως τονίζει, το φωλιασμένο στο ανατολικό Αιγαίο, μικρό ελληνικό νησί της Ικαρίας προσφέρει ανεκτίμητες γνώσεις για τα μυστικά μιας μακράς και υγιούς ζωής.

Το «κλειδί» για τη μακροζωία των κατοίκων του νησιού λέει το BBC είναι οι ισχυροί κοινωνικοί και οικογενειακοί δεσμοί, η απρόσκοπτη ενσωμάτωση της άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα και η συνήθεια του τακτικού ύπνου. Τέτοιες πρακτικές συμβάλλουν σε έναν τρόπο ζωής που εξισορροπεί τη δραστηριότητα με την ανάπαυση, τη δέσμευση στην κοινότητα με την ατομική ευημερία, παρουσιάζοντας μια ολιστική προσέγγιση της υγείας που εκτείνεται πολύ πέρα από τη διατροφή και μόνο.

Επιπλέον, τονίζει ότι η διατροφή των κατοίκων, επί το πλείστον μεσογειακή, έχει οφέλη.

Η διατροφή τους είναι κυρίως φυτική και δίνει έμφαση στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά και τους σπόρους, ενώ το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή πρόσθετων λιπαρών. Η περιορισμένη κατανάλωση γιαουρτιού και τυριού, ψαριών, πουλερικών και κόκκινου κρασιού, σε συνδυασμό με την περιορισμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, αναδεικνύει ένα διατροφικό πρότυπο πλούσιο σε υγιεινά λίπη, φυτικές ίνες και θρεπτικά πυκνές ολικές τροφές. Αυτός ο τρόπος διατροφής μειώνει τον κίνδυνο διάφορων παθήσεων όπως των καρδιακών, του εγκεφαλικού, του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μάλιστα, η Ελληνοαμερικανίδα σεφ Diane Kochilas παρουσιάζει το βιβλίο μαγειρικής «The Ikaria Way», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 26 Μαρτίου, και που προσφέρει έναν «οδικό χάρτη» για την ενσωμάτωση της μεσογειακής διατροφής στην καθημερινή ζωή, εμπνευσμένο από τις διατροφικές συνήθειες της Ικαρίας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα