Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΠάσχα στην Ελλάδα: Αυτοί είναι οι κορυφαίοι προορισμοί και τα έθιμα που...

Πάσχα στην Ελλάδα: Αυτοί είναι οι κορυφαίοι προορισμοί και τα έθιμα που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά

- Advertisement -

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, με το Πάσχα στην Ελλάδα αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για όλους μας. Η η ελληνική ύπαιθρος είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες που σχεδιάζουν φέτος να περάσουν γιορτές στο χωριό. Ωστόσο, σε αρκετά μέρη της χώρας υπάρχουν πολλά έθιμα πασχαλινά που αναβιώνουν κάθε χρόνο και αξίζει να τα γνωρίσετε από κοντά, καθώς πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία, αλλά κι επιστροφή στις ρίζες!

Πάσχα στην Κέρκυρα

Πάσχα στην Κέρκυρα - Μπότηδες
«Μπότηδες», το διάσιμο πασχαλινό έθιμο στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα, αρχόντισσα του Ιονίου, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς αυτή την περίοδο. Στην Κέρκυρα θα ζήσετε πραγματικά ένα διαφορετικό Πάσχα στην Ελλάδα. Ένα Πάσχα που θα σας μείνει αξέχαστο. Και δεν είναι οι διάσημοι «Μπότηδες» το μόνο πασχαλινό έθιμο του νησιού. Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την περιφορά των Επιταφίων σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, με τις διάσημες φιλαρμονικές της πόλης να τους συνοδεύσουν, παίζοντας πένθιμα εμβατήρια. Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο, για να ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι μέχρι τις 10 το βράδυ που βγαίνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης.

Πάσχα στην Κέρκυρα
Πασχαλινή λιτανεία στη Κέρκυρα

Το Μεγάλο Σάββατο, στις έξι το πρωί, το έθιμο του τεχνητού σεισμού αποτελεί παράδοση για το Ναό της Παναγίας των Ξένων. Στη συνέχεια, ντόπιοι και επισκέπτες παίρνουν θέση στη μεγάλη πλατεία και στο Λιστόν για την Πρώτη Ανάσταση. Στις 11 η ώρα ακριβώς οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και ο θρήνος δίνει τη θέση του στη… φασαρία! Είναι η ώρα των Μπότηδων. Μέσα σε ένα εκκωφαντικό και πανηγυρικό κλίμα, τα τεράστια κανάτια με τις κόκκινες κορδέλες και γεμάτα νερό εκτοξεύονται με δύναμη από τα στολισμένα μπαλκόνια των σπιτιών.

Κέρκυρα - Πάσχα
Το Πάσχα στην Κέρκυρα προσφέρει ξεχωριστές στιγμές

Παράλληλα, στην Πίνια, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, αναβιώνει το κορφιάτικο έθιμο της «Μαστέλας». Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, οι πινιαδόροι τοποθετούν στη μέση του δρόμου ένα μισοβάρελο γεμάτο με νερό (μαστέλα) στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες, καλώντας τους περαστικούς να ρίξουν μέσα νομίσματα για «το καλό». Όταν χτυπήσουν οι καμπάνες της πρώτης Ανάστασης, ένας τολμηρός πρέπει να βουτήξει στο βαρέλι και να βγάλει τα νομίσματα.

Ανάσταση στην Κέρκυρα
Ανάσταση στην Κέρκυρα

Το βράδυ της Ανάστασης ο κόσμος συγκεντρώνεται στην Άνω Πλατεία. Στα παράθυρα των σπιτιών έχουν βγάλει έξω αναμμένα κεριά, δημιουργώντας μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Με το τέλος της Ανάστασης και τη ρίψη πυροτεχνημάτων, οι μπάντες τριγυρνούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια με τον κόσμο να συμμετέχει στο εορταστικό κλίμα. Το γλέντι διαρκεί μέχρι το πρωί, προσφέροντας «τσιλίχουρδα» (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες και άφθονο κρασί.

Πάσχα στην Ελλάδα, Πάσχα στην Καλαμάτα

Καλαμάτα Πάσχα - Υπαπαντή
Τα τελευταία χρόνια, η Καλαμάτα κερδίζει όλο και περισσότερους ταξιδιώτες που την επιλέγουνγια το Πάσχα

Τα τελευταία χρόνια, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα, η Καλαμάτα, η χαρισματική μεγαλούπολη της Ελλάδας, έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή πασχαλινό προορισμό. Το γεγονός ότι πλέον με τη νέα εθνική οδό είναι πολύ κοντά με την Αθήνα, αφού φτάνεις σε λιγότερο από τρεις ώρες, την καθιστά ιδανική επιλογή για όσους δεν θέλουν να ταξιδέψουν σε κάποιο νησί. Επιπλέον, η ίδια η πόλη έχει ομορφύνει πολύ, προσφέροντας στον επισκέπτη πολλές επιλογές κατά την παραμονή του, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται γνωστά μέρη της Μεσσηνίας που μπορείς να επισκεφτείς.

Πάσχα στην Καλαμάτα
Πάσχα στην Καλαμάτα

Όμως, έχει και αρκετά πασχαλινά έθιμα που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Το πιο γνωστό και παλιό έθιμο της Καλαμάτας είναι ο σαϊτοπόλεμος που έχει τις απαρχές του στην επανάσταση του 1821 και αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα. Οι διάφορες ομάδες που συμμετέχουν σε αυτόν, αποκαλούνται «Μπουλούκια». Κάθε ένα «Μπουλούκι» κατασκευάζει εκατό με εκατόν είκοσι σαΐτες, όπως συνηθίζεται. Οι σαΐτολόγοι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο πάθος και ενθουσιασμό το συγκεκριμένο έθιμο και περιμένουν το σύνθημα για να αρχίσουν την… εκτόξευση. Αν και τα τελευταία χρόνια, λόγω ατυχημάτων, υπάρχουν διάφορες γκρίνιες για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου εθίμου. Την Μεγάλη Παρασκευή, στις γειτονιές της Καλαμάτας, στη Ράχη, στον Αβραμόγιαννη, στην Αγία Παρασκευή, στην πλατεία Φυτειάς και σε πολλές άλλες, αναβιώνει εδώ και πολλά χρόνια το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα.

Καλαμάτα επιτάφιος
Περιφορά επιταφίου στην Καλαμάτα

Τέλος, αν θέλετε να ζήσετε μία ξεχωριστή και άκρως κατανυκτική εμπειρία, το βράδυ της Παρασκευής να παρακολουθήσετε την περιφορά του επιταφίου στις Κιτριές. Εδώ, η περιφορά γίνεται στις 12 τα μεσάνυχτα, με τους πιστούς να κατεβαίνουν από το παλαιό καλντερίμι προς την πλατεία του χωριού. Στη συνέχεια, οι επαγγελματίες ψαράδες βάζουν τον επιτάφιο στο καΐκι τους και με συνοδεία όλων των υπολοίπων σκαφών κάνουν τον κύκλο του όρμου των Κιτριών για να επιστρέψουν στο λιμάνι για να συνεχιστεί η περιφορά του στο χωριό.

 

Πάσχα στην Αίγινα

Πάσχα στην Αίγινα
Πάσχα στο νησί της Αίγινας: Μια κοντινή και πολλά υποσχόμενη λύση

Μια ανάσα από την Αθήνα -το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί μία ώρα- η Αίγινα, με το καλό φαγητό, τη νυχτερινή ζωή και τη vintage ατμόσφαιρα, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους προτιμούν έναν κοντινό προορισμό για το Πάσχα. Μάλιστα, είναι ιδανική ιδέα ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή αν παραμείνετε αυτές τις ημέρες στο κλεινόν άστυ. Πέρα από τις ομορφιές του νησιού, τη θαλασσινή αύρα, αλλά και τα αξιοθέατα και τα γραφικά ταβερνάκια για φαγητό, στην Αίγινα αναβιώνουν εδώ και χρόνια πασχαλινά έθιμα που αξίζει να τα παρακολουθήσετε από κοντά.

Άγίος Νικόλάος - Αίγινα
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Αίγινας

Την Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι των τριών μεγάλων εκκλησιών της πόλης (Μητροπόλεως, Παναγίτσας και Αγίου Νικολάου), κατά την περιφορά τους, συναντώνται στο μέσον της παραλιακής, σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα. Την Κυριακή του Πάσχα, στην Πέρδικα αναβιώνει ένα από τα παλαιότερα έθιμα: το κάψιμο του Ιούδα, το οποίο είναι παραγεμισμένο με άχυρα και παραδίδεται στη φωτιά. Την Δευτέρα του Πάσχα, στην είσοδο της Παλαιάς Χώρας, στον προαύλιο χώρο του Τιμίου Σταυρού αναβιώνει ένα παλαιό αιγινήτικο έθιμο, ο χορός της Λαμπρής. Ένα παραδοσιακό γλέντι που ξεκινά το πρωί με ζωντανή μουσική, τσούγκρισμα αυγών και χορούς

Πάσχα στην Πάτμο

Πάσχα στην Πάτμο
Πάσχα στην Πάτμο

Πάσχα στην Ελλάδα, Πάσχα στο «νησί της Αποκάλυψης». Η λέξη που μπορούμε να σκεφτούμε, είναι δέος! Από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας αναβιώνουν έθιμα που έχουν να κάνουν με το Θείο Δράμα. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης αν βρίσκεστε στην Πάτμο, δεν πρέπει να χάσετε την τελετή του Νιπτήρος στη Χώρα, η οποία ως έθιμο κρατά τις ρίζες της από τον 4ο αιώνα και γίνεται σύμφωνα με τις βυζαντινές παραδόσεις, ενώ πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα.

Πάτμος: Άγιος Ιωάννης Θεολόγος
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο

Κατά την τελετή ο ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που αναπαριστά τον Ιησού Χριστό, ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών, οι οποίοι αναπαριστούν τους μαθητές του και εν συνεχεία αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες. Την Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά των επιταφίων και το ράντισμα των νοικοκυρών με το ντόπιο ανθόνερο αποτελεί άλλη μία μοναδική εμπειρία, ενώ την Κυριακή του Πάσχα στον εσπερινό της Αγάπης στην Ιερά Μονή γίνεται η δεύτερη ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες.

Πάτμος
Η Πάτμος, εκτός από τα πασχαλινά έθιμα, προσφέρεται για ξεκούραστες διακοπές και γραφικές βόλτες

Το απόγευμα όλο το νησί εορτάζει την Ανάσταση μαζί με τους επισκέπτες στην πλατεία της Σκάλας όπου ο Δήμος και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού προσφέρουν ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλινά εδέσματα. Το τυπικό του Πάσχα κλείνει τη «Νέα Τρίτη» με την περιφορά των ιερών εικονισμάτων στα σπίτια της κάθε ενορίας για να έχουν – σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση – όλα τα σπίτια την εύνοια του Θεού.

Πηγή: exploringgreece.tv

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα