Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΜετέωρα: Ένας από τους πιο επιβλητικούς προορισμούς της Ελλάδας

Μετέωρα: Ένας από τους πιο επιβλητικούς προορισμούς της Ελλάδας

Ένα σημείο απαράμιλλης ομορφιάς στην Ελλάδα – ομορφιά που δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία, καθώς την ίδια στιγμή θεωρείται και ένα παγκόσμιου βεληνεκούς μεγαλοπρεπές γεωλογικό φαινόμενο, αλλά και η δεύτερη πιο σημαντική μοναστική πολιτεία μετά το Άγιον Όρος.

Από το 1989 τα Μετέωρα συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Την ταυτότητα των Μετεώρων δίνουν τα μοναστήρια που προκαλούν δέος, κυριολεκτικά σκαρφαλωμένα στους πανύψηλους σκουρόχρωμους βράχους που δεσπόζουν πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας. Φωλιασμένα στις κορυφές και στις σπηλιές τους από τον 11ο αιώνα, χαρίζουν ένα ταξίδι στο χρόνο με το που περνάει ο επισκέπτης την πύλη τους.

Οι μοναχοί ήταν οι πρώτοι κάτοικοι που έδειξαν τον βασικό τρόπο επιβίωσης σε αυτούς τους «μαγικούς» βράχους – την αναρρίχηση. Η γεωλογική ιδιομορφία της περιοχής οδήγησε τους ανθρώπους να λαξεύουν σήραγγες στους βράχους για να γίνονται οι μονές προσβάσιμες ενώ επί σειρά ετών η μόνη μέθοδος επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τους ήταν με ανεμόσκαλες, σκοινιά και τροχαλίες.

Σήμερα, αναρριχητές από όλα τα σημεία του κόσμου έρχονται ως εδώ για να κερδίσουν το προσωπικό τους στοίχημα με τους θεόρατους βράχους.

Η ιστορία των μοναχών στα Μετέωρα ξεκινάει τον 11ο αιώνα, όταν μοναχοί ασκητές εγκατέλειψαν το Άγιον Όρος για να ασκητέψουν στις σπηλιές των βράχων, στην καρδιά της Θεσσαλίας. Η πρώτη οργανωμένη κοινοβιακή κοινότητα αναφέρεται τον 14ο αιώνα και σχηματίστηκε από τον Όσιο Αθανάσιο Μετεωρίτη στη μονή του Μεγάλου Μετεώρου. Σταδιακά, η κοινότητα έφτασε να μετρά 24 μοναστήρια.

Σήμερα, υπάρχουν 6 ανακαινισμένα μοναστήρια στα Μετέωρα, τα οποία είναι ανοιχτά στους επισκέπτες. Πρόκειται για τα εξής: του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, του Βαρλαάμ, του Ρουσσάνου, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Στεφάνου.

Όσο για την Καλαμπάκα, η οποία απλώνεται στα πόδια των Μετεώρων είναι μια περιποιημένη κωμόπολη. Ξεχωρίζει η πλατεία η οποία «κοιτάζει» ίσια ευθεία τους επιβλητικούς βράχους. Είναι την ίδια στιγμή το εμπορικό και τουριστικό κέντρο των Μετεώρων που σας παρέχει όλες τις ανέσεις που θα χρειαστείτε.

Λίγο πιο κάτω από την Καλαμπάκα βρίσκεται και το Καστράκι, το χωριό των βράχων με τις ταβέρνες, τα καφέ και τα ωραία -πολλά εκ των οποίων ανακαινισμένα- ξενοδοχεία του.

Μετέωρα – Μονές

Η μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος είναι γνωστή και ως Μεγάλο Μετέωρο και είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος μονή των Μετεώρων.

Στη γυναικεία μονή Αγίου Στεφάνου ξεχωρίζει το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Αυτή είναι και η πιο εύκολα προσβάσιμη μονή αφού ένα μικρό πέτρινο γεφύρι συνδέει την είσοδο της μονής με τον σύγχρονο δρόμο.

Αντίθετα, η μονή Αγίας Τριάδας «φωλιάζει» στον πιο απόκρημνο βράχο των Μετεώρων με την προσέγγιση της να γίνεται μέσω σκαλιών λαξευμένων μέσα στην πέτρα.

Περπατώντας τη διαδρομή Καλαμπάκας-Αγίας Τριάδας (διάρκεια 30 λεπτά) θα έχετε μια πραγματικά πανοπτική και άκρως γοητευτική θέαση όλου του τοπίου των βράχων.

Στη γυναικεία μονή Ρουσάνου ο επισκέπτης απολαμβάνει τη διαδρομή μέσα από το κατάφυτο μονοπάτι ενώ όταν φτάνει στη μονή την παράσταση κλέβουν οι υπέροχες τοιχογραφίες της μικρής εκκλησίας.

Στη μονή Βαρλαάμ ξεχωρίζουν οι πολύτιμες σωζόμενες τοιχογραφίες του αγιογράφου Φράγκου Κατελάνου.

Στη μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά «πρωταγωνιστούν» οι τοιχογραφίες του διάσημου αγιογράφου Θεοφάνη Κρη. Η μονή βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από τους πελώριους βράχους.

Βόλτα στη Σαρακήνα

Απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα (προς τα Τρίκαλα) και είναι μια κοινότητα ιστορική. Το βασικό αξιοθέατο εδώ είναι το περίφημο εξάτοξο γεφύρι της Σαρακήνας, γέφυρα η οποία κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα από τον μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίων Β’.

Επίσκεψη στο σπήλαιο της Θεόπετρας

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα από ιστορικής άποψης σπήλαια της Ελλάδας, σε μικρή απόσταση από την Καλαμπάκα, μόλις 3 χλμ. πριν από τα Μετέωρα, στο δυτικότερο άκρο της θεσσαλικής πεδιάδας. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων από την επιφάνεια της πεδιάδας και 280 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ μπροστά του ρέει ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού. Δημιουργήθηκε 137 έως 65 εκατομμύρια χρόνια πριν!

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα