Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΒατόπουλος: Έρχεται το «υπερεμβόλιο» – Σε τι θα διαφέρει από το σημερινά

Βατόπουλος: Έρχεται το «υπερεμβόλιο» – Σε τι θα διαφέρει από το σημερινά

.

******

Την εκτίμηση ότι ένα νέο εμβόλιο, το λεγόμενο «υπερεμβόλιο» για το οποίο γίνεται λόγος και φτιάχνεται τώρα, θα παρέχει πιο ισχυρή προστασία, καθώς «θα προσπαθήσει να φτιάξει αντισώματα για άλλες πρωτεΐνες που είναι πιο σταθερές και άρα δεν μεταλλάσσονται εύκολα», εξέφρασε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 ο Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε τώρα έχουν ως αντιγόνο το αντιγόνο της ακίδας, αλλά το καινούργιο θα είναι διαφορετικό.

Κατά τον καθηγητή «ο εμβολιασμός δεν έχει γραμμική σχέση με τα κρούσματα και άρα πρέπει να γίνουν αρκετά εμβόλια για να αρχίσει να επηρεάζονται και τα κρούσματα, δηλαδή να πάμε στο 50%-60%, κάτι που μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε ως το καλοκαίρι».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης του lockdown ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «θεωρητικά το υγειονομικά ασφαλές είναι να υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας, όμως πρέπει να δει κανείς και όλα τα υπόλοιπα, τα κοινωνικά, τα οικονομία, τα ψυχολογικά θέματα πριν πάρει απόφαση. Ακόμα τα κρούσματα είναι πολλά, οι ΜΕΘ δεν έχουν αδειάσει» σημείωσε για να ξεκαθαρίσει πάντως ότι «δν μπορούμε να απομονώσουμε το υγειονομικό από την δρώσα κοινωνία, δεν θέλουμε και να πεθάνουμε από την πείνα» για να προσθέσει «δεν θα κατηγορήσω την κυβέρνηση αν πει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε λίγο για να δουλέψει η οικονομία, ο ρόλος της πολιτείας είναι να παίρνει τις αποφάσεις».

Ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «δεν είναι κακή ιδέα η διπλή μάσκα, ιδίως σε συνωστισμούς, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή σε άλλους συγκεκριμένους χώρους. Συζητάμε για τη διπλή μάσκα λόγω των μεταλλάξεων που κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και μιλάμε για μία πάνινη και μία χειρουργική, διαφορετικές πάντως». Επισήμανε ωστόσο ότι «το πιο βασικό είναι να φοράμε τη μάσκα σωστά, είτε είναι μία, είτε είναι διπλή, αυτό είναι το σημαντικό, το υπ’ αριθμόν ένα θέμα, να εφαρμόζει δηλαδή σωστά». Τέλος σημείωσε ότι «η κακοκαιρία ίσως βοήθησε στον περιορισμό της πανδημίας, γιατί απέτρεψε την κινητικότητα και εμπόδισε την μετάδοση του ιού».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα