Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΤο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ψηφιοποιεί και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ψηφιοποιεί και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του

.

******

Σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικών κειμηλίων της χώρας εντάχθηκε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, γεγονός που του προσφέρει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ψηφιακές δράσεις οργάνωσης, τεκμηρίωσης, ψηφιοποίησης, διαχείρισης και προβολής του πολιτισμικού αποθέματος που διαθέτει στην 20ετή λειτουργία του.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και ειδικότερα από τον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας».

Προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου του 2023 και μέσω αυτού διασφαλίζεται η διάσωση του πολύτιμου υλικού ιστορικής σημασίας που υπάρχει στις εγκαταστάσεις του Ο.Μ.Μ.Θ., ανοίγοντας παράλληλα ο δρόμος για την ψηφιακή αξιοποίηση και προβολή του σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η ψηφιοποίηση αφορά κοστούμια, φροντιστηριακό υλικό, οπτικοακουστικό υλικό από τις παραστάσεις, βιβλιοθήκη αρχείου, έντυπα διάφορων ειδών και μεγεθών, αλλά και παλαιότητας, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, ψηφιακό χρονολόγιο, διαδικτυακή εφαρμογή αποθετηρίου-ψηφιακής βιβλιοθήκης με σκοπό τη διάθεση του υλικού στο ευρύ κοινό, τόσο στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης όσο και απομακρυσμένα με χρήση ειδικών εφαρμογών.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, κ. Βασίλης Γάκης, «πρόκειται για μια ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, διότι η ένταξή του σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικών κειμηλίων της χώρας μεγιστοποιεί την εξωστρέφεια, το εκπαιδευτικό έργο και την κοινωνική προσφορά του. Χάρη στην τεχνολογία, το ευρύ κοινό θα αποκτήσει ελεύθερη πρόσβαση σε φωτογραφικό αρχείο από τη θεμελίωση και τα εγκαίνια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε τεκμηριωμένα δημοσιεύματα που αφορούν στην ιστορία του, σε βιβλία από το αρχείο Αιμίλιος Ριάδης, σε αρχείο από παρτιτούρες, σε ένα ψηφιακό χρονολόγιο της 20ετούς πολιτιστικής διαδρομής του Οργανισμού, σε τρισδιάστατη απεικόνιση και ηχητική αποτύπωση μουσικών οργάνων για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπου μέσω ειδικών εφαρμογών τα παιδιά θα μπορούν να βιώνουν μια διαδραστική εκπαιδευτική εμπειρία γύρω από την ιστορία των οργάνων και το σύνολο του κοινού θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί εικονικά στους χώρους μας». Σύμφωνα με τον κ. Γάκη, «Με αυτόν τον τρόπο το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους ώστε αφού το γνωρίσουν καλύτερα και μάθουν την ιστορία του, να το αγαπήσουν και κατ’ επέκταση να το επισκεφθούν για να παρακολουθήσουν τις παραγωγές που παρουσιάζουμε. Το Μέγαρο Μουσικής αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της Βόρειας Ελλάδας, διαθέτει ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο και τον αναδεικνύουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα