Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΨήφισμα κατά της κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου και του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων εξέδωσε ο...

Ψήφισμα κατά της κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου και του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων εξέδωσε ο δήμος Χαλκηδόνας

Στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο εκφράζει τον προβληματισμό και την εντονότατη διαμαρτυρία και δυσαρέσκειά του για την υποβάθμιση της λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου και του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων προέβη ο δήμος Χαλκηδόνας.

Συγκεκριμένα αυτό αναφέρει τα ακόλουθα:

“Η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Κουφαλίων που λειτουργούσε συνεχώς από την 25/01/1982, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, προειδοποίηση και προετοιμασία από τους αρμόδιους φορείς και η μεταφορά του στο Κτηματολογικό Γραφείο Λαγκαδά,αντί να προτιμηθεί η βέλτιστη, έλλογη και αναμενόμενη λύση της μεταφοράς του στο εγγύτερο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, προκαλεί αναστάτωση σε πολίτες, εργαζόμενους, και επαγγελματίες, οι οποίοι επιβαρύνονται οικονομικά και χρονικά για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Για το Υποθηκοφυλακείο Κουφαλίων υπήρχε η ενημέρωση ότι όταν κλείσει θα μεταφερθεί στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης. Άλλωστε πριν την έναρξη λειτουργίας του, η περιοχή υπαγόταν στην αρμοδιότητα του Υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνουμε ότι, ο Λαγκαδάς απέχει 55 χλμ από τα Κουφάλια, για τη δε μετάβαση εκεί απαιτείται τουλάχιστον μιάμιση (1,5) ώρα με την χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου και 2-3 ώρες με τη χρήση αστικής συγκοινωνίας, ο παρών χώρος του Κτηματολογικού Γραφείου Λαγκαδά δεν επαρκεί για την μεταφορά και του δικού μας Υποθηκοφυλακείου, ενώ διαπιστώνονται σημαντικότατες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Ακόμη μας προβληματίζουν ιδιαίτερα και τα πιθανά και απευκταία σενάρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με τα Ειρηνοδικεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με βάση τα οποία προβλέπεται η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων, και η αναβαθμισμένη λειτουργία του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά, το οποίο μάλιστα προβλέπεται να μετατραπεί σε Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά και κοινωνικά δεδομένα υποστηρίζουμε τη διατήρηση του μοναδικού στο Δήμο Χαλκηδόνος δικαστηρίου. Το Ειρηνοδικείο Κουφαλίων, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του έν έτει 1980, είναι το μόνο περιφερειακό Ειρηνοδικείο του Νομού Θεσσαλονίκης το οποίο στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτίριο ήδη από το 2006!Πρόκειται για ένα κτίριο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) εμβαδού πεντακοσίων (500) τετραγωνικών μέτρων που ανεγέρθηκε με προδιαγραφές σύγχρονου ευρωπαϊκού δικαστηρίου, πληροί όλες τις κτιριακές προδιαγραφές, χωρίς να επιβαρύνει διόλου τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον έξοδα μίσθωσης και συντήρησης και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος κατάργησης ή μετεγκατάστασής του σε κάποιο άλλο Ειρηνοδικείο της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα κτιριακής υποδομής.

Το Ειρηνοδικείο Κουφαλίων, συνιστά ένα ζωντανό δικαστήριο λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων του και ήδη από το 2012, εν μέσω οικονομικής κρίσης, διαθέτει δύο (2) οργανικές θέσεις ειρηνοδικών. Καλύπτει όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Κουφαλίων και Χαλκηδόνας του Δήμου Χαλκηδόνος, τη Βραχιά Δήμου Δέλτα και από τον ΝΟΜΟ ΠΕΛΛΑΣ: Άθυρα, Ραχώνα, Λειβαδίτσα.

Αν καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Κουφαλίων, ο όγκος εργασιών που θα συγκεντρωθεί στο Κεντρικό Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υπερφόρτωσης των πινακίων του και επιπρόσθετα χρονοβόρα εκδίκαση υποθέσεων. Στη δε υποθετική και απευκταία περίπτωση της μεταφοράς του στην αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά, θα πρέπει να συνυπολογιστεί εκτός από την ταλαιπωρία των μετακινήσεων στον Λαγκάδα το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος μετακίνησης, ακόμη και για τις πιο απλές διεκπεραιωτικού χαρακτήρα υποθέσεις, Πρόκειται κατ’ ουσίαν για φαλκίδευση του δικαιώματος των κατοίκων στην ανεμπόδιστη πρόσβαση στη δικαιοσύνη και προάσπιση των έννομων σχέσεων τους.

Αυτό που αιτούμαστε περαιτέρω είναι η ίση μεταχείριση του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης σε σύγκριση με άλλες περιοχές στη Χώρα, όπου βλέπουμε με βάσει σχετικές ανακοινώσεις και διαβεβαιώσεις όχι μόνο μη κατάργηση αλλά διατήρηση και αναβάθμιση των περιφερειακών ειρηνοδικείων. Σαν λύση για την αποσυμφόρηση, την μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και τόνωση της ζωής στην επαρχία, προτείνουμε την αύξηση της δικαστικής ύλης και την τροποποίηση της χωρικής αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων ώστε να υπαχθεί σε αυτό η δημοτική ενότητα Αγίου Αθανασίου του καλλικρατικού Δήμου Χαλκηδόνος τη στιγμή μάλιστα που το δικαστικό κατάστημα Κουφαλίων έχει την υποδομή για να εξυπηρετήσει.

Επειδή η κατάργηση τόσο του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων αλλά και του Υποθηκοφυλακείου Κουφαλίων δια της μεταφοράς του στον Λαγκαδά, συνιστά αποψίλωση του Δήμου Χαλκηδόνος αλλά και της ευρύτερης περιοχής από σημαντικές υπηρεσίες.

Επειδή οι εν λόγω εξελίξεις οδηγούν στην αυξημένη ταλαιπωρία των πολιτών.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

Την ανάκληση της με αριθμό ΦΕΚ B’ 242/16.01.2024 απόφασης του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την κατάργηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Κουφαλίων και την υπαγωγή από την 15η Φεβρουαρίου 2024 των ακινήτων της τοπικής αρμοδιότητας του καταργούμενου Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Κουφαλίων στην τοπική αρμοδιότητα του Κτηματολογικού Γραφείου του Υποκαταστήματος Λαγκαδά.
Την επίσπευση και την προτεραιοποίηση της υπαγωγής του Υποθηκοφυλακείου Κουφαλίων στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, όπως είχε αρχικώς σχεδιαστεί και μας είχε γίνει γνωστό.
Την πρόβλεψη της δυνατότητας μεταβατικής κατάστασης στο Υποθηκοφυλακείο Κουφαλίων, ώστε να υπάρχει καθημερινή πρόσβαση στο αρχεία μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των τίτλων του.
Τη διατήρηση και αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων στα πλαίσια του νέου δικαστικού Χάρτη και τη διεύρυνση της χωρικής αρμοδιότητας του ως το μόνο περιφερειακό Πρωτοδικείο της Π.Ε. Θεσσαλονίκης που πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.”

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα