Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΟμαδική έκθεση φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων διοργανώνει η Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων διοργανώνει η Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης

Την ομαδική έκθεση φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων με τίτλο “Πάσχα στο Άγιον Όρος”, διοργανώνει Αγιορείτικη Εστία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της “Λατρευτικής Εβδομάδας” του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία πρόκειται να παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό με θέμα την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στην Αθωνική Πολιτεία. Οι φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο της Αγιορειτικής Εστίας και αποτελούν επιστέγασμα συνεργασιών με καταξιωμένους και διεθνούς φήμης φωτογράφους, οι οποίοι έχουν επισκεφθεί παρελθόν το Άγιον Όρος απαθανατίζοντας εικόνες από της λειτουργικής ζωής και του καθημερινού βίου των αγιορειτών πατέρων. Ειδικότερα η θεματική επικεντρώνεται στις ακολουθίες και το τυπικό της εβδομάδας των Παθών, της Ανάστασης και της λιτάνευσης των ιερών εικόνων των μονών, με σημαντικότερες την λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας του “Άξιον Εστί” την Δευτέρα του Πάσχα καθώς και της Παναγίας Πορταΐτισσας της Μονής Ιβήρων την Τρίτη του Πάσχα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 22 Απρίλιου στις 20:00 το απόγευμα από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας, κ. Στέλιο Αγγελούδη. Στην τελετή των εγκαινίων θα μετέχουν με μονωδίες φοιτητές της ειδίκευσης “Ερμηνεία και εκτέλεση ψαλτικής” από το τμήμα μουσικής επιστήμης και τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ. με την καλλιτεχνική επιμέλεια-διδασκαλία του επίκουρου καθηγητή, κ. Γιώργου. Η εν λόγω έκθεση θα βρίσκεται στην διάθεση των επισκεπτών μέχρι και τις 15 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο.

Οι φωτογράφοι των οποίων τα έργα θα παρουσιαστούν σε αυτή είναι, ο Μοναχός Γαβριήλ Φιλοθεΐτης από το Άγιον Όρος, ο αείμνηστος Γιώργος Πούπης, Γιώργος Φουστέρης, Δημήτρης Καρακατσάνης, Tomasz Mościcki (Πολωνία), Ali Borovali (Τουρκία), Zbigniew Kosc (Ολλανδία), Zoran Purger (Σερβία), Valery Bliznyuk (Ρωσία).
Την έκθεση πλαισιώνουν εικόνες και κειμήλια παραστάσεων των άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, από το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγούδας), και υλοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεου. Παράλληλα με την έκθεση θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ “Πάσχα στο Άγιον Όρος”, (Αγιορειτική Ταινιοθήκη, 2006) σε σκηνοθεσία του Άγγελου Παπαστεφάνου.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα