Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΝ. Καπραβέλος: Προβληματική η στελέχωση των δημόσιων Νοσοκομεία με γιατρούς

Ν. Καπραβέλος: Προβληματική η στελέχωση των δημόσιων Νοσοκομεία με γιατρούς

«Προβληματική η στελέχωση των δημόσιων Νοσοκομείων με γιατρούς. Εξευτελιστική η συρρίκνωση των μισθών, έχει φτάσει στο 50%» τονίζει στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Μελιγγώνη, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Στον απόηχο της πανδημίας του covid και παρά τις ευρωπαϊκές προτροπές για ενίσχυση των Συστημάτων Υγείας, ο μαχητής της ιατρικής καταγγέλλει ότι όχι μόνον δεν έχει αλλάξει τίποτα στο νοσοκομείο όπου υπηρετεί περισσότερα από σαράντα χρόνια, αλλά αντίθετα η κατάσταση εκτραχύνθηκε. Και στέλνει μήνυμα ότι το επόμενο ξέσπασμα πανδημίας θα βρει γυμνές τις ΜΕΘ, χωρίς εντατικολόγους να τις λειτουργήσουν.

 

«Η συρρίκνωση μισθών στους γιατρούς έφθασε στο 50% σε δύσκολες εποχές, μετά το 2010. Όμως, παρότι βγήκαμε από τα μνημόνια μας έμεινε η παρακαταθήκη. Οι μειώσεις είναι εξευτελιστικές, μιλάμε πλέον για ισοπέδωση» λέει χαρακτηριστικά.

Προς επίρρωση των λεγομένων του επικαλείται ένα προσωπικό παράδειγμα

«Η ωριαία αποζημίωση ενός γιατρού με προϋπηρεσία σαράντα (40) ετών, είναι ζήτημα να υπερβαίνει τα 9 με 10 ευρώ, όπως συμβαίνει στη δική μου περίπτωση. Τη στιγμή που είναι τουλάχιστον πενταπλάσιες για τους συναδέλφους εργαζόμενους στην Κύπρο, καθώς και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης…Παλεύουμε καθημερινά με τον θάνατο και τη ζωή συνανθρώπων μας. Αναλαμβάνουμε συχνά μεγάλα ρίσκα. Όση η ευθύνη και το άγχος. Κατόπιν αυτών, δεν δικαιούται κανείς να ζητά από κάποιον να προσφέρει τα πάντα προκειμένου να σώσει έναν ασθενή, ενώ παράλληλα απαξιώνεται μισθολογικά, παίρνοντας τη μικρότερη δυνατή αμοιβή».

Από την άλλη όμως, δεν είναι ίδιες οι συνθήκες για όλους τους γιατρούς, όσον αφορά στη χρονική διάρκεια της απασχόλησής τους.

«Το ωράριο στις ΜΕΘ είναι εξοντωτικό , τα πράγματα μάλιστα χειροτερεύουν εάν λείπει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό…. Για αυτό δεν έρχονται ειδικευόμενοι» παρατηρεί ο πολύπειρος διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης.

Προειδοποιεί μάλιστα πως «στην επόμενη πανδημία, οπότε θα χρειαστεί να δουλέψουν ξανά έπακρο οι ΜΕΘ, δεν θα βρεθούν στελέχη να τις λειτουργήσουν. Φεύγουν γιατροί χωρίς να αντικαθίστανται.. Είναι πολύ επικίνδυνο».

Με μελανά χρώματα περιγράφει ο κ Καπραβέλος και την κατάσταση με τα απογευματινά χειρουργεία. Ενός μέτρου που ξεκίνησε χθες από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη με εμφάνιση επιπέδου σόου του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Κάνει λόγο για «το κουτί της Πανδώρας, για μια «διόλου αθώα ρύθμιση που επιβαρύνει τη πρωινές βάρδιες στα νοσοκομεία« και αφήνει ανοιχτό παράθυρο στο δημόσιο να προσφέρει υπηρεσίες με εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο «Διατείνονται πως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ωστόσο αυτό είναι μόνον ένα κομμάτι του συνολικού σχεδίου. Το δεύτερο είναι ότι όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να έχουν και ιδιωτικά ιατρεία προκειμένου να χρησιμοποιούν, από κοινού με ιδιώτες, τις δημόσιες δομές ώστε να παρέχουν υπηρεσίες με εισοδηματικά κριτήρια».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα