Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΝέα προσφυγή στο ΣτΕ για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου

Nέο κύκλο προσφυγών προκάλεσε η υπογραφή της απόφασης για απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το βράδυ της Παρασκευής.Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλοι φορείς ετοιμάζονται για νέα προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ άνοιξε από την Πέμπτη κύκλος εξώδικων από πολίτες ή ομάδες πολιτών κατά των υπεύθυνων της Αττικό Μετρό (Α.Μ.) και του υπουργείου Πολιτισμού με τα οποία καταλογίζονται πλέον προσωπικές ευθύνες για την απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, η υπουργική απόφαση («Ασυγκίνητοι στις διεθνείς εκκλήσεις, ασυγκράτητοι στην καταστροφή», 10/7/2021, ) που δημοσιοποίησε η εφημερίδα αναφέρει ότι «εγκρίνεται η μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων» αφετέρου ζητά «να κατατεθούν συμπληρωματικά σχέδια επανατοποθέτησης των καταλοίπων για το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου».

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών η υπουργική απόφαση ζητά «να συμπληρωθεί, κατά περίπτωση, η μελέτη ως προς τον τρόπο έδρασης των επανατοποθετούμενων αρχαιοτήτων, με στόχο την κατά το δυνατό μέγιστη διατήρηση του αυθεντικού στρώματος και των υποβάσεων των αρχαιοτήτων που θα επανατοποθετηθούν», γ) «να τεκμηριωθεί η στατική επάρκεια των επανατοποθετούμενων αρχαιοτήτων», δ) «να συμπληρωθούν τα σχέδια με χαρακτηριστικές στάθμες και διαστάσεις».

Εξώδικο στον Ταχιάο

Στο μεταξύ μια νέα σειρά δικαστικών προσφυγών φαίνεται να ανοίγει μετά το εξώδικό που έστειλε στον πρόεδρο της Α.Μ. Νίκο Ταχιάο ο δικηγόρος Απόστολος Σοφιαλίδης, επίκουρος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ. Το εξώδικο στάλθηκε την Πέμπτη, όταν βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Κώστας Καραμανλής και Λίνα Μενδώνη, αρχικά στο σκάμμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και ακολούθως σε ευρεία σύσκεψη πολιτικών και τεχνικών παραγόντων στα γραφεία της Αττικό Μετρό.

Ο κ. Σοφιαλίδης στρέφεται κατά του κ. Ταχιάου θεωρώντας ότι οι αποφάσεις για την απόσπαση των αρχαιοτήτων «λήφθηκαν και με τη δική Σας προσωπική συμμετοχή, συνειδητά, ηθελημένα και με πρόθεση επιβολής προσωπικών απόψεων, οι οποίες δεν είχαν επικρατήσει στο παρελθόν».

Σημειώνει, επιπροσθέτως -προαναγγέλλοντας την αποστολή εξώδικου και κατά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα- πως οι αποφάσεις τους «προκάλεσαν, επίσης, εντελώς αδικαιολόγητες και εξαιρετικά ζημιογόνες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου».

Ο κ. Σοφιαλίδης καταλογίζει στον κ. Ταχιάο ότι οι δηλώσεις του «απειλούν με καταστροφή το Μνημείο της πόλης μας, απειλούν και προσβάλλουν κάθε πολίτη που τολμά να διατυπώσει αντίθετη άποψη και βούληση, διχάζουν και δηλητηριάζουν επικίνδυνα την κοινωνία μας και, σε κάθε περίπτωση, προσβάλλουν αφόρητα την προσωπικότητά μου» ενώ η στάση του κ. Tαχιάου από τον Σεπτέμβριο του 2019 «επιτρέπει σε διάφορους τρίτους (εργολάβους, υπεργολάβους, συνεργάτες ή προστηθέντες της εταιρείας Σας) να αποκομίζουν παράνομα οφέλη σε βάρος της περιουσίας μου, καθώς και σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του εθνικού πλούτου».

Ζητά από τον κ. Ταχιάο μεταξύ άλλων μέσα σε 10 μέρες να ανακαλέσει τις από 1/7/2021 επίμαχες δηλώσεις του και να γνωστοποιήσει εγγράφως τους σχεδιασμούς της εταιρείας για το Αρχαίο Σταυροδρόμι στο σταθμό Βενιζέλου.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα