Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Πέθανε η συγγραφέας Μαριάννα Δήτσα – Γι’αυτήν έγραψε ο Διονύσης Σαββόπουλος...

Θεσσαλονίκη: Πέθανε η συγγραφέας Μαριάννα Δήτσα – Γι’αυτήν έγραψε ο Διονύσης Σαββόπουλος τη «Συννεφούλα»

Η συγγραφέας και καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Μαριάννα Δήτσα, άφησε την τελευταία πνοή της, όπως έκανε γνωστό ο φίλος της, Θωμάς Κοροβίνης, με μια ανάρτηση στο Facebook.

Η Μαριάννα Δήτσα συμμετείχε στην συγγραφή και επιμέλεια του περιοδικού της μεταπολίτευσης «Ο πολίτης». Η ίδια ήταν σπουδαία συγγραφέας και άφησε πίσω της μοναδικό έργο.

«Μας αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί η εκλεκτή φίλη Μαριάννα Δήτσα, η Μιμίκα μας, η “Συννεφούλα” των εποχών που γεννούσαν τολμηρούς ποιητές, η Θεσσαλονικιά αρχόντισσα που άναβε φωτιές στο διάβα της, πανεπιστημιακός, νεοελληνίστρια, σύντροφος για χρόνια του κορυφαίου διανοούμενου της Αριστεράς Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του εμβληματικού περιοδικού κοινωνικοπολιτικού στοχασμού της μεταπολίτευσης “Ο πολίτης”, γενναία γυναίκα, μποέμισσα κι αριστοκράτισσα φίνα.

Αντίο, καλή μου φίλη!

Ένα ποτήρι ακόμη ξέχειλο θα στήνω στα γλέντια μου, Μαριάννα μου, για να σε θυμάμαι, στα τσιμπούσια μας και στα μεγαλεία σου, τον καιρό της εκθαμβωτικής σου γοητείας, όταν, φοιτητής σε πρωτογνώρισα!» έγραψε στον αποχαιρετισμό του ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.

Άφησε πίσω της σημαντικό έργο και βιβλία όπως: 

Στο διάμεσο του κλασικισμού και ρομαντισμού – Τρεις αναφορές στα γνωστά, άγνωστα του ελλαδικού 19ου αιώνα Αλεξάνδρα Σαμουήλ,

Η παλαιότερη πεζογραφία μας – Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο: 1830-1880,

Νεολογία και κριτική στον 19ο αιώνα – Νεόπλαστοι λογοτεχνικοί όροι από τη Συναγωγή του Σ. Α. Κουμανούδη

Επιμελήθηκε την επανέκδοση του κλασικού αφηγήματος του Αλέξανδρου Βικέλα «Λουκής Λάρας».

Υπήρξε επί χρόνια σύντροφος του Άγγελου Ελεφάντη, ενώ για αυτή ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε τη «Συννεφούλα».

Για χρόνια επιμελήθηκε μαζί με τον Διονύση Καψάλη, τον Λογοτεχνικό Πολίτη, παράρτημα του περιοδικού Πολίτης που εξέδιδε ο Άγγελος Ελεφάντης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα