Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΔυτική Θεσσαλονίκη: Νέο κύκλο μετρήσεων για την δυσοσμία ξεκινά η περιφέρεια Κεντρικής...

Δυτική Θεσσαλονίκη: Νέο κύκλο μετρήσεων για την δυσοσμία ξεκινά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Την εκκίνηση ενός νέου κύκλου μετρήσεων για την δυσοσμία στον Εύοσμο ξεκινάει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΑΠΘ, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Γιουτίκας κατά την σημερινή συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της τοποθέτησης του ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι παρά τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί η Περιφέρεια, το πρόβλημα της δυσοσμίας δεν έχει αντιμετωπιστεί και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, είναι ήδη σε εξέλιξη νέα προγραμματική σύμβαση με το ΑΠΘ, μέσω του περιφερειακού ταμείου ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας “Ήδη έχουν ξεκινήσει οι δειγματοληψίες οι οποίες διενεργούνται όχι μόνο σε όλα τα σημεία που έγιναν οι αρχικές, όσο και σε νέα, ώστε να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα ή μη των έργων από την πλευρά των ΕΛΠΕ”. Επιπλέον ο κ. Γιουτίκας γνωστοποίησε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη, ώστε να του θέσει τα θέματα της άμεσης δικαιοδοσίας του υπουργείου, μεταξύ των οποίων είναι και το συνεχιζόμενο πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική πλευρά της πόλης.

Απαντώντας σε δύο ερωτήσεις που θέτουν συναφή ζητήματα, από την παράταξη “Αλλαγή” του κ. Μυλόπουλου για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς και από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” για την δυσοσμία, υπενθύμισε ότι η περιφέρεια ανέθεσε και χρηματοδότησε τη διενέργεια επιστημονικού ερευνητικού προγράμματος στο εργαστήριο ελέγχου ρύπανσης του περιβάλλοντος του τμήματος χημείας του ΑΠΘ, δημοσιοποίησε τα ευρήματά του και υπέδειξε τα ΕΛΠΕ και τη λειτουργία τους ως την αιτία του προβλήματος. Τα έργα που δεσμεύτηκαν τα ΕΛΠΕ να υλοποιήσουν ανακοινώθηκαν το Μάρτιο του 2019, η Περιφέρεια υπέβαλε στο υπουργείο προτάσεις για αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών όρων που διέπουν τη λειτουργία των ΕΛΠΕ, ενώ ο Περιφερειάρχης διαπιστώνοντας καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εργασιών, ζήτησε δημόσια την επιτάχυνση τους και κάλεσε τα ΕΛΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έτσι, σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας έχουν ολοκληρωθεί τέσσερα έργα.

Αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και έχει προχωρήσει σε έργα ζωτικής σημασίας παρόλο που η μοναδική της αρμοδιότητα σε αυτό τον τομέα είναι η διαχείριση της λειτουργίας των Σταθμών του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ), που είναι εγκατεστημένοι στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος τόνισε ότι οι σταθμοί αναβαθμίστηκαν, ενώ δύο νέοι τέθηκαν σε λειτουργία. Τέλος σχετικά με την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις υπερβάσεις στις τιμές των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, διευκρίνισε ότι καταδικάστηκε η Ελλάδα και όχι η Περιφέρεια, η οποία άλλωστε χρηματοδότησε και εκπόνησε Επιχειρησιακό Σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εισηγείται στο αρμόδιο υπουργείο προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Τόνισε τέλος ότι η υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων προϋποθέτει νομοθετικές ρυθμίσεις.

Πηγή:ertnews.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα