Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΔήμος Ωραιοκάστρου: Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας Ιστορικού Πάρκου στην περιοχή

Δήμος Ωραιοκάστρου: Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας Ιστορικού Πάρκου στην περιοχή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο δημιουργίας ενός μεγάλου Ιστορικού Πάρκου στο Δήμο Ωραιοκάστρου, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του δημάρχου, Παντελή Τσακίρη. Χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Κτίριο «Παύλος Μελάς» στο Παλαιόκαστρο πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Προβολή του πολιτιστικού αποθέματος στον Δήμο Ωραιοκάστρου», στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβασης «Παροχής υπηρεσιών για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου αξιοποίησης ιστορικού αποθέματος του Δήμου Ωραιοκάστρου για τη δημιουργία “Ιστορικού Πάρκου”», μεταξύ του Δήμου Ωραιοκάστρου και της «Lever Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.».

Στην ημερίδα επισημάνθηκε πως το ιστορικό απόθεμα που εντοπίζεται διάσπαρτο σε περιοχές του Δήμου Ωραιοκάστρου είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου υπάρχουν οχυρά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρατηρητήρια, μύλοι και νερόμυλοι, υδραγωγεία, εκκλησάκια, προσφυγικοί οικισμοί από το 1922 και αρχαιολογικοί τόποι μείζονος σημασίας. Όλα αυτά καταγράφονται και μελετούνται, με στόχο να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν.

«Στο Δήμο Ωραιοκάστρου διαθέτουμε πόρους με ανεκτίμητη αρχαιολογική και πολιτιστική αξία. Το 2019 ανέλαβα την πρωτοβουλία να αναδείξουμε αυτό τον πλούτο, να δημιουργήσουμε στον Δήμο μας ένα μεγάλο Ιστορικό Πάρκο, το οποίο θα αποτελεί το πολιτιστικό μας brand name. Θέλουμε να εντάξουμε τον Δήμο Ωραιοκάστρου στους χάρτες ιστορικών και πολιτιστικών διαδρομών και να προσελκύσουμε στον τόπο επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το σχέδιο αξιοποίησης των πολιτιστικών πόρων είναι σε πλήρη εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Στο Ιστορικό Πάρκο σχεδιάζεται να περιλαμβάνονται και τρεις ιστορικοί ιεροί ναοί. Του Αγίου Γεωργίου στο Μελισσοχώρι, του Αγίου Αθανασίου στη Λητή και του Αγίου Αθανασίου στο Παλαιόκαστρο.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου που ανέλαβε την πρωτοβουλία να διαφυλάξει και να αναδείξει τον ιστορικό πλούτο της περιοχής. Στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία και ευχόμαστε να υλοποιηθεί με επιτυχία ο σχεδιασμός», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Πλάτωνας.

«Είναι σημαντικό να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, να αναδεικνύουμε την ιστορία ενός τόπου και τον πολιτισμό του. Η πρωτοβουλία του δημάρχου Ωραιοκάστρου είναι αξιέπαινη και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι αναδεικνύονται και ιστορικοί ιεροί ναοί του Δήμου μας», ανέφερε ο π. Νεκτάριος Λαγουδάκης, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβα.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου, Χριστίνα Ζάπρα και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Ωραιοκάστρου, Ευαγγελία Δρόσου. Συμμετείχε επίσης, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφία Χριστοφορίδου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση της αρχαιολόγου και υποψήφιας διδάκτορος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δέσποινας Χαρίτου, με τίτλο: «Στρατιωτικό τοπίο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Δήμο Ωραιοκάστρου». Η κ. Χαρίτου έκανε έρευνα στην περιοχή, κατέγραψε και μελέτησε οχυρά και κατασκευές, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην εισήγησή της, μεταξύ άλλων, παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δρ. Βλάσης Βλασίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών, Σλάβικων και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), ο οποίος μίλησε για την καταγραφή στοιχείων και δεδομένων ιστορικής περιόδου Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Στη συνέχεια μίλησε ο Στέλιος Αγγελίδης, σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Lever Α.Ε. Αναφέρθηκε στους πολιτιστικούς πόρους του Δήμου Ωραιοκάστρου και περιέγραψε με ποιο τρόπο να μπορέσουν να αξιοποιηθούν.

Ο Ηλίας Γιαρματζίδης, πολιτικός επιστήμονας – οικονομολόγος, σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης Lever Α.Ε. μίλησε για τον ρόλο των πολιτιστικών διαδρομών στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος μιας περιοχής και αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναδειχθεί το πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα