Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΤο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης Sophia έρχεται στην Θεσσαλονίκη

Το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης Sophia έρχεται στην Θεσσαλονίκη

Μη ιδιαίτερη παρουσία θα έχει η φετινή Διεθνής έκθεση ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND, το διήμερο 25-27 Απριλίου καθώς  την Παρασκευή 26 Απριλίου θα υποδεχθεί το ρομπότ Sophia, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο.

Συγκεκριμένα όσοι βρεθούν φέτος στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να φωτογραφηθούν με την Sophia, που θα βρίσκεται στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Απριλίου. Κατά την παρουσία της στην έκθεση η Sophia θα συμμετάσχει σε συζήτηση την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 11:30, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και του ερευνητή και διευθυντή υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab-διοικητή της Εθνικής αρχής κυβερνοασφάλειας, Δρα Μιχάλη Μπλέτσα, ενώ θα λάβει μέρος και στο μεγαλύτερο συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα που διοργανώνεται στο πλαίσιο της BEYOND.

Η Sophia είναι το πρώτο “κοινωνικό ρομπότ”, μιμείται άριστα την κοινωνική συμπεριφορά του ανθρώπου. Μέσω της τεχνολογίας αιχμής που τη χαρακτηρίζει μαθαίνει διαρκώς από την επαφή της με τους ανθρώπους, μπορεί να μιμείται χειρονομίες, ενώ διαθέτει περισσότερες από 60 εκφράσεις προσώπου. Μάλιστα γνωρίζει πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες εκφράσεις, χωρίς να έχει προγραμματιστεί, επιδεικνύοντας τη δυνατότητά της να μαθαίνει όσο συνεχίζει να αναπτύσσεται. Παράλληλα είναι σε θέση να απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις και να κάνει απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα. Μιλά άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και ελληνικά, ενώ το IQ της είναι υψηλότερο του Αϊνστάιν.

Επισημένεται ότι η Sophia δημιουργήθηκε το 2016 και έναν χρόνο μετά έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ έγινε το πρώτο ρομπότ που έλαβε νομική προσωπικότητα σε οποιαδήποτε χώρα. Επίσης, το 2017 η Sophia έγινε ο πρώτος μη άνθρωπος που έλαβε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Καινοτομίας του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών. Σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελέσει ένα βοηθητικό μέλος της κοινωνίας, ως κατάλληλη σύντροφος για ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, ως βοηθός του πλήθους σε μεγάλες εκδηλώσεις, μουσεία και πάρκα ή στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών, θεραπειών, εκπαιδευτικών εφαρμογών και πανεπιστημιακών ερευνών. Στόχος της είναι η επίτευξη της μηχανικής σοφίας, όπως μαρτυρά και το όνομά της προέρχεται από τη λέξη φιλοσοφία, την αγάπη δηλαδή για τη σοφία.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα