Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Τρεις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη: Τρεις συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

.

******

Mε συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη θα τιμήσουν οι εργαζόμενοι την Εργατική Πρωτομαγιά σήμερα.Ειδικότερα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση για την Eργατική Πρωτομαγιά 2022, στις 10:30 στο ΕΚΘ και συμμετοχή στην απεργία την Κυριακή 1η Μαΐου. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 11.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Κάλεσμα για συγκέντρωση υπάρχει και από σωματεία εργαζομένων και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στις 10.30 στη συμβολή της Αγίας Σοφίας με την Εγνατία.

Παράλληλα κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία υπάρχει από άτομα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου για τις 10.30 την Κυριακή στην Καμάρα.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 1η Μάη έχει προκηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ 24ωρη γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία.

24ωρη απεργία από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ

Σε 24ωρη προχωρούν την Κυριακή 1η Μαΐου οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΕΚΘ για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στους δρόμους της πόλης θα κυκλοφορούν λεωφορεία μόνο με προσωπικό ασφαλείας, ενώ οι εργαζόμενοι καλούν σε συμμετοχή στην συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

«Δεν είναι αργία, είναι απεργία»

«Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αργία. Είναι Απεργία. Τιμούμε τη μνήμη και τους αγώνες εκείνων που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα δικαιώματά μας», αναφέρει το ΕΚΘ σε μήνυμά του για την Πρωτομαγιά.

Ειδικότερα επισημαίνει: Σήμερα, 136 χρόνια μετά από την αιματoβαμμένη Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Εργατικού Κινήματος, τιμούμε εκείνους που βγήκαν στους δρόμους, ξεσηκώθηκαν, αντέδρασαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους τα αιτήματα για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας, του 8ωρου ύπνου και ξεκούρασης και του 8ωρου ελεύθερου χρόνου. 136 χρόνια μετά θυμόμαστε και τιμούμε τους πρώτους εκείνους αγώνες των εργαζομένων κι όλους τους άλλους που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Οι αγώνες μας διαχρονικοί και πάντα επίκαιροι έχουν ως βασικά αιτήματα τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Ειρήνη και την Ισότητα.

– Λέμε ΟΧΙ στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

–  Λέμε ΟΧΙ στις εργασιακές και κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούν η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση!

– Λέμε ΟΧΙ  στην υποβάθμιση της ζωής μας που ορισμένοι επιβάλλουν με την υιοθέτηση αντεργατικών πολιτικών!

– ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους τους συναδέλφους μας!

Η εξέγερση στο Σικάγο ήταν, παραμένει και θα είναι ορόσημο των αγώνων που το Εργατικό Κίνημα έδωσε και θα δώσει συλλογικά, στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

Οι εργαζόμενοι μπροστά σε ολοένα πιο ανησυχητικές εξελίξεις

Το ΕΚΘ συνεχίζει τονίζοντας ότι η Πρωτομαγιά του 2022 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους μπροστά σε ολοένα πιο ανησυχητικές εξελίξεις.

Για ακόμα μια φορά όλοι μαζί θα φωνάξουμε πως «Δεν Αντέχουμε». Την κρίση να μην την πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζονται ως το πρόβλημα και όχι ως η λύση. Μετά από δέκα χρόνια μνημονίων, οικονομικής κρίσης και ύφεσης κατά τα οποία εκτοξεύτηκε η ανεργία και εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επέλεξαν την φυγή στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον, δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης που οι ζωές των εργαζομένων μπήκαν σε «καραντίνα» και «αναστολή», δυο χρόνια κατά τα οποία οι εργασιακές σχέσεις έγιναν λάστιχο και η εργοδοτική αυθαιρεσία οξύνθηκε, έρχεται τώρα ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική κρίση να δώσουν τη χαριστική βολή. Όσο η κρίση βαθαίνει, τα δικαιώματά μας συρρικνώνονται.

Οι μικροί οικογενειακοί προϋπολογισμοί και το πενιχρό εισόδημα των νοικοκυριών δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ο κίνδυνος να μεγαλώσουν οι ανισότητες είναι ορατός. Απαιτούμε σήμερα, πριν να είναι αργά, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μεγαλύτερη από εκείνη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση που κώφευσε στα εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα αιτήματά μας. Διεκδικούμε έναν επαρκή και δίκαιο μισθό, γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Απαιτούμε: Αξιοπρεπή Διαβίωση για όλους

Με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Απαιτούμε:

• σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις.

• σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας.

• επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ, ρύθμισή του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισή του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας.

• ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

• συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαιτησία και τη διαδικασία κήρυξης των ΣΣΕ ως γενικά υποχρεωτικών.

• προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.

• προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων κατά τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και γενικά ψηφιακών μέσων εργασίας. Άμεση υιοθέτηση πρότασης ΓΣΕΕ για την τηλεργασία και αυστηρές κυρώσεις για την προστασία του δικαιώματος αποσύνδεσης των εργαζομένων.

• διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.

• αντιμετώπιση της ανεργίας.

• αποτροπή φτωχοποίησης του πληθυσμού.

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της πρωτομαγιάς την Κυριακή 1 Μάη, στo Άγαλμα Βενιζέλου, στις 11.00πμ., θα είναι όλες στις 10.30πμ στα εξής σημεία:

Τσιμισκή με Αριστοτέλους:

  • Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης
  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης- Πιερίας-Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ)
  • Σωματείο Εργαζομένων Praktiker (παράρτημα Θεσσαλονίκης)

Πλατεία Άθωνος:

    • Σωματείο Mισθωτών Tεχνικών Μακεδονίας
    • Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης
    • Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου – Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας
    • Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης
  • Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας
  • Συνδικάτο  Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ.Μακεδονίας
  • Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης
  • Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας

Καρόλου Ντήλ- Ερμού:

  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης

Πλατεία Αγ.Σοφίας:

  • Σωματεία Δημοσίου
  • Φοιτητικοί Σύλλογοι

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί όλους τους δημοσιογράφους να πάρουν μέρος στις απεργιακές εκδηλώσεις, τιμώντας την Πρωτομαγιά, και να συνεχίσουν να υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα τη δημοκρατία, την ελευθεροτυπία, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, την ποιοτική ενημέρωση, τα εργασιακά δικαιώματα.

Ειδικότερα αναφέρει:

Τα εργασιακά δικαιώματα στηρίζουν την αξιόπιστη ενημέρωση: το μήνυμα που μεταφέρει ο δημοσιογραφικός κόσμος στην κοινή αγωνία που εκφράζουν οι εργαζόμενοι την Πρωτομαγιά για την πλήρη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας είναι φέτος ακόμη πιο ηχηρό.

Η Ενημέρωση δοκιμάστηκε σκληρά μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, καλείται να υπηρετήσει το κοινό μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, και παρ’ όλα αυτά ο δημοσιογραφικός κλάδος στην Ελλάδα δεν έχει καμιά πραγματική υποστήριξη από την πολιτεία.

Πέρα από την διαρκή έκθεσή τους σε απειλές κατά της ασφάλειάς τους, σε εξοντωτικές αγωγές και σε μια διαρκή ρητορική απαξίωσης της δουλειάς τους, οι δημοσιογράφοι υφίστανται με πολύ οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.

Η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, η πλήρης αποδόμηση των σχημάτων απασχόλησης, σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και άλλων αγαθών, προκαλούν μια αδιέξοδη κατάσταση στην οποία οι πάντες απαιτούν από τους δημοσιογράφους

να εκτελούν με συνέπεια και αφοσίωση το έργο τους και κανένας δεν φροντίζει να δημιουργήσει το αναγκαίο περιβάλλον για να γίνει αυτό.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα