Διέκοψε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή που διερευνά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Στο μεταξύ, τη διαβίβαση ερωτήματος στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, για να διαπιστωθεί, κατά πόσον ένα μέλος της, μπορεί να είναι συγχρόνως και συνήγορος των κατηγορουμένων ή υποστηρίζοντας την κατηγορία στην υπόθεση, αποφάσισε η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».
Προηγήθηκε σχετική πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Αθ. Πλεύρη, ο οποίος παρατήρησε ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, και μέλος της εξεταστικής επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι παράλληλα συνήγορος συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Συγκεκριμένα, πρότεινε να τεθεί ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, και ακολούθως να αποφασίσει σχετικώς η εξεταστική επιτροπή, ώστε να μην τεθούν θέματα ακυροτήτων. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, εάν και ο ίδιος κληθεί ως μάρτυρας στην ίδια υπόθεση (ως πρώην υπουργός Υγείας) δεν θα μπορεί να είναι μέλος της εξεταστικής επιτροπής.
Για επιχείρηση συγκάλυψης και αποκλεισμού της από την επιτροπή έκανε λόγο η κ. Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι συγκρούσεις συμφερόντων υπάρχουν σε εκείνους τους βουλευτές της ΝΔ, που υπερασπίστηκαν στην ολομέλεια της Βουλής τον τέως υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Αχ. Κ. Καραμανλή και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Εγώ, πρόσθεσε, «είμαι αφιλοκερδώς συνήγορος τριών οικογενειών θυμάτων, και δεν έχω κανένα συμφέρον, παρά να φωτιστεί η αλήθεια».
Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κυρίως μεταξύ της κ. Κωνσταντοπούλου και του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής Δ. Μαρκόπουλου, με την πρώτη να κατηγορεί βουλευτές της πλειοψηφίας για μπούλιγκ σε βάρος της και τον δεύτερο να την επικρίνει ότι επιδιώκει να συγκεντρώσει τα φώτα πάνω της, αλλά και με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλο να διαμαρτύρεται για τη φράση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας ότι είναι μία εναντίον 30 βουλευτών της εξεταστικής επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς τη ως προσπάθεια ταύτισης του ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα.
Τη συμφωνία τους με τη διαβίβαση του παραπάνω ερωτήματος, χωρίς ωστόσο η γνώμη της επιστημονικής επιτροπής να τους δεσμεύει, διατύπωσαν η πλειοψηφία των μελών της εξεταστικής επιτροπής.
Η πρώτη συγκάλυψη έγινε με την απόρριψη από τη ΝΔ της πρότασης για προανακριτική επιτροπή, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κόκκαλης, σημειώνοντας ότι, το εάν θα συνεχιστεί η συγκάλυψη θα φανεί από τους μάρτυρες και τα έγγραφα που θα ζητήσουμε να έρθουν στην επιτροπή.
Στην ανάγκη να επικεντρωθεί η επιτροπή στον καταλογισμό ευθυνών σε όσους συμμετείχαν στο έγκλημα των Τεμπών, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Αποστολάκη.
Ενάντια σε κάθε αποκλεισμό προσώπου από την επιτροπή, τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν δεσμεύεται από το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής.
«Δεν θέλουμε τον αποκλεισμό της Ζ. Κωνσταντοπούλου, την οποία φοβάστε», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Π. Σαράκης, ο οποίος συμφώνησε με τη διαβίβαση του παραπάνω ερωτήματος στην επιστημονική επιτροπή.
«Δεν είμαστε υπέρ του αποκλεισμού αλλά ας ρωτήσουμε την επιστημονική επιτροπή», είπε ο βουλευτής της ΚΟ Σπαρτιάτες Π. Δημητριάδης.
Να σταματήσει η εκμετάλλευση της υπόθεσης για λόγους εντυπώσεων ζήτησε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Τάσος Οικονομόπουλος.
Αν πρόκειται για την αρτιότητα της διαδικασίας, να γίνει το ερώτημα, είπε η ανεξάρτητη βουλευτής Π. Πέρκα, σημείωσε ωστόσο ότι έχουμε ζήσει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που διώχνουν μάρτυρες.
Είχε προηγηθεί κόντρα μεταξύ της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου.
Πηγή: ΕΡΤ / ΑΠΕ