Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Αναπάντητα ερωτήματα για το θάνατο του 2,5 ετών κοριτσιού – Σήμερα...

Θεσσαλονίκη: Αναπάντητα ερωτήματα για το θάνατο του 2,5 ετών κοριτσιού – Σήμερα θα επέστρεφε στη μητέρα του

- Advertisement -
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο του μόλις 2,5 ετών κοριτσιού, που «έσβησε» το πρωί της Παρασκευής, στο δημοτικό βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός».

Το παιδάκι από τη Νιγηρία, φιλοξενούνταν τα τελευταία δύο χρόνια στο συγκεκριμένο βρεφοκομείο, έπειτα από εισαγγελική εντολή και σήμερα θα επέστρεφε στο σπίτι και στην αγκαλιά της μητέρας του. Η περιπέτεια της μικρής ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας με τις αμυγδαλές της και για αυτόν τον λόγο μεταφέρθηκε την Πέμπτη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και υποβλήθηκε σε εξετάσεις από τους γιατρούς.

Η 2,5 ετών Άννα, διαγνώστηκε με λοίμωξη στις αμυγδαλές και οι γιατροί συνέστησαν φαρμακευτική αγωγή, επανέλεγχο σε δέκα ημέρες και ενημέρωσαν τους υπεύθυνους της δομής ότι υπήρχε πιθανότητα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση το επόμενο διάστημα. Το πρωί της Παρασκευής, όμως, το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τους ανθρώπους του βρεφοκομείου και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ, κατέληξε λίγο πριν τις 9.00.

Από τη νεκροψία – νεκροτομή που έγινε στη σορό, δεν προέκυψε αιτία θανάτου και πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων προκειμένου να απαντηθεί το γιατί η ανήλικη έφυγε αδόκητα από τη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κοριτσάκι ήταν καθαρό και περιποιημένο, με άριστη στοματική υγιεινή και σε καμία περίπτωση δεν έδειχνε εικόνα παραμελημένου ή κακοποιημένου παιδιού.

Η τραγική ιστορία της μητέρας που ξέσπασε σε λυγμούς

Η μητέρα του μικρού κοριτσιού, που ήρθε στην Ελλάδα πριν 17 χρόνια από τη Νιγηρία, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της έξω από το δημοτικό βρεφοκομείο της Θεσσαλονίκης που επισκέπτονταν τακτικά για να αγκαλιάσει την κόρη της. Συντετριμμένη, λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου της κόρης της, ξέσπασε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τους δημοσιογράφους και τόνισε ότι όλο αυτό που ζει είναι πολύ επώδυνο για εκείνη.

«Πάλευα μόνη μου, πάλευα για το παιδί μου. Πάλευα για την κόρη μου, να επιστρέψει στο σπίτι μου, σε εμένα. Μου άλλαξαν την ιστορία… Η κόρη μου είναι νεκρή», ανέφερε, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Όπως είπε η Τζένιφερ Ομόντια, δε γνώριζε ότι την προηγούμενη ημέρα η κόρη της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πρόβλημα στις αμυγδαλές.

«Το παιδί μου δεν ήταν άρρωστο, μόνο μαύρο ήταν. Των μαύρων η ζωή δεν τους νοιάζει. Αν ήταν άσπρο θα το πήγαιναν σε γιατρό κάθε ημέρα και θα του έδιναν φάρμακα», είπε η μητέρα του.

«Πρώτη φορά βλέπω έτσι το παιδάκι μου. Ήταν πολύ καλό, δεν ήταν ποτέ άρρωστο. Μου είπαν ότι το παιδάκι μου σήμερα το πρωί δε μιλάει και πέθανε. Ποτέ δε μου είπαν ότι το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το πρωί όταν ήρθε ο γιατρός ξάπλωνε και δε μιλούσε. Το επισκεπτόμουν κάθε δύο εβδομάδες και αύριο θα το έπαιρνα μαζί μου στο σπίτι, όμως το παιδί μου πέθανε», ανέφερε με κλάματα, ενώ τόνισε πως είναι μόνη, το παιδί ήταν από μονογονεϊκή οικογένεια και πάλευε για να πάρη πίσω στο σπίτι την κόρη της.

Σύμφωνα με την δικηγόρο της μητέρας, Έφη Ορφανίδου, η Ομόντια θα έπαιρνε πίσω το παιδί της καθώς, όπως ανέφερε, είχε αρθεί η εισαγγελική εντολή. «Είναι μια τραγική ιστορία γιατί η Ομόντια έχει κάνει έναν τρομερό αγώνα για να μπορέσει να πάρει την επιμέλεια του παιδιού της. Το τραγικό είναι ότι η απόφαση βγήκε και θα ερχόταν σήμερα στα χέρια μας το μεσημέρι για να μπορέσει η Ομόντια να έχει από αύριο το παιδί της. Η μητέρα άλλαξε δουλειά γιατί της είχε αφαιρεθεί η επιμέλεια. Εργάζεται, διαμόρφωσε σωστά το σπίτι της. Η ζωή της ήταν αυτό το παιδί. Ήταν μονογονεϊκή οικογένεια», σημείωσε.

Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο του κοριτσιού

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ζητήθηκε προκαταρκτική έρευνα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ και η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθούν αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης με αποτέλεσμα τον θάνατο, της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, η κατεπείγουσα έρευνα στρέφεται κατά παντός υπευθύνου. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα κληθούν να καταθέσουν γιατροί από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο που εξέτασαν την Πέμπτη το παιδί και προσωπικό από τον δημοτικό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανό». Επίσης, θα προσκομιστούν – μεταξύ άλλων – η ιατροδικαστική έκθεση, ο ιατρικός φάκελος και το ιστορικό νοσηλείας της ανήλικης.

«Είχε χρόνιο πρόβλημα ΩΡΛ», ανέφερε ο Λιακόπουλος

Συγκλονισμένος από τον θάνατο του κοριτσιού από την Νιγηρία που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Λιακόπουλος.

Όπως ανέφερε, «το παιδάκι ήταν 2,5 ετών και φιλοξενούνταν στη δομή. Παρά τις προσπάθειες τόσο του προσωπικού όσο και του ΕΚΑΒ που έφτασε άμεσα δεν κατέστη δυνατόν να το κρατήσουμε στη ζωή. Το παιδί αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα ΩΡΛ. Μόλις εχθές είχε διακομιστεί, κατόπιν εντολής του γιατρού του ιδρύματος, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Τέθηκε σε αντιβιοτική και φαρμακευτική αγωγή την οποία και από εχθές ξεκινήσαμε, ωστόσο η υγεία του επιδεινώθηκε και τις πρωινές ώρες με την παρέμβαση των βρεφοκόμων έγιναν όλες οι προσπάθειες. Δυστυχώς όμως δεν κατέστη δυνατόν το παιδί να κρατηθεί στη ζωή».

Για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε το κοριτσάκι, ο κ. Λιακόπουλος είπε «γίνονταν οι απαραίτητες ενέργειες για αυτά. Ακολουθούσαμε τις οδηγίες των γιατρών».

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου δήλωσε πως για το συμβάν θα διενεργηθεί ΕΔΕ. «Είμαστε σε επικοινωνία ως οφείλουμε με την μητέρα και την οικογένειά του παιδιού, γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες όπως προβλέπεται. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες με σεβασμό στη μνήμη του παιδιού».

Ο κ. Λιακόπουλος σημείωσε, επιπλέον, ότι ο «Άγιος Στυλιανός» έχει μια ιστορία 110 ετών στην φροντίδα παιδιών.

Πηγή: protothema.gr
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα