Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo Θέμα«Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης: Ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας των εργαζομένων του...

«Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης: Ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας των εργαζομένων του δήμου ενάντια στα συνεχόμενα «ατυχήματα»

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται τελευταίος στην καθαριότητα της πόλης, αλλά πρωταθλητής στα εργατικά “ατυχήματα”», καθώς «δεν υπάρχει βδομάδα που να μη συμβαίνει ένα εργατικό “ατύχημα”, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης με αφορμή το τελευταίο συμβάν την Τρίτη 30 Μάη, στο Γ’ Σώμα Στρατού, όπου μια εργαζόμενη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, με κάταγμα.

Όπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης, «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του δήμου μέσα σε τρία χρόνια (2020, 2021, 2022) υπήρξαν περίπου 120 “ατυχήματα” (τα 86 από αυτά στην καθαριότητα), ενώ οι πληροφορίες των εργαζομένων μιλούν για τουλάχιστον 10 “ατυχήματα” μόνο μέσα στο 2023.

Η συσσώρευση τόσων πολλών “ατυχημάτων” οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα:

Δεν πρόκειται για ατυχήματα. Πρόκειται για εγκληματική πολιτική, με θύματα εργαζόμενους που δεν ξέρουν αν και πώς θα γυρίσουν σπίτι τους.

Είναι η πολιτική που θεωρεί δυσβάστακτο κόστος την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, ενώ θεωρεί όφελος το μοίρασμα εργολαβιών για έργα άσχετα με τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Είναι η πολιτική που ακολουθούν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις (ανεξαρτήτως χρώματος), όλες οι διοικήσεις του δήμου υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι η πολιτική που οδηγεί σε “Τέμπη”.

Κανένας τους δεν θέλει να δεσμευτεί με υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, την καθαριότητα και ανακύκλωση, γιατί είναι ένας ακόμα τομέας που οδεύει για ιδιωτικοποίηση, δεν πρέπει ο “επενδυτής” να “φορτωθεί” με πρόσθετο κόστος.

Η δημοτική παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” έχει θέσει το θέμα πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όμως η διοίκηση Ζέρβα “βρήκε και κάνει”: Με διαδικαστικά τερτίπια, με τις πλάτες των άλλων παρατάξεων αποφεύγει να το συζητήσει, να δεσμευτεί για μέτρα».

Στη βάση αυτή η «Λαϊκή Συσπείρωση» θέτει το συνολικό θέμα της ασφάλειας των εργαζόμενων του δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης, με σκοπό να ληφθούν δεσμευτικές για τη διοίκηση αποφάσεις από το ανώτερο όργανο του δήμου. «Το αν συζητηθεί, αν θα παρθούν αποφάσεις εξαρτάται από τη διοίκηση Ζέρβα και τις άλλες παρατάξεις που -στην καλύτερη των περιπτώσεων- αρκούνται σε ανέξοδες διακηρύξεις και προεκλογικές ανοησίες περί φιλεργατικών δεσμεύσεων», τονίζει.

Αναλυτικά η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρει:

«Τα συνεχή εργατικά “ατυχήματα” στις υπηρεσίες του δήμου και ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας αποτελούν πλέον όχι εξαιρέσεις αλλά “κανονικότητα”.

Είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι να μη γνωρίζουν αν και πώς θα επιστρέψουν από την εργασία τους ενώ την ίδια ώρα η διοίκηση του δήμου να αποφεύγει συστηματικά να δεσμευτεί, να υλοποιήσει και να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζόμενων επικαλούμενη διαδικαστικές δυσκολίες και τερτίπια, ΜΗ ενοχλώντας την κυβέρνηση διεκδικώντας απαραίτητα κονδύλια και προσλήψεις, ξοδεύοντας κονδύλια από την τοπική φορολογία των δημοτών για να μοιράσει εργολαβίες σε έργα που δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης.

Η “έκφραση λύπης” για τα “ατυχήματα”, οι ανέξοδες αόριστες υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται όχι απλά δεν αρκούν, αλλά αποτελούν κοροϊδία.

Η δημοτική παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” προτείνει το συνολικό θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων να προταχθεί ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιμένουμε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να αναλωθεί μόνο σε γενικόλογες διακηρύξεις, αλλά να καταλήξει σε δεσμευτικές για τη διοίκηση αποφάσεις του ανώτερου οργάνου του δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συζήτηση αυτή θα πρέπει να κληθούν και να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι του δήμου.

Τα συγκεκριμένα θέματα που θέτουμε προς συζήτηση και λήψη δεσμευτικής απόφασης είναι τα παρακάτω:

Προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού.

Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση απορριμματοφόρων και οχημάτων.

Οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και δυνάμεις τους.

Να χορηγηθούν επιτέλους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.

Να πληρωθεί άμεσα ό,τι οφείλεται στους εργαζόμενους (όλη η αποζημίωση για ΜΑΠ που αγόρασαν εξ ιδίων οι εργαζόμενοι και δεδουλευμένα νυχτερινά – εξαιρέσιμα)».

 

πηγή: 902.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα