Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Σε χωράφι μετατράπηκε το Πάρκο Μνήμης στο Κολχικό (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Θεσσαλονίκη: Σε χωράφι μετατράπηκε το Πάρκο Μνήμης στο Κολχικό (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Πέρυσι στο Κολχικό κάτοικοι και δήμος βρίσκονταν σε αναβρασμό. Ο λόγος, τα εγκαίνια του Πάρκου Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού, τα οποία θα γίνονταν με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαΐου.

Δεκάδες τηλεοπτικοί σταθμοί και ιστοσελίδες κάλυψαν το γεγονός, καθώς επρόκειτο για το πρώτο πάρκο Μνήμης για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας που δημιουργήθηκε στη χώρα.

Ο αριθμός 353.000 που σχημάτιζαν δέντρα που τοποθετήθηκαν με συγκεκριμένο τρόπο εντυπωσίασε και συγκίνησε.

Ένα χρόνο μετά, στον χώρο του Πάρκου Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Λαγκαδά τίποτε δεν θυμίζει τι έγινε τον Μάιο του 2021…

Η σημερινή εικόνα του Πάρκου Μνήμης προκαλεί πια μόνο θλίψη και στεναχώρια. Ανεξέλεγκτη βλάστηση, ξεραμένα δέντρα και φυτά, μια εικόνα εγκατάλειψης. Ο κόπος όλων των εθελοντών που με μεράκι και σεβασμό στους προγόνους τους δημιούργησαν ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή του Λαγκαδά έπεσε στο κενό.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων που μετέβησαν στο σημείο με την ευκαιρία των φετινών εκδηλώσεων μνήμης, η εικόνα που αντίκρισαν ήταν αποκαρδιωτική.

Το άλλοτε ζηλευτό πάρκο αφέθηκε κυριολεκτικά στην τύχη του. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των σωματείων στο Lagadas.net, δεν λύθηκε ποτέ το ζήτημα του αυτόματου ποτίσματος, ενώ η αντιδημαρχία Πρασίνου δεν επέδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον ώστε το πάρκο να συντηρηθεί.

Το αποτέλεσμα είναι το πάρκο από χώρο μνήμης και σεβασμού να μετατραπεί σε χώρο θλίψης και απογοήτευσης, ενώ αντίθετα με μικρές παρεμβάσεις, όραμα και προοπτική θα μπορούσε να μετατραπεί σε σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος για όλο τον προσφυγικό ελληνισμό.

Σε χωράφι μετατράπηκε το Πάρκο Μνήμης στο Κολχικό (φωτο + βίντεο)

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα