Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΔημοσκόπηση: Προηγείται η ΝΔ - διχάζει την κοινωνία ο υπό θεσμοθέτηση "γάμος"...

Δημοσκόπηση: Προηγείται η ΝΔ – διχάζει την κοινωνία ο υπό θεσμοθέτηση “γάμος” ομοφυλοφίλων

Εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση το κυβερνών κόμμα της ΝΔ, με διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinion για το TheTOC, με την κοινωνία να εμφανίζεται διχασμένη στον υπό θεσμοθέτηση “γάμο” μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, με την πλειοψηφία να διαφωνεί με την παροχή δυνατότητας τεκνοθεσίας σε αυτά.

Συγκεκριμένα Ν.Δ διατηρεί ουσιαστικά αλώβητες τις δυνάμεις της, παρά τα προβλήματα που κυριαρχούν καθώς και την ένταση που προκαλούν στην κοινή γνώμη σειρά θεμάτων της επικαιρότητας και ιδιαίτερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Ακόμα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στην κορυφή της καταλληλόλητας για πρωθυπουργός.

Ακριβέστερά το κυβερνών κόμμα, συγκεντρώνει ποσοστό 39,1% στην εκτίμηση ψήφου έναντι 14,4% του δεύτερου ΠΑΣΟΚ και 13,2% του τρίτου ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΚΕ με 8,6%, Ελληνική Λύση με 6,7%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,4%, Νέα Αριστερά με 3,1%, Νίκη με 3% ενώ εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν ΜεΡΑ25 με 2% και Σπαρτιάτες με 1,8%.

Παράλληλα επικρατεί απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας τη νέα χρονιά, που εκφράζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, δηλαδή το 67.8% , ενώ αισιόδοξοι εμφανίζονται το 31.3%, καθώς κυριαρχεί με σημαντικά ποσοστά μια τετράδα προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία με την ακρίβεια να φτάνει το 69.9% και να ακολουθούν θέματα οικονομίας και ανάπτυξης με 32.8% , η εγκληματικότητα/ παραβατικότητα με 25.1% και τα προβλήματα στο ΕΣΥ με 18.1%.
Επιπλέον υπάρχει χαμηλή ικανοποίηση από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των εισοδημάτων με την ικανοποίηση να φτάνει μόλις το 21.2% ενώ λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν το 77.7%, ενώ επικρατεί χαμηλή ικανοποίηση από την αντιμετώπιση συνολικά της εγκληματικότητας και γενικά των φαινομένων βίας. Ικανοποιημένοι δηλώνουν το 14.5% ενώ αντίθετη άποψη έχει το 83.8%.

Αναφορικά με τον υπό θεσμοθέτηση “γάμο” μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου, η Ελληική κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη, με την πλειοψηφία σε ποσοστό 50,4% να διαφωνεί και το 46,7% των ερωτηθέντων με αυτή την κυβερνητική επιλογή.

Υπέρ αυτής της επιλογής τάσσονται πλειοψηφικά οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ σε όλα τα άλλα κόμματα αυτή είναι μειοψηφική, με μόνη διαφοροποίηση να έχει να κάνει με την απόσταση των ποσοστών όσων συμφωνούν-διαφωνούν. Ακόμα οι μεγαλύτερες διαφωνίες των ψηφοφόρων εκφράζονται αναφορικά με το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης δυνατότητας τεκνοθεσίας από ζευγάρια ομοφυλοφίλων, με το 71.9% να διαφωνεί και μόλις το 24.8% να συμφωνεί, ενώ με εξαίρεση αυτό του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα κομματικά ακροατήρια οι ψηφοφόροι εκφράζονται αρνητικά με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά.

Σχετικά με το ζήτημα της ίδρυσης μη Κρατικών Πανεπιστημίων το 57.1% δηλώνουν θετικοί, έναντι 38% που εμφανίζονται αρνητικοί. Τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απόψεων τα συναντάμε στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ. Το 56.6% των ερωτηθέντων, συμφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία για την θέσπιση της Επιστολικής ψήφου , ενώ αρνητικοί είναι το 29.9%.

Επιπλέον φαίνεται πως οι τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δημιουργούν μικρότερες ή μεγαλύτερες προσδοκίες για βελτίωση της απόδοσης της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα το 49.9% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα υπάρχει βελτίωση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας/ παραβατικότητας. Επίσης, το 30.5% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη θα βελτιωθεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ε.Σ.Υ. Ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο δηλώνει μόλις το 30.1%, επίδοση όχι υψηλή. Ωστόσο είναι πολύ πιο χαμηλά τα επίπεδα ικανοποίησης από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ικανοποίηση είναι μόλις 8.1% ( πολύ και αρκετά) ενώ\ν ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένοι δηλώνουν μόλις το 19.4%.Για το ΠΑΣΟΚ η ικανοποίηση ( πολύ και αρκετά ) φτάνει το 11.4% και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του το 36%.

Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα