Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΈρχονται «λευκά» Χριστούγεννα και βαρυχειμωνιά-Πόσο έτοιμες είναι οι ομάδες Πολιτικής Προστασίας της...

Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα και βαρυχειμωνιά-Πόσο έτοιμες είναι οι ομάδες Πολιτικής Προστασίας της Θεσσαλονίκης;

Έρχεται βαρύτερος χειμώνας φέτος όπως προβλέπουν τα μετεωρολογικά μοντέλα  και μάλιστα με ακραία καιρικά φαινόμενα να εμφανίζονται στα τέλη Δεκεμβρίου. Παράλληλα προβλέπουν χιόνια τα Χριστούγεννα και κυρίως την Πρωτοχρονιά, που μάλιστα φαίνεται να καλύπτουν όλη την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Κωστής Ουζούνογλου

Πόσο προετοιμασμένες γι’ αυτά τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα είναι οι ομάδες πολιτικής προστασίας και διάσωσης της Θεσσαλονίκης; Στο Seleo.gr μίλησαν 4 από αυτές που η παρουσία τους σε έκτακτα συμβάντα και η εθελοντική συμβολή τους εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη να είναι αξιοσημείωτη.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) είναι μια εθελοντική οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν εθελοντικά σε επιχειρήσεις από το 1978. Έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 31 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

ΕΟΔ.jpg

Ο Αλέξης Λιάμος, διευθυντής επιχειρήσεων της ΕΟΔ αναφέρει για την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου, «Παρακολουθούμε επί 24ώρου βάσεως τις ανακοινώσεις των μετεωρολόγων. Η εκτίμηση ότι θα πέσει αρκετό χιόνι στα τέλη Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη υπάρχει αλλά για την ώρα είναι μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Στο μέτρο που μας αναλογεί σαν ΕΟΔ διατηρούμε μία ετοιμότητα τόσο του προσωπικού αλλά τόσο και του εξοπλισμού μας  για να επέμβουμε τόσο αν μας ζητηθεί και όπου κρίνεται απαραίτητο υπό τις οδηγίες πάντα των αρμοδίων αρχών. Παρακολουθούμε στενά τον καιρό ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις. Είναι στις πάγιες διαδικασίες, κάθε μέρα να ελέγχουμε τα μετεωρολογικά δελτία για όλη την επικράτεια και τι λένε οι ανακοινώσεις των μετεωρολόγων. Με κάποιους μάλιστα έχουμε και στενή συνεργασία και πολλές φορές μας βοηθάνε με πιο ιδιαίτερες προγνώσεις όταν επίκειται κάποια επιδείνωση.  Υπάρχουν οχήματα τετρακίνησης που χρησιμοποιούν τα μέλη μας και ένα όχημα χιονιού που σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να κινηθεί σε χιονοσκεπή περιοχή. Επίσης έχουμε και το εξειδικευμένο τμήμα ορεινής διάσωσης που μπορεί να βοηθήσει σε απεγκλωβισμούς σε χιονοσκεπής περιοχές και όχι μόνο.  Έχει χρειαστεί το συγκεκριμένο τμήμα να κάνει πολλές φορές έρευνα και σε αστική περιοχή σε περιπτώσεις χιονιάδων και μάλιστα με τον εξοπλισμό του σκι. Η πρόγνωση του καιρού είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε στην περίπτωση του χιονιά. Παροτρύνω τους συμπολίτες μας να προετοιμαστούν γιατί  μεγάλο κομμάτι της αντιμετώπισης δύσκολων φαινομένων και ειδικά καιρικών έχει να κάνει και με την πρόληψη από μεριάς μας».

Στις 23 Απριλίου 1999 ιδρύεται η “Επίλεκτη Προσκοπική Ομάδα Αποστολών Χορτιάτη”. Μετά από 4 χρόνια παρουσίας στα Προσκοπικά και κοινωνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, η ομάδα παραμένει στους σκοπούς και τις ιδεολογίες της και αλλάζει ταυτότητα και οικογένεια με την ένταξή της το καλοκαίρι του 2003 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, παραμένοντας όμως ένα ανεξάρτητο σωματείο αποτελούμενο αποκλειστικά από εθελοντές.

Φέρει πλέον το νέο της όνομα “Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης”.

ΕΠΟΜΕΑ.jpg

Ο Μίλτος Μπενάκης, Πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) στη Θεσσαλονίκη αναφέρει χαρακτηριστικά  «Εμείς ως είθισται όταν αλλάζουν οι εποχές, δηλαδή τις εποχές αντιμετώπισης το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές  και τον  χειμώνα τον χιονιά έχουμε μία ετοιμότητα της λογικής να συμπτύξουμε τις δυνάμεις μας σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουμε με τις υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαστούμε. Έχουμε τα μηχανήματα που μπορούμε και να κάνουμε άμεσα διανομή αλατιού σε στενά. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει πάντα αλάτι στις αποθήκες του και έχει και ένα μεγάλο δυναμικό στο να συσκευάζει τα αλάτια σε σακιά για να είναι άμεσα διαθέσιμα».

Ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ είναι μια εθελοντική διασωστική ομάδα με έτος ίδρυσης το 2007. Από το Μάιο του 2008 είναι ενταγμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ΟΦΚΑΘ.jpg

Ο Χρήστος Ράμμος πρόεδρος του ΟΦΚΑΘ τονίζει «Από  τον Οκτώβριο και μετά η ομάδα «βγάζει» τα καλοκαιρινά της, φωτιές, πυρασφάλειες κτλ. ,  και «φοράει» τα χειμερινά της.  Είμαστε πανέτοιμοι με τα τρία ιδιόκτητα αυτοκίνητα και το έμπειρο προσωπικό μας πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας και να επέμβουμε σε μεγάλο αποκλεισμό από χιόνια και σε οτιδήποτε άλλο χρειαστούν στον επικείμενο χιονιά. Είμαστε δίπλα τους».

Τέλος η ΕΠΙΛΕΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ / ELITE RESCUE TEAM με έδρα Πυλαία – Χορτιάτη είναι μια εθελοντική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα  που έχει ως κύριο σκοπό την ανιδιοτελή προσφορά και βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και γενικότερα την προστασία της ζωής, της υγείας και περιουσίας των πολιτών και της φύσης, τη διοργάνωση αθλοπαιδιών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς επίσης σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Elite_2.jpg

Ο Λάμπρος Ψευτάκης, αντιπρόεδρος της Επίλεκτης  Ομάδας Διάσωσης-Elite, τονίζει «Η ομάδα μας είναι από ανέκαθεν έτοιμη. Δεν περιμένουμε να ακούσουμε τα ανακοινωθέντα για να ετοιμαστούμε.  Η ετοιμότητα η δικιά μας έγκειται στις ομάδες που βρίσκονται σε αναμονή ανά εβδομάδα και ανάλογα με τις πληροφορίες που έχουμε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  μπορούμε να βοηθήσουμε σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις. Όπως ο απεγκλωβισμός ατόμων με ειδικά οχήματα, snowboard, ή ερπυστριοφόρο όχημα που μπορεί να πάει παντού.  Και όλα αυτά τα συμπληρώνει και το έμψυχο και καλά εκπαιδευμένο δυναμικό μας».

«Επίσης πολύ σημαντική για εμάς είναι και η συνεργασία με τον Σάκη Αρναούτογλου που πέρα από την ΕΜΥ μας δίνει και πιο εξειδικευμένες προβλέψεις για τα καιρικά φαινόμενα που θα έρθουν» καταλήγει ο κ. Ψευτάκης.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα