Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΈκκληση στους εκτροφείς για κρούσματα "γρίπης των πτηνών" από την Περιφέρεια Κεντρικής...

Έκκληση στους εκτροφείς για κρούσματα “γρίπης των πτηνών” από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Έκκληση στους πτηνοτρόφους και κατόχους οικόσιτων πτηνών κάνει μέσω ανακοίνωσης της αρμόδιας κτηνιατρικής της υπηρεσίας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την λήψη μέτρων για την γρίπη των πτηνών.

Σε αυτή γίνεται αναφορά ότι τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώθηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε γειτονικές χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, όπως στην Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία και την Σλοβενία. Παράλληλα μεγαλύτερη συχνότητα η παρουσία του ιού ανιχνεύεται και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά άγρια πτηνά, που βρίσκονται νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού σε αυτά σε όλες τις χώρες μεγαλώνει ο αριθμός εστιών του και σε εκτροφές πουλερικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα στα Βαλκάνια είναι αντίστοιχη προηγούμενων επιδημικών κυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος.

Για την αποφυγή μετάδοσης του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά η Περιφέρεια υπενθυμίζει στους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών την ανάγκη εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας, τα οποία παραθέτει αναλυτικά στην ιστοσελίδα., www.minagric.gr. Ακόμα υπενθυμίζει ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για την άμεση λήψη δειγμάτων.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα