spot_imgspot_img
Αρχικήseleo ΘέμαΣάλος με τα γυρίσματα του GNTM σε παραλία NATURA στην Ελαφόνησο με...

Σάλος με τα γυρίσματα του GNTM σε παραλία NATURA στην Ελαφόνησο με τζιπ και μηχανές

Και ενώ το σημερινό επεισόδιο του GNTM είναι σε εξέλιξη θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η χθεσινή δοκιμασία στην οποία τα μοντέλα ταξίδεψαν στην πανέμορφη Ελαφόνησο, όπου και φωτογραφήθηκαν στην παραλία σε ένα concept επηρεασμένο από το “Mad Max”.

Ρεπορτάζ: Κωστής Ουζούνογλου

Αν κάποιος δε γνωρίζει τίποτα για την Ελαφόνησο θα πει, που το κακό;

H ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή της Ελαφονήσου έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Συνολικά, στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 220 είδη φυτών από τα οποία τα 9 είναι εξαιρετικά σπάνια, και 65 είδη πανίδας από τα οποία τα 13 είναι προστατευόμενα και 8 από αυτά απειλούνται με πλήρη αφανισμό.

Πριν ξεκινήσει η χθεσινή δοκιμασία η Βίκυ Καγιά είπε μερικά λόγια για την παραλία της Ελαφονήσου, αναφέροντας πως πρόκειται για μία ξεχωριστή περιοχή που είναι προστατευόμενη από το NATURA.

«Να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ τον Δήμο Ελαφονήσου που μας φιλοξενεί», δήλωσε ο Γιώργος Καράβας, ενώ η Βίκυ Καγιά πρόσθεσε: «Βέβαια, γιατί πολύ σπάνια γίνονται εδώ γυρίσματα και παραγωγές, γιατί έχει αυτή την ιδιαιτερότητα ο τόπος, είναι προστατευόμενος από το NATURA και είναι μεγάλη μας τιμή που βρισκόμαστε εδώ».


Στη συνέχεια η Βίκυ Καγιά οδήγησε ένα τζιπ πάνω στην άμμο και έπειτα στήθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός της παραγωγής, ώστε να γίνει η φωτογράφιση για τους παίκτες του GNTM.

Σημειώνεται, ότι στο site του Δήμου Ελαφονήσου είναι ξεκάθαρο και αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Πρόκειται για δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα.Οι φυτοκοινωνίες με αυτά τα χαρακτηριστικά (αμμοφύλλια, κρίνα, κλπ), είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Όταν περνούν ή διέρχονται πάνω τους τροχοφόρα, καταστρέφονται και δεν ξαναφύονται».

Το Seleo.gr μίλησε με τον εκπρόσωπο τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Δημήτρη Πολιτόπουλο, για το σάλο που έχει ξεσπάσει μετά την προβολή του χθεσινού επεισοδίου.

«Τέτοιες ψυχαγωγικές εκπομπές απευθύνονται στη νεολαία και η νεολαία μιμείται και επαναλαμβάνει καθετί που παρουσιάζεται σε τέτοιες εκπομπές καλό θα ήταν να μη δίνονται τέτοια μηνύματα. Ίσα ίσα που θα έπρεπε μέσα από αυτές τις εκπομπές να δίνονται μηνύματα θετικά προς τη νεολαία και κυρίως θετικά για την προστασία του περιβάλλοντος μιας και η κλιματική κρίση είναι μπροστά μας… Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε με πυρκαγιές, με πλημμύρες με απώλειες, με θύματα και με μεγάλο οικονομικό κόστος. Η παραγωγή αυτών των εκπομπών θα πρέπει να προβληματίζεται και να εισάγει και κίνητρα οικολογικής συνείδησης» , τονίζει ο κ. Πολιτόπουλος.

«Πρέπει να στρέψουμε τη νεολαία μέσα και από αυτά τα πλαίσια στο να αγαπήσει το περιβάλλον» σημειώνει ο κ. Πολιτόπουλος λέγοντας «η πρόθεση μας δεν είναι να έρθουμε σε μία αντιπαράθεση με κανέναν (ούτε με την παραγωγή του GNTM ούτε με τον δήμο Ελαφονήσου), απλά δεν πρέπει να περνάνε λάθος μηνύματα στη νεολαία».

Η ανακοίνωση του Star

Με αφορμή ορισμένα σχόλια χρηστών των social media, τα οποία αναπαρήγαγε μερίδα ενημερωτικών ιστοσελίδων, σχετικά με τη φωτογράφιση της εκπομπής GNTM 3, που προβλήθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, το Star Channel και η εταιρία παραγωγής Green Pixel, θα ήθελαν να διευκρινίσουν τα εξής:

– Οι άδειες για τα γυρίσματα του επεισοδίου στην Ελαφόνησο, δόθηκαν από τον Δήμο Ελαφονήσου στις 23/9/2020 και από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μούστου, Μαινάλου και Μονεμβασιάς στις 7/10/2020 και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

– Σύμφωνα με τις παραπάνω άδειες, στην ομάδα παραγωγής του GNTM επετράπη η πραγματοποίηση γυρισμάτων, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, στην παραλία Σίμου (Σαρακήνικο) της Ελαφονήσου, η οποία αποτελεί Προστατευόμενη Περιοχή του Δικτύου Natura 2000.

– Πριν την έναρξη της δοκιμασίας, προβλήθηκαν στιγμιότυπα όπου η κριτής του διαγωνισμού, κ. Βίκυ Καγιά οδηγούσε το αυτοκίνητο. Το γύρισμα αυτό δεν έγινε στην παραλία του Σίμου, αλλά στην παραλία Παναγίτσα και συγκεκριμένα στο χώρο που τα καλοκαίρια
χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων, και ο οποίος είχε πλημμυρίσει από τα βρόχινα νερά, όπως επιβεβαιώνει και ο Δήμος Ελαφονήσου σε σημερινή του ανακοίνωση. Ο χώρος αυτός του πάρκινγκ, δεν αποτελεί υγροτοπικό λιμνίο, όπως αναφέρεται σε
διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ούτε έχει κάποια σχέση με τις περιοχές όπου βρίσκονται οι αμμοθινικοί τύποι οικοτόπων.

– Στη συνέχεια, η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Σίμου, με βάση τις οδηγίες που έδωσαν ο Δήμος Ελαφονήσου και ο Φορέας Διαχείρισης. Το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε εκεί, όπως υπέδειξαν στην ομάδα παραγωγής του GNTM οι αρμόδιοι Υπάλληλοι
του Δήμου, και παρέμεινε ακίνητο καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Οι μοτοσικλέτες, που χρησιμοποιήθηκαν ως  συνοδευτικές, πήγαν με τους αναβάτες τους στο σημείο, και
κινήθηκαν επιλεκτικά στην άμμο.

– Το γύρισμα έγινε υπό την παρακολούθηση της ίδιας της Δημάρχου, η οποία παρέμεινε στο χώρο από τις 07:00 έως τις 19:00 για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από τα συμφωνημένα.

– Ευχαριστούμε πολύ τη Δήμαρχο, κ. Ευσταθία Λιάρου αλλά και τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, για τη βοήθεια, τη συνεργασία και τη φιλοξενία.

– Μετά το τέλος της διαδικασίας, τα οχήματα απομακρύνθηκαν προσεκτικά και η παραλία παραδόθηκε στην αρχική της κατάσταση.

– Αναγνωρίζουμε ότι θα έπρεπε να έχει επισημανθεί κατά τη διάρκεια της προβολής του επεισοδίου ότι, το γύρισμα με την οδήγηση του αυτοκινήτου από την κυρία Καγιά, δεν έγινε σε προστατευόμενη περιοχή, αλλά σε χώρο στάθμευσης άλλης παραλίας. Παράλληλα, κατά την αναφορά στην περιοχή Natura και τη σημασία της, θα έπρεπε να τονιστεί η αυστηρή τήρηση των διαδικασιών και των οδηγιών των τοπικών φορέων, ώστε να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.
Αποτελεί πάγια επιλογή του Star, να συνδυάζει τις τηλεοπτικές του παραγωγές, με την ανάδειξη ελληνικών προορισμών, σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς. Ειδικά σε εποχές όπως η περίοδος που διανύουμε, ο τηλεθεατής μπορεί να απολαύσει εικόνες Ελλάδας, σε ένα πνεύμα αισιοδοξίας, πέρα από τους περιορισμούς της καθημερινότητας που όλοι βιώνουμε.


- Advertisement -

Must Read