Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ τεχνητή νοημοσύνη συνέβαλε στην ανάκτηση κειμένων από απανθρακωμένους παπύρους

Η τεχνητή νοημοσύνη συνέβαλε στην ανάκτηση κειμένων από απανθρακωμένους παπύρους

Αναστάτωση προκαλεί στον κόσμο των κλασσικών σπουδών η ανάκτηση μιας χαμένης βιβλιοθήκης της Ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας με την βοήθεια αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης ανέκτησαν κείμενα από απανθρακωμένους παπύρους του Ερκολάνο (γνωστού και ως Ηράκλεια), Ρωμαϊκής πόλης που χάθηκε μαζί με την Πομπηία μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Η προσπάθεια έφερε στο φως αποσπάσματα ενός άγνωστου ως τώρα έργου που συνδέεται με την φιλοσοφία του Επίκουρου, με την προοπτική να επαναφέρει στο μέλλον εκατοντάδες ακόμα κείμενα. Ένας από τους δύο παπύρους που σάρωσαν οι ερευνητές, εκ πρώτης όψεως μοιάζει με κάρβουνο (Vesuvius Challenge). Εκατοντάδες καμένοι πάπυροι ήρθαν στο φως στην λεγόμενη “Βίλα των Παπύρων” που ανακαλύφθηκε στο Ερκολάνο τον 18ο αιώνα, θαμμένη κάτω από δεκάδες μέτρα ηφαιστειακών αποθέσεων. Πολλοί πετάχτηκαν τα πρώτα χρόνια, πριν γίνει αντιληπτό ότι επρόκειτο για τη μοναδική αρχαία βιβλιοθήκη που επιζεί ως σήμερα, έστω και απανθρακωμένη. Έκτοτε, πολλοί προσπάθησαν να ξετυλίξουν τα εύθραυστα ρολά, συνήθως με καταστροφικά αποτελέσματα. Κείμενο από πάπυρο του Ερκολάνο που δεν είχε διαβαστεί εδώ και 2.000 χρόνια (Vesuvius Challenge).

Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε στο πλαίσιο του διαγωνισμού Vesuvius Challenge, μιας ασυνήθιστης συνεργασίας φιλολόγων και επιστημόνων υπολογιστών για την αποκρυπτογράφηση των παπύρων του Ερκολάνο. Οι τρεις φοιτητές που αναδείχθηκαν νικητές βραβεύθηκαν με χρηματικό έπαθλο 700.000 δολαρίων. Ο διαγωνισμός ήταν ιδέα του κ. Brend Sils, επιστήμονα υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στο Λέξιγκτον, ο οποίος προσπαθούσε επί 20 χρόνια να διαβάσει τους παπύρους. Το 2019, η ομάδα του δημιούργησε λεπτομερή τρισδιάστατα μοντέλα δύο ρολών σαρώνοντάς τα με ακτίνες Χ σε επιταχυντή σωματιδίων.

Οι εικόνες τροφοδοτήθηκαν σε λογισμικό που “ξετύλιξε” εικονικά τους παπύρους στη μορφή επίπεδων σελίδων. Και η προσεκτική εξέτασή τους αποκάλυψε ότι κάποιοι χαρακτήρες ήταν αμυδρά ορατοί υπό τη μορφή μικροσκοπικών ρωγμών, εκεί όπου ακούμπησε η αρχαία πένα. Όπως είπε ο κ. Sils, η φύση των ρωγμών αυτών παραμένει ακόμα ασαφής. Πιθανώς, τα ίχνη προέρχονται από έναν συνδυασμό χημικών μεταβολών εκεί όπου βρισκόταν το μελάνι, αποτυπωμάτων της γραφίδας και φυσικών φθορών που προκάλεσε η γραφίδα στις ίνες παπύρου.

Ό,τι κι αν είναι, το σίγουρο είναι ότι λειτουργεί. Τον περασμένο Αύγουστο, αλγόριθμος αναγνώρισης των ρωγμών που αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό φοιτητή Πληροφορικής κ. Luke Faritore κέρδισε το έπαθλο του πρώτου Vesuvius Challenge για την ανάγνωση τουλάχιστον 10 χαρακτήρων. Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, ο κ. Faritore συνεργάστηκε με τον Αγύπτιο υποψήφιο διδάκτορα κ. Youssef Nader και τον Ελβετό φοιτητή ρομποτικής κ. Julian Silinger. Η υποψηφιότητά τους ήταν η μόνη που πληρούσε τα κριτήρια του πρώτου βραβείου, την ανάγνωση τουλάχιστον τεσσάρων αποσπασμάτων μήκους τουλάχιστον 140 χαρακτήρων το καθένα. Οι αλγόριθμοι των τριών φοιτητών διάβασαν εκατοντάδες λέξεις ενός έργου που πιθανότατα γράφτηκε από τον Φιλόδημο, συνεχιστή του αθηναίου ηδονιστή φιλόσοφου Επίκουρου και πιθανού επιμελητή της βιβλιοθήκης του Ερκολάνο. Για την επόμενη φάση του Vesuvius Challenge, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2024, οι υπεύθυνοι έθεσαν ως στόχο την αποκρυπτογράφηση των δύο παπύρων σε ποσοστό τουλάχιστον 85%. Περίπου 600 απανθρακωμένα ρολά περιμένουν να εξεταστούν με τη νέα προσέγγιση για να επαναφέρουν τη χαμένη σοφία του Ερκολάνο.

Χτισμένη στην αρχαία ακτή του Ερκολάνο με ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, η πολυτελής βίλα ανήκε πιθανότατα στον Λεύκιο Καλπούρνιο Πείσωνα, ύπατο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 58 π.Χ. και τελευταίο πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα, αναφέρει στο BHMA-Science η Φεντερίκα Νικολάρντι, παπυρολόγος του Πανεπιστημίου «Φεντερίκο ΙΙ» της Νάπολης. Πάνω από 1.800 πάπυροι εκτιμάται ότι είχαν συγκεντρωθεί στη βιβλιοθήκη της βίλας, η οποία εστιαζόταν στη Φιλοσοφία, ιδιαίτερα τη σχολή του Επίκουρου. Ολόκληρο το κτήριο θάφτηκε από ηφαιστειακή τέφρα όταν ο Βεζούβιος εξερράγη και κατέστρεψε την πόλη. Από τις εντυπωσιακότερες οικίες ολόκληρης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Βίλα των Παπύρων ξεχωρίζει για την υψηλή αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης που φιλοξενούσε, ανάμεσά τους η μεγαλύτερη συλλογή μπρούτζινων και μαρμάρινων αγαλμάτων του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Η βίλα ανακαλύφθηκε το 1750 και το μεγαλύτερο μέρος της δεν έχει ακόμα ανασκαφεί. Εκατοντάδες ακόμα πάπυροι της βιβλιοθήκης πιστεύεται ότι μπορεί να περιμένουν θαμμένοι.

Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα