Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΈκθεση για την τέχνη του μεταξιού στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης

Έκθεση για την τέχνη του μεταξιού στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης

Έκθεση με τίτλο “Στους δρόμους του Μεταξιού” πρόκειται να εγκαινιαστεί την προσεχή Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στις 19:00 το απόγευμα, στην δημοτική βιβλιοθήκη-πινακοθήκη Θέρμης, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Φεβρουάριου.

Η έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θέρμης σκοπεύει στην ανάδειξη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης της πολιτιστικής και λαογραφικής ιστορία της κοινότητας Βασιλικών. Η διοργάνωση της πραγματοποιείται κατόπιν συνεργασίας του δήμου Θέρμης με τον σύλλογο “Εν Βασιλικοίς” και αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν, κυρίως οι νέοι της περιοχής την ιστορία του τόπου και τις ασχολίες των κατοίκων των Βασιλικών ανακαλύπτοντας τους δρόμους του μεταξιού. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την διαδικασία παραγωγής μεταξιού, όπως για παράδειγμα να δουν εκθέματα από υφαντά, παραδοσιακές φορεσιές φτιαγμένα από μετάξι, από τις νοικοκυρές των Βασιλικών της εποχής εκείνης, όπως και για την μεγάλη ιστορία των μουριών οι οποίες συντηρούσαν τη σηροτροφία αποτελώντας την μοναδική τροφή για τους μεταξοσκώληκες.

Η έκθεση “Στου Μεταξιού τα Χρόνια” μεταφέρει νοητά τους θεατές στην εποχή που στα Βασιλικά η εκτροφή του μεταξοσκώληκα και η παραγωγή μεταξιού ήταν ένας ακόμη τρόπος να ενισχύσουν το εισόδημα εκτός από την καλλιέργεια της γης. Η εκτροφή του μεταξοσκώληκα στα Βασιλικά έχει τις ρίζες της πολύ πριν από το 1800. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι εκείνη την εποχή κάποιοι Βασιλικιώτες δραστηριοποιούνταν στην εξαγωγή και το εμπόριο του μεταξιού σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι και η Βενετία.

Την τιμητική τους έχουν και οι μουριές των Βασιλικών, σκαμνιές στην ντοπιολαλιά που υπάρχουν σε πολλά σημεία του κάμπου των Βασιλικών, μερικές μάλιστα υπέργηρες, αφού η ηλικία τους ξεπερνά τα 170 χρόνια, μοναδικές για την τροφή του μεταξοσκώληκα και δηλωτικές της ενασχόλησης των Βασιλικιωτών με την οικοτεχνία της σηροτροφίας. Η σηροτροφία ατόνησε στα Βασιλικά όπως σε όλη την Ελλάδα, με την εμφάνιση των συνθετικών υφασμάτων στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Στα Βασιλικά του 1950 η σηροτροφία είχε εξελιχθεί στο επίπεδο της οικοτεχνίας. Η τέχνη της σηροτροφίας (η εκτροφή μεταξοσκώληκα για την παραγωγή μεταξιού) ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη πριν από μερικές δεκαετίες στην περιοχή. Η παραγωγή μεταξιού ήταν ένα από τα ζωικά προϊόντα που σχετιζόταν περισσότερο με τον χώρο του σπιτιού παρά με το χωράφι. Η συγκεκριμένη διαδικασία τοποθετείτε στο διάστημα Απριλίου –Ιουνίου και εκτός από το μετάξι που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές για τα είδη του σπιτιού (φορέματα, υφαντά, προίκες των κοριτσιών κ.ά.) το υπόλοιπο πωλούνταν. Αποτελούσε ένα σημαντικό έσοδο για το σπίτι.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα