Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠαραπολιτικάTo sharing είναι τρόπος ζωής

To sharing είναι τρόπος ζωής

- Advertisement -
Υπάρχει μια άλλη αντίληψη στις νεότερες γενιές, στη generation Χ και τους millennials για το πως μπορεί να εκφραστεί η αλληλεγγύη σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Εχοντας απορρίψει το παλιό «φιλανθρωπικό» μοντέλο των γονιών και των παππούδων τους σαν κάτι επιδεικτικό άρα υποκριτικό και επίσης υποτιμητικό για τους αποδέκτες, έμειναν μετέωροι ανάμεσα στο «κάνω το σωστό» και το «δεν κάνω τίποτε».

Νέοι άνθρωποι που θέλουν, αλλά είναι εγκλωβισμένοι στο “πώς” θα προσφέρουν.

Ποιος είναι ο σύγχρονος “ενεργός πολίτης” με άλλα λόγια.

Η απάντηση που έχει γίνει ήδη κίνημα στο εξωτερικό είναι απλή : Just sharing …. Μοιράσου!

Οποια κι αν είναι η οικονομική σου κατάσταση, ότι δουλειά κι αν κάνεις, όπου κι αν ζεις, μπορείς να βρεις τρόπους να μοιραστείς με τους άλλους αυτό που εσύ επιλέγεις: Μπορεί αυτή την εβδομάδα να είναι ένα κουτί γλυκά και τον άλλο μήνα μια βόλτα με το αυτοκίνητο στην εξοχή, δυο εισιτήρια για μια παράσταση ή μια δωρεάν υπηρεσία αν είσαι επαγγελματίας. Μπορεί να μοιράζεσαι με ανθρώπους που ήδη ξέρεις ή να χρησιμοποιείς δομές, να δίνεις χρόνο αντί για χρήμα , μικρές πολυτέλειες αντί για είδη πρώτης ανάγκης ή και τα δύο γιατί όχι; Το sharing είναι τρόπος ζωής!

Συνάντηση Αγάπης σε Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης

Με αυτό το moto απο τη Θεσσαλονίκη με χαμόγελα και το δυναμισμό που έχουν οι νέοι, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και η Σόνια Σαββίδη έχουν δημιουργήσει αθόρυβα εδώ και καιρό μαζί με φίλους και γνωστούς τους μια sharing κοινότητα ή όπως λέει ο Ανδρέας «είμαστε ….share holders».

Ασφαλώς ο Ανδρέας και η Σόνια προσφέρουν και μέσα από τις παραδοσιακές δομές αλληλεγγύης όπως Ιεροί Ναοί, Παιδικά Χωριά, Κοινωνικές δομές του Δήμου όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο διότι «δεν μπορείς παρά να στηρίζεις όσο είναι δυνατό δομές που 365μέρες/χρόνο ανακουφίζουν ευάλωτους ανθρώπους».

Και τρόφιμα και πετρέλαιο και ρούχα και παιχνίδια και ότι ζητηθεί αλλά πέρα από αυτό, στο sharing. Ενα meta της κοινωνικής ευθύνης όπου έχεις την ελευθερία να επιλέγεις με βάση τη δική σου αξιολόγηση: «Στην πανδημία το πρώτο που μας ήρθε στο μυαλό ήταν ΜΕΘ. Νοιώσαμε ότι προείχε αυτό όλων»

Στήριξη του νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος

Και έτσο 2 νέες κλίνες ΜΕΘ ενίσχυσαν το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σε μία στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε μεγάλη ανάγκη, ενώ μέσα από δράσεις ο Ανδρέας και η Σόνια στήριξαν έμπρακτα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος.

Η Σόνια έχει τη δική της «αδυναμία», την καταγωγή και τις ρίζες της οικογένειας της. Μοιράζεται λοιπόν μέσα από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών, αυτά που μπορεί με 150 οικογένειες αλλά και ανώνυμα -μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Με γυναίκες της Ποντιακής Μέριμνας

Από την άλλη πλευρά ο Ανδρέας ενεργοποίησε την δικηγορική του ιδιότητα και μέσα από τη Δικηγορική Εταιρεία Rhetor της οποίας είναι συνιδρυτής μοιράζεται με το “Ασυλο του Παιδιού” τη δωρέαν παροχή νομικών υπηρεσιών. « Στο sharing όλα έχουν σημασία και πιστεύω ότι οι υπηρεσίες έχουν μεγαλύτερη αξία σε κάποιες περιπτώσεις». Παράλληλα ξεκίνησε το πρόγραμμα “Rhetor’s Scholarship” παρέχοντας 3 υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αυτό που θέλουν να περάσουν σαν μήνυμα οι δυό τους είναι… «Να γίνουμε ακόμη πιο πολλοί και να μοιραζόμαστε όσο μπορούμε ότι μπορούμε. Η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η ανακούφιση των συνανθρώπων μας είναι το ζητούμενο».

Πηγή: jenny.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα