Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΥψηλοί τόνοι στη Βουλή για τα Τέμπη – Αντίστροφη μέτρηση για τις...

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τα Τέμπη – Αντίστροφη μέτρηση για τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Με κόντρα για το κατά πόσον η Δικαιοσύνη αφήνεται απερίσπαστη να επιτελέσει το έργο της, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη, γιατί-όπως είπε-αμφισβητεί ευθέως θεμελιώδεις κανόνες που διέπουν τη θεσμική λειτουργία του κράτους, δηλαδή το ρόλο της Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Όπως είπε, στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν χωρούν τακτικισμοί , ούτε βεβαίως κομματική εκμετάλλευση, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι η Δικαιοσύνη να επιτελέσει απερίσπαστη το έργο της και να αποδώσει ευθύνες όπου αναλογούν.

« Η κυβέρνηση ευτελίζει τους θεσμούς», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, οποίος έκανε λόγο για δημοσίευμα, της εφημερίδας «Καθημερινή», που αναφέρει ότι πέντε άτομα, τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ, απέκτησαν πρόσβαση στα ηχητικά του οργανισμού, από την επόμενη κιόλας μετά του δυστυχήματος.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, είπε ότι υπάρχουν πολλαπλά ζητήματα παραβίασης του κράτους Δικαίου, τα οποία αφορούν είτε τις διαρροές προσωπικών δεδομένων, είτε παρεμβάσεις σε ανεξάρτητες αρχές, είτε αλλοιώσεις ηχητικών.
«Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα, υπάρχουν δικαστές στη Λάρισα και ας τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους», απάντησε ο Νίκος Δένδιας.

«Δεν είμαστε τέρατα ασυνειδησίας και αναισθησίας που επιχειρούμε να χειραγωγήσουμε αυτή τη μεγάλη τραγωδία »,τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, λέγοντας ότι τον προσβάλει ακόμη και η υπόνοια της συγκάλυψης. Εξομολογήθηκε, μάλιστα, ότι ο ίδιος ξέρει προσωπικά πως νιώθει μια οικογένεια που έχει χάσει το παιδί της, όταν και ο ίδιος έχασε τον αδερφό του στα 28 του χρόνια λόγω υπερβολικής ταχύτητας. « Δεν μπορούν, λοιπόν, να ισχυρίζονται ορισμένοι ότι σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν κάποιοι που είμαστε περισσότερο ή λιγότερο άνθρωποι που δεν αντιλαμβανόμαστε τον πόνο των άλλων ανθρώπων», ανέφερε ο υπουργός.

Αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση μόνο να χάσει έχει πολιτικά από την συγκάλυψη και την καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε θεωρία συνωμοσίας τα περί μπαλώματος του τόπου της τραγωδίας.

Επίσης, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι «είναι άνθρακας ο θησαυρός της δήθεν μονταζιέρας», σημειώνοντας ότι το μόνο που μένει είναι οι υπόγειες διαδρομές μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Σε εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα, ολοκληρώνεται απόψε στην Ολομέλεια  της Βουλής η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Γύρω στις 9 το βράδυ θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, ενώ από τις  3 μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τελευταία αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν έχω να κρύψω κάτι ούτε να φοβηθώ και σας κοιτώ στα μάτια», ανέφερε κατά την χθεσινή του παρέμβαση ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας εν μέσω χειροκροτημάτων από τους βουλευτές της ΝΔ, ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, απάντησε στις κατηγορίες περί μη υλοποίησης της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση και την σηματοδότηση, λέγοντας ότι αν κάποιοι καθυστέρησαν στην ολοκλήρωση της σύμβασης ήταν αυτοί που ήταν στην κυβέρνηση το 2016. Επίσης, επέμεινε ότι τα περί ανθρώπινου λάθους δεν είναι θεωρία αλλά βασίζονται σε γεγονότα, καθώς την μοιραία βραδιά υπήρχε συσσώρευση λαθών και επτά φορές παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας.

Ο κ. Καραμαλής μίλησε για παρωδία αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι στόχος δεν είναι ο ίδιος αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξη της Ν.Δ.

Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, είπε ότι « με το χειροκρότημα σας στη βαθιά προκλητική τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για την ανοχή στις πράξεις του πρώην υπουργού που υποσχόταν ασφάλεια».

«Έχετε τη δυνατότητα να καταθέσετε πρόταση προανακριτικής επιτροπής», συνέστησε στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Βορίδης και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι επέλεξε συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς.

Στα όσα υπονοούμενα για σχέσεις του με τη διαπλοκή ακούστηκαν νωρίτερα, απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης , λέγοντας ότι δεν μπορούν να μιλάνε κάποιοι για θυρωρούς της διαπλοκής, όταν δύο υπουργοί τα έπιναν την Κυριακή το βράδυ. « Αν νομίζετε ότι με non paper Θα πλήξετε το ήθος μου, εσείς που χαλκεύετε το υλικό και το δίνετε στο «Πρώτο Θέμα», θέλω να σας πω ότι ο λαός καταλαβαίνει ποιοι έχουν κρυστάλλινη πορεία και ποιοι είναι υπάλληλοι της εγχώριας ολιγαρχίας».

Ένταση δημιουργήθηκε νωρίτερα όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται και ότι επέλεξε να μιλήσει τελευταίος ως κατηγορούμενος. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ αλλά και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος την αποκάλεσε ειρωνικά «κυρία εθνική εισαγγελέα».

Η κ. Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη προσωπικά στον Κώστα Καραμανλή που ήταν στα έδρανα, είπε ότι «εγώ ντρέπομαι για λογαριασμό σας». Επίσης παρουσίασε φωτογραφίες με προσωπικά αντικείμενα, όπως ταυτότητες, σκουλαρίκια και κοσμήματα θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που βρέθηκαν στα βαγόνια που – όπως είπε- μετακινήθηκαν άρον-άρον.

«Αυτό που αναμασούν τα στελέχη της Ν.Δ. και τα non paper που διακινούνται και λένε ότι είμαστε διαπλεκόμενοι, είναι θλιβερό», σχολίασε νωρίτερα σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Αφού είπε ότι «η ΝΔ είναι σιαμαία με την εγχώρια ολιγαρχία», χαρακτήρισε γελοία και αστεία τα περί διαπλοκής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Θα πει ο Μητσοτάκης ότι εγώ είμαι διαπλεκόμενος; Τα δικά μου κίνητρα είναι αξιακά ενώ τα δικά σας είναι καθεστωτικά», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: « Όταν βρεθείτε σε δύσκολη θέση μιλάτε με ορολογία Βελόπουλου, χρησιμοποιώντας ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας».

«Για χυδαίο παραλήρημα του κ. Φλωρίδη», έκανε λόγο σε παρέμβαση του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατηγορώντας τον ότι δεν έχει συναίσθηση και ηθική.

«Του προτείνω να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων που ήρθαν και μας βρήκαν και που έψαχναν προσωπικά αντικείμενα των παιδιών τους στα μπάζα», είπε ο κ. Φάμελλος. Επίσης, τον χαρακτήρισε σύγχρονο πολιτικό γενίτσαρο, λέγοντας ότι είναι γνωστή η κατρακύλα και ο λαϊκισμός του κ. Φλωρίδη, που έφτασε -όπως είπε- στο σημείο να μας κατηγορεί για αριστερόστροφο φασισμό, έχοντας καταντήσει πιο δεξιός και από τον Βορίδη.

Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μίλησε «για σπέκουλα σχετικά με τα δήθεν μπαζώματα του χώρου της τραγωδίας», λέγοντας μάλιστα, ότι «όσοι από τους πολιτικούς χρησιμοποιούν όλο αυτό το θολό πράγμα για τα μπαζώματα, αυτοί είναι για τα μπάζα».

«Δεν έγινε μπάζωμα μόνο, αλλά προσπάθεια εκσκαφής από το πρώτο κιόλας 24ωρο», επέμεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.

Πάντως, ο κ. Φλωρίδης μίλησε «για εκστρατεία ψεύδους και παραπλάνησης που έχει ως σκοπό να ελαχιστοποιηθεί ή και να καταργηθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού απέναντι στους θεσμούς που λειτουργεί η ελληνική Δημοκρατία». Όπως είπε, μια τέτοια εκστρατεία υπονόμευσης βασικών θεσμών, στρώνει το δρόμο γι’ αυτό που ο Μίκης Θεοδωράκης είχε χαρακτηρίσει αριστερόστροφο φασισμό.

«Ποιο είναι αυτό το παρακράτος που πριν από το κράτος, είχε πρόσβαση στο κρίσιμο υλικό το οποίο στη συνέχεια χάλκευσε, επεξεργάστηκε και το διένειμε για να στηρίξει αυτό το ψεύτικο αφήγημα, χειραγωγώντας την κοινή γνώμη;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος.

«Η κ. Καρυστιανού είναι η Νέμεσις», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας μάλιστα, ότι του θυμίζει την Τζούλια Ρόμπερτς στην Έριν Μπρόκοβιτς.

«Οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν προσφέρονται ως πολιτικές ευκαιρίες», απάντησε ο κ. Φλωρίδης. Ανέφερε δε, ότι «όσοι εξωθεσμικοί παράγοντες επιχειρούν να αλλοιώσουν τη λειτουργία της δημοκρατίας, εφόσον συνεχίσουν να το επιχειρούν, θα υποστούν για μία ακόμη φορά συντριπτική ήττα, στο γήπεδο της πολιτικής και της αλήθειας».

«Είστε κατηγορούμενοι, εδώ ήρθατε να απολογηθείτε και να λογοδοτήσετε», είπε απευθυνόμενη στα μέλη της κυβέρνησης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, που την διαδέχθηκε στο βήμα, μίλησε για μεθοδευμένη προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, που βασίζεται σε μια αβάσιμη σεναριολογία, σε fake news και ψέματα. Παράλληλα, χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η παρουσία του στον τόπο της τραγωδίας είχε να κάνει με τη διαμόρφωση του χώρου, λέγοντας ότι ως μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου είχε την ευθύνη του συντονισμού της κρατικής βοήθειας.

Σκληρή γλώσσα κατά του πρωθυπουργού τον οποίο κατηγόρησε ότι εργαλειοποιεί μονταζιέρες για να επιτύχει τη συγκάλυψη, χρησιμοποίησε η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά. Αυστηρή κριτική, όμως, άσκησε και προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι με τις αλλοπρόσαλλες και ασόβαρες δηλώσεις του δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση. «Δεν αξίζει στη χώρα αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση πασαδόρος», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, υποστήριξε ότι όλοι ψάχνουν το κεφάλι του Κώστα Καραμανλή με  το ρόλο του Ηρώδη να ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως εμείς -όπως είπε- δεν θέλουμε το κεφάλι ενός αλλά να πάνε φυλακή όλοι, οι υφυπουργοί, οι γραμματείς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Το ΚΚΕ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας με το δικό του σκεπτικό, αλλά και απευθύνει τη δική του μορφή προς την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όχι μόνο για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και για την άθλια, κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψής του», ανέφερε στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ  Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σχολιάζοντας τα περί πολέμου που δέχεται η κυβέρνηση από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι γελάει ο κόσμος, απλώς τώρα κάποιοι επιχειρηματίες που την είχαν στηρίξει, έχουν περισσότερες απαιτήσεις και ρίχνουν προειδοποιητικές βολές. «Τα έχουν αυτά οι δουλειές σας», σχολίασε με σκωπτική διάθεση, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Αναφορά, όμως, έκανε και στις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη από τη Θήβα «για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές», λέγοντας ότι η μνημειώδης αυτή η πρόταση δίνει πάσα στον κ. Μητσοτάκη για να εκτρέψει τη συζήτηση από την πρόταση δυσπιστίας. «Το σίγουρο είναι πως αν δεν υπήρχε ο Κασελάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει ο Μητσοτάκης», ανέφερε.

«Εκμεταλλεύεστε μια εθνική τραγωδία εφαρμόζοντας πρακτικές που θα ζήλευε και ο ίδιος ο Μακιαβέλλι», ανέφερε, απευθυνόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας, η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή. «Πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα και εργαλειοποιείτε τον ανθρώπινο πόνο, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη, για να είστε αρεστοί. Θα μας εξηγήσετε επιτέλους για ποια συγκάλυψη μιλάτε αφού δεν έχετε διατυπώσει καμία στοιχειοθετημένη κατηγορία ώστε να σας απαντήσει η κυβέρνηση; Παραβλέψατε τις μαρτυρίες, που στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσαν πως ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης παραβιάστηκε 7 φορές μέσα σε 5 λεπτά. Και στήσατε ένα αφήγημα για την ολοκλήρωση της Σύμβασης 717, η οποία δεν θέλετε να γνωρίζει ο κόσμος ότι και να είχε ολοκληρωθεί δεν ήταν σίγουρο ότι θα απέτρεπε το τραγικό δυστύχημα. Μας κατηγορήσατε για “μπάζωμα” και παραποίηση στοιχείων την ώρα που όλα έγιναν από τις επιχειρησιακές Αρχές, όπως ορίζει το πρωτόκολλό τους. Και τέλος, χρησιμοποιώντας μπαγιάτικα δημοσιεύματα, νομίζατε ότι βγάλατε είδηση περί δήθεν μοντάζ και επεξεργασμένων αρχείων, την ώρα που η ίδια η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει απαντήσει πως όλο το υλικό έχει δοθεί ακέραιο στις ανακριτικές Αρχές από τις 2/3/2023», είπε η Μαρία Συρεγγέλα.

Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε εξαιτίας του άγχους του κ. Ανδρουλάκη, για την πιθανότητα να είναι τρίτος στις ευρωεκλογές, και της καταρράκωσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια. Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι βασικό χαρακτηριστικό αυτής της πρότασης δυσπιστίας είναι ότι στερείται σοβαρών εναλλακτικών προτάσεων για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης  με τις τοποθετήσεις των βουλευτών, ολοκληρώθηκε στις 03:30 τα ξημερώματα.

Η οξεία πολιτική σύγκρουση που κυριάρχησε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της έκτακτης αυτής κοινοβουλευτικής διαδικασίας αναμένεται να κορυφωθεί αύριο με την έλευση στο βήμα των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας.

Αναλυτικά, αύριο Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9:00 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ και  θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καταψηφίζει ο Χ. Κατσιβαρδάς,  υπερψηφίζει ο Ν. Χουρδάκης

Θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς που προέρχεται από την ΚΟ Σπαρτιάτες ενώ υπέρ της πρότασης τάσσεται ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μανώλης Χουρδάκης, τονίζοντας ότι «πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου, πριν η δυσπιστία γίνει δυσφορία».

Όλγα Κεφαλογιάννη: Σεβασμός στους ανθρώπους που θρηνούν

«Η Πρόταση αυτή Δυσπιστίας είναι φανερό ότι αποτελεί μια ακόμα κίνηση πολιτικής απελπισίας. Και αυτή ξεπερνά κάθε άλλο προηγούμενο» ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Η κυρία Κεφαλογιάννη, κάλεσε να υπάρξει «σεβασμός. Σεβασμός στους ανθρώπους που θρηνούν. Σεβασμός την κοινωνία που μας ακούει και απαιτεί από όλους ήθος και ενσυναίσθηση. Να αφήσουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη το έργο της. Μην δυναμιτίζετε και ναρκοθετείτε το σταθερό και υγιές πολιτικό περιβάλλον που χρειάζεται ο τόπος»

Επισήμανε ότι το ηχητικό υλικό των συνομιλιών του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς και το δήθεν πρόσθετο στοιχείο που παρουσιάστηκε σε ένα δημοσίευμα «δεν είναι άλλο για ένα υλικό που βρίσκεται ακέραιο στην Δικαιοσύνη και έχει παρουσιαστεί στα ΜΜΕ πριν ένα έτος».

Κάλεσε την Αντιπολίτευση να απαντήσει «για τα πραγματικά κίνητρα της πρωτοβουλίας κατάθεσης αυτής της Πρότασης Δυσπιστίας» για την έλλειψη και μη προσκόμιση του οποιουδήποτε στοιχείου, σημειώνοντας ότι «οι εμμονικές σας αναφορά στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού στόχο έχουν την δημιουργία εντυπώσεων».

Η υπουργός, διερωτήθηκε «που υπάρχει συγκάλυψη; Την στιγμή μάλιστα που δεν έχει διατυπωθεί η οποιαδήποτε κατηγορία από κανένα κόμμα. Ποιο από τα κόμματα που μας καταγγέλλει για συγκάλυψη διατύπωσε συγκεκριμένες κατηγορίες. Αλλά η λέξη αυτή της “συγκάλυψης” είναι μια φράση που παράγει τίτλους, εντυπώσεις, όμως πέρα από τους τίτλους και τις εντυπώσεις υπάρχουν οι οικογένειες των θυμάτων που θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και δεν ενδιαφέρονται για πολιτικά παιχνίδια».

Η υπόθεση των Τεμπών, υπογράμμισε η υπουργός «βρίσκεται στην Δικαιοσύνη και δεν εξαιρεί κανένα ευθυνών που υπάρχουν»

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει και με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ομογενών μας για την επιστολική ψήφο διευκρινίζοντας ότι «αυτό που έγινε είναι ατυχέστατο και ασφαλώς καταδικαστέο αλλά η Κυβέρνηση έχει σαφές ότι δεν θέλει να πλανώνται αναπάντητα ερωτήματα.

Για τον λόγο αυτό, διατάχθηκε από την πρώτη στιγμή εσωτερική έρευνα παράλληλα με τις έρευνες που διεξάγονται από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων και από την Δικαιοσύνη». H NΔ, τόνισε «επί 50 χρόνια υπηρετεί με συνέχεια και συνέπεια είτε ως Κυβέρνηση ή Αντιπολίτευση του θεσμούς του Κράτους Δικαίου».

Η κυρία Κεφαλογιάννη σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη «για πρόσκληση διεθνών παρατηρητών στις εκλογές» λέγοντας πως αυτές «είναι προσβολή στους θεσμούς και την ίδια την Δημοκρατία. Σίγουρα, δεν εξυπηρετούν τον εθνικό στόχο. Και δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική» Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να σταματήσετε επιτέλους να παίζετε με τους θεσμούς και τα κεκτημένα της χώρα μας».

Η κυρία Κεφαλογιάννη, ανέδειξε τις οικονομικές και αναπτυξιακές επιτυχίες της χώρα που έχει σημειώσει η αποτελεσματική πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ. Εστίασε στο χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού και τις προοπτικές του λέγοντας ότι «η ανάπτυξή του δεν περιορίζεται μόνο σε οικονομικά αποτελέσματα αλλά έχει και ισχυρό κοινωνικό πρόσωπο».

Η χρονιά που μας πέρασε, είπε η κυρία Κεφαλογιάννη «ήταν χρονιά αναφοράς και επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα και την δυναμική του. Οι εκτιμήσεις και για το 2024, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε» και με «μακροχρόνια στόχευση εργαζόμαστε για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη, διασφαλίζοντας με ένα λεπτομερές σχέδιο τα αποτελέσματα αυτά για τις επόμενες γενιές» με όραμα.

Π. Μαρινάκης: Ο Ν. Παππάς παραδέχθηκε προσυνεννόηση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας

Θέμα προσυνεννόησης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης έθεσε στην ομιλία του ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Π. Μαρινάκης. Όπως είπε, σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο πρώην υπουργός Ν. Παππάς «μαρτύρησε ή του ξέφυγε», ότι υπήρχε και προσυνεννόηση μεταξύ του ΣυΡιζΑ και του ΠΑΣΟΚ, άρα όχι απλώς η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας έγινε με φοβερά αντανακλαστικά, αλλά προετοιμαζόταν από ότι φαίνεται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από το ΣυΡιζΑ είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:

αυτός ήταν και ο λόγος που ήρθε σήμερα Τετάρτη, ο κος Ανδρουλάκης, ενώ αυτό έχει γίνει πολλές μέρες πριν, και για αντιπερισπασμό, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει δημοσιεύματα για κοινωνικές συναντήσεις, και να πετάξει λάσπη σε μία κυβέρνηση η οποία, και την Κυριακή και τη Δευτέρα και την Τρίτη, παντού, [..] είπαμε την αλήθεια όπως ακριβώς είναι, είπε ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως «πρόθυμο», την Κυριακή το απόγευμα, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.

Όπως είπε, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Αυτό σας πιέζει, διότι δεν μπορείτε να απαντήσετε στους πολίτες το πως είναι δυνατόν να έχετε απέναντί σας «μια κυβέρνηση που έχει κάνει όλα αυτά τα ..κακά για τον τόπο», με τους θεσμούς, με την Δημοκρατία με την Οικονομία, αλλά πρόταση δυσπιστίας να κάνετε, από ότι φαίνεται σε συνεννόηση με τον ΣυΡιζΑ, – το είπε ο κύριος Παππάς – το ξαναλέω, [..] πάνω σε ένα θέμα που ήταν λυμένο ένα χρόνο πριν.

Ζητώντας το λόγο, ο παριστάμενος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζιος είπε ότι «δεν είναι δικό μας θέμα, τι λέει ο κος Παππάς, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Δεν ξέρω ποιος είναι ο σκοπός, που τα λέει, και που αποσκοπεί.

Ρωτήστε προς τα εκεί, τι λέει ο κύριος Παππάς και όχι προς τα εδώ, είπε ο κ. Μάντζος και πρόσθεσε: «Κι εμείς πρέπει να θεωρήσουμε τυχαία την κοινωνική συνάντηση που έγινε την Κυριακή το βράδυ, μετά το δημοσίευμα, δύο υπουργών Επικρατείας, στο σπίτι του εκδότη επιχειρηματία που εξέδωσε την εφημερίδα που έθεσε αυτό το δημοσίευμα..».

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης είπε ότι εάν ο κ. Παππάς δεν ενέπλεκε το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μάντζος θα είχε δίκιο. «Αλλά ο κ. Παππάς είπε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Είπε ότι υπάρχει προσυνεννόηση μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣυΡιζΑ, προ της εκδόσεως του δημοσιεύματος, το οποίο, κατά τον πρόεδρο σας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, και επομένως, αυτό είναι που γεννά τα ερωτηματικά και στα οποία πρέπει να απαντήσετε.

Λέει ψέματα ο κύριος Παππάς; ρώτησε ο κ. Βορίδης με τον κ. Μάντζο να λέει ότι «υπεύθυνος είναι αυτός που τα λέει». Υπεύθυνος σίγουρα είναι, αλλά το ερώτημα είναι εάν ψεύδεται σχολίασε ο κ. Βορίδης, και συνέχισε: «Εδώ υπάρχουν δύο μέρη. Ο κος Παππάς κι εσείς. Ο κύριος Παππάς είπε ότι τα συζητάγαμε από πριν.

Δηλαδή; Και πριν το δημοσίευμα. Δηλαδή, έχοντας γνώση του δημοσιεύματος, πριν αυτό δημοσιευθεί. Αυτά είπε ο κύριος Παππάς. Εσείς τώρα πρέπει να πείτε εάν είναι ψεύτης, είπε ο κ. Βορίδης με τον κ. Μάντζο να αποκαλεί «φαντασιώσεις» τα λεγόμενα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν συνεχεία, ο κ. Βορίδης είπε ότι εδώ υπάρχει κάτι που λέγεται και είναι σαφές και συγκεκριμένο, είναι επώνυμο και δημοσίως, κι εσείς τώρα, το αντικρούετε αυτό, με κοινωνικές συναντήσεις, οι οποίες δεν παρήγαγαν πολιτικό αποτέλεσμα.

Όμως, αυτά που λέει ο κος Παππάς παρήγαγαν πολιτικό αποτέλεσμα, παρατήρησε ο κ. Βορίδης: Το πολιτικό αποτέλεσμα των συναντήσεων και συνεννοήσεων και του ευρύτερου συντονισμού ήταν η πρόταση δυσπιστίας. Τα άλλα, δεν έχουν πολιτικό αποτέλεσμα. Είναι, να έχουμε να συζητάμε. Δείτε το λίγο μεταξύ σας, διότι ως προς το βασικό ζήτημα, το οποίο είναι το κίνητρο και η μεθόδευση της συγκεκριμένης πρότασης, που συζητούμε σήμερα, εδώ είστε έκθετοι. Και αυτό αποκαλύπτεται, είπε ο κ. Βορίδης.

Σ. Ζαχαράκη: Η πρόταση δυσπιστίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» τόνισε στην ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφερόμενη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μέγιστη διαφάνεια στην υπόθεση των Τεμπών και ιδιαίτερα στη σύσταση τριών εξεταστικών που αφορούσαν πεπραγμένα της.

Όπως είπε η κα Ζαχαράκη, η πρόταση δυσπιστίας, που «δεν στηρίζεται πουθενά», έρχεται «να συνεχίσει την κυνική εργαλειοποίηση μιας εθνικής τραγωδίας, του πόνου των οικογενειών και κυρίως να υπονομεύσει στη συνείδηση των πολιτών την εμπιστοσύνη στους θεσμούς».

Μόνος στόχος της πρότασης είναι να πληγεί η κυβέρνηση, και να εμφανιστεί η αντιπολίτευση ότι έχει την αποκλειστικότητα της ευαισθησίας για τους ανθρώπους, που χάθηκαν: «Δεν σας αναγνωρίζουμε και δεν σας αναγνωρίζει και η κοινωνία κανένα τέτοιο μονοπώλιο επειδή έχετε αποδείξει ότι δεν σας αφορά ο ανθρώπινος πόνος αλλά πώς θα αντλήσετε πολιτικά και κομματικά οφέλη.

Και δεν σας το αναγνωρίζουμε γιατί υπάρχει καταγεγραμμένο το στίγμα σας» σημείωσε η κα Ζαχαράκη:

Λέμε και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η δικαιοσύνη θα λάμψει. Οι θεσμοί θα πράξουν όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Τα λαϊκά δικαστήρια που κάποιοι θέλουν να στήσουν κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ως δολοφόνους είναι συστατικά άλλων καθεστώτων, υπογράμμισε η υπουργός.

Παράλληλα επέκρινε την αντιπολίτευση ότι υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας και ότι «χωρίς αιδώ» λέει ότι ο στόχος της είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός: «Θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση, όπως δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φύγει.. ήρεμα.

Στις Δημοκρατίες οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τον Λαό, λογοδοτούν στον Λαό και ο Λαός τις κρίνει στις εκλογές. Και εδώ θα συμφωνήσω με εσάς κ. Παππά που διορθώσατε την ανεκδιήγητη θέση του κ. Φαραντούρη» είπε η κα Ζαχαράκη.

Όσο για την ουσία της συζήτησης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας είπε ότι «η θεμελιώδης διαφορά μας είναι ότι εμείς ξέρουμε ότι για να φτάσουμε στην αλήθεια, οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο Κράτος Δικαίου. Να αναμείνουμε δηλαδή από τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της και να αποφανθεί, αφού αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. Όλα. Στοιχεία στα οποία έχουν πρόσβαση οι οικογένειες, οι δικηγόροι τους, οι πραγματογνώμονες που έχουν ορίσει η δικαιοσύνη και οι ίδιοι».

Ακούσατε κανέναν από τους 100 δικηγόρους, που ασχολούνται καθημερινά με την ουσία και το αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης, να λένε για συγκάλυψη; ρώτησε η κα Ζαχαράκη και πρόσθεσε: Καμία συγκάλυψη. Δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, είναι πάνω από όλα καθήκον.

Λ. Αυγενάκης: Ανάγλυφη ομολογία του πολιτικού αδιεξόδου του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης η πρόταση δυσπιστίας

Ανάγλυφη ομολογία του πολιτικού αδιεξόδου του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης συνολικά, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, κατά την ομιλία του στη Βουλή, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι πρόκειται για μια πρόταση θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη και απεγνωσμένη και, δυστυχώς, εθνικά ανεύθυνη.

Ο ΥπΑΑΤ κατήγγειλε την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση με τον πιο αναίσχυντο τρόπο του πόνου και της οργής των 57 οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, επισημαίνοντας ότι στο κυνήγι της εξουσίας «επιλέγουν ξανά τα ψέματα, την συνωμοσιολογία, τους ακατανόητους συσχετισμούς και την αναίσχυντη κατασπίλωση, με μόνο στόχο να διχάσουν, να καλλιεργήσουν το μίσος και την υποβάθμιση των θεμελιωδών θεσμών της κοινωνίας μας, ώστε να κερδίσουν οι ίδιοι».

Έκανε αναφορά στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, επισημαίνοντας ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη διχαστική της πολιτική απέκτησε σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη και ζητεί το λόγο από μια κυβέρνηση που κάνει τα πάντα για να ρίξει φως στην εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης είπε ότι «αντί η αντιπολίτευση να επιζητά τη σταθερότητα, τη συναίνεση και τη λογική στη χώρα μας, επιλέγει και πάλι, πολιτικούς τακτικισμούς, βιτριολική ρητορική και τον διχασμό.

Και εάν ο διχασμός είναι το ιστορικό όπλο των εχθρών της πατρίδας μας, η πολιτική τυμβωρυχία, είναι το όπλο των ανικάνων να αρθρώσουν ουσιώδη πολιτικό λόγο». Για το δικαίωμα των συγγενών των θυμάτων να ζητούν δικαιοσύνη, είπε ότι «δεν ζητούμε να πενθήσουμε βουβοί.

Ζητούμε να πενθήσουμε αποδίδοντας δικαιοσύνη. Και δικαιοσύνη δεν αποδίδεται ούτε με ψέματα ή με δήθεν αποκαλύψεις για συνομωσίες, ούτε με προσπάθεια εκμετάλλευσης του «κοινού περί δικαίου αισθήματος» που έχει δημιουργηθεί και της συναισθηματικής λαϊκής φόρτισης. Η δικαιοσύνη αποδίδεται από τα όργανα της Δικαιοσύνης. Όχι από τα λαϊκά ή τα τηλεοπτικά δικαστήρια» είπε ο κ. Αυγενάκης.

Κ. Πιερρακάκης: Κάποιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την εσωτερική τους δυσπιστία

Να πάψουμε να παράγουμε περισσότερο διχασμό απ’ όσο μπορεί να καταναλώσει η χώρα, κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης μιλώντας επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει για την υπόθεση των Τεμπών, ο κ. Πιερρακάκης επέκρινε εκείνους που αντί να αναπτύξουν προγραμματικό λόγο και εναλλακτικές προτάσεις, «ασχολούνται με το πως θα κοντύνουν την κυβέρνηση»:

Χρησιμοποιούν, δε, πλέον όλα τα μέσα, δηλητηριάζουν θεσμούς χρόνων, θυσιάζουν την αξιοπιστία ακόμα και των δικαστικών λειτουργών και των δικηγόρων, που είναι επιφορτισμένοι για το αδιάβλητο των εκλογών, ενώ δεν συμβάλλουν στο ελάχιστο να πάει, έστω και ένα βήμα, η χώρα, μπροστά. Αντιθέτως θέλουν να την γυρίσουν προς τα πίσω, διότι εκεί είναι που κατοικοεδρεύουν οι πεποιθήσεις και πρακτικές τους» είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως παρατήρησε, ένα πολιτικό σύστημα και μία χώρα που την κατατρώει το μικρόβιο του διχασμού και η σύγκρουση χωρίς μέτρο και αρχές, υπονομεύει το μέλλον της. «Διαμορφώνει συνθήκες υστέρησης και παρακμής. Μία χώρα που δεν συμφωνεί στα στοιχειώδη και τα αυτονόητα, διώχνει τους ανθρώπους της και τα νέα παιδιά που δεν έχουν καιρό για χάσιμο.

Διότι αυτό είναι που συνέβη στα χρόνια του διχασμού και της υστέρησης, που αφήσαμε πίσω μας. Μας αποχαιρέτησαν πολλοί για χώρες που συμφωνούν στα στοιχειώδη και προοδεύουν. Δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ αυτό να ξανά συμβεί».

Μιλώντας για τη σύμβαση 717, είπε ότι η συζήτηση, κάποια στιγμή, φτάνει σε έναν παραλληλισμό με τον τηλεφωνικό αριθμό 112 και το Μάτι. «Δεν θα μιλήσω για τις ατυχίες και τους ντροπιαστικούς χειρισμούς εκείνης της βραδιάς.

Ούτε και το γεγονός ότι η δίκη για το Μάτι καθυστέρησε χρόνια ενώ για τα Τέμπη ξεκινά άμεσα. Θα πω μόνο ότι ήτανε σαφές ότι, εάν το 112 λειτουργούσε εκείνο το καλοκαίρι θα είχε αποτραπεί ο θάνατος τόσων ανθρώπων. Δεν λειτούργησε ούτε και λειτουργούσε ούτε το καλοκαίρι του 2019, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ.

Και έτυχε η ευθύνη για την ολοκλήρωση αυτού του συστήματος να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο υπουργείο του οποίου ήμουν επικεφαλής εκείνη την περίοδο, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είπε ο κ. Πιεραρκάκης και πρόσθεσε:

Ενώ η σύμβαση ολοκληρωνόταν το Δεκέμβριο του 2019, ενεργοποιήσαμε μία μεταβατική λύση η οποία ήταν έτοιμη μέσα σε λίγες εβδομάδες, και βέβαια η σύμβαση ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο. Και όλο αυτό συνέβη επενδύοντας με κάθε τρόπο ώστε να μπορέσουμε να πιάσουμε κάθε πτυχή του θέματος και να μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει. Αυτό, συνέχισε ο υπουργός Παιδείας, είναι ένα παράδειγμα της μέριμνας της κυβέρνησης για την ασφάλεια των πολιτών.

«Δεν σκέφτηκε όμως ποτέ κανείς από εμάς ότι μπορούσε να εργαλειοποιήσει αυτή τη συνθήκη για να πλήξουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους ή να προσπαθήσουμε να τους αποδώσουμε ποινικές ευθύνες σε αυτή τη συζήτηση. Νομίζω ότι αυτή είναι μία διαφορά που πρέπει να αξιολογηθεί» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Τέλος, επέκρινε την αντιπολίτευση ότι «σπεύσατε να υιοθετήσετε έναν παρελκυστικό τίτλο δημοσιεύματος, για να καταθέσετε μία ακραία πρόταση δυσπιστίας, ενώ όλα τα ζητήματα, τα οποία θίγονται έχουν απαντηθεί αναλυτικά, ενώ όλο το υλικό είδε άμεσα το φως της δημοσιότητας, και όλα προφανώς ήταν εξαρχής αμέσως στα χέρια της δικαιοσύνης:

Αυτό δείχνει έλλειψη σοβαρότητας και ότι κάποιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν την εσωτερική τους δυσπιστία και γι’ αυτό επιλέγουν να την εξάγουν σε αυτή την αίθουσα» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

Ν. Παπαθανάσης: Η αντιπολίτευση καταφεύγει σε άθλια προπαγάνδα διχασμού και παραπλάνησης

Για άθλια προπαγάνδα διχασμού και παραπλάνησης από πλευράς αντιπολίτευσης, έκανε λόγο στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Δεν σέβεστε τις οικογένειες των θυμάτων, εργαλειοποιείτε το τραγικό γεγονός των Τεμπών και κατηγορείτε την κυβέρνηση, ότι με μία απόφαση έγκρισης 700.000 ευρώ «μπαζώσαμε» την περιοχή για να αποκρύψουμε πολύτιμα στοιχεία, είπε ο κ. Παπαθανάσης παραθέτοντας τα εξής:

-Αμέσως μετά το δυστύχημα, έγιναν δύο έκτακτες συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο οποίο δεν συμμετείχε ο Υπουργός κ.Τριαντόπουλος αλλά επιχειρησιακά στελέχη της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του ΕΚΑΒ κλπ, ο Περιφερειάρχης και στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Υπάρχουν πρακτικά αυτών των δύο συσκέψεων, αναζητήστε τα» κάλεσε την αντιπολίτευση ο κ. Παπαθανάσης.

-Το Συντονιστικό αυτό Όργανο αποφάσισε μεταξύ άλλων «την ενίσχυση του επιχειρησιακού έργου με μηχανήματα βαρέος τύπου» και «τη διάθεση σκαπτικών μηχανημάτων για τη διαμόρφωση του χώρου επιχειρησιακής δράσης». Έδωσε, λοιπόν, το Συντονιστικό Όργανο εντολή στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας για διάθεση μηχανημάτων βαρέος τύπου που επιχείρησαν στον τόπο του δυστυχήματος, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο σημείο της αστυνομίας, της ΕΜΑΚ, της πυροσβεστικής, των ασθενοφόρων, των εθελοντικών ομάδων διάσωσης και όλων όσοι επιχειρούσαν.

Στη συνέχεια, η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας απέστειλε έγγραφο προς την Δ/νση Διαχείρισης Εθνικού ΠΔΕ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του τότε Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Πρόταση χρηματοδότησης Νέου Έργου στο Ειδικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για την Περιφέρεια Θεσσαλίας» συνολικής δημόσιας δαπάνης 647.862,80 ευρώ, είπε ο κ. Παπαθανάσης καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα.

-Όπως προβλέπεται, το Υπουργείο κάλεσε την Περιφέρεια να αποστείλει ηλεκτρονικά τεχνικό δελτίο όπου περιγράφεται λεπτομερώς το φυσικό αντικείμενο του έργου. Δημοσιεύτηκε η απόφαση του τότε αρμόδιου Υπουργού Γιάννη Τσακίρη για την χρηματοδότηση και μήνες αργότερα υπογράφω την τροποποίηση της απόφασης ως προς το χρονοδιάγραμμά της για διαχειριστικούς λόγους.

Η περιγραφή του φυσικού αντικειμένου στην απόφαση είναι πιστή αντιγραφή της περιγραφής που μας απέστειλε στο τεχνικό δελτίο η Περιφέρεια, παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής και τα δύο τεχνικά δελτία της Περιφέρειας «για να δείτε ότι δεν παραποιήσαμε κανένα κείμενο.

Καταθέτω στα Πρακτικά τις δύο αποφάσεις διότι μέχρι που κατηγορηθήκαμε ότι «εξαφανίσαμε» από τη Διαύγεια τόσο την αρχική απόφαση ένταξης όσο και την μετέπειτα απόφαση που τροποποιούσε το χρονοδιάγραμμα της αρχικής» πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

Δημήτρης Παπαστεργίου: Με απέραντο σεβασμό στον πόνο των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στα Τέμπη

“Με απέραντο σεβασμό στον πόνο των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στα Τέμπη” ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, διεμήνυσε από την Ολομέλεια της Βουλής ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να ξεχαστεί τίποτε, και δεν θα αφήσει να συγκαλυφθεί το παραμικρό.

Με αιχμή αυτή την υπόσχεση στην κα. Λάτα, συγγενή θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας, που συνάντησε στην Λάρισα, ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι στο όνομα αυτών των παιδιών που χάθηκαν, οφείλουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα, να θωρακίσουμε τη Δικαιοσύνη αλλά και τη Δημοκρατία μας, να προτάξουμε την αξιοσύνη των ανθρώπων, που υπηρετούν σε κρίσιμες υποδομές και να περιορίσουμε τον κομματισμό, “που καμία δουλειά δεν έχει να παρεισφρέει σε αυτά τα πεδία”, να εργαστούμε ακόμη περισσότερο για να πείσουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες πως… δεν ζουν από τύχη στη χώρα αυτή αλλά είναι τυχεροί επειδή ζουν στην Ελλάδα.

Προσέθεσε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί μία πορεία προς το μέλλον με γνώση, ασφάλεια, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα σαν και αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν γι αυτό κι αυτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης δεν πρέπει να έχει καμία τύχη.

Ο κ. Παπαστεργίου είπε πως αντιλαμβάνεται ως δυνατότητα την πρόταση αυτή ώστε να ανοίξει ο διάλογος για την Δημοκρατία και την ποιότητά της, για τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τις ευθύνες που υπάρχουν αλλά και για το πως έχει δομηθεί το κράτος μας όλα αυτά τα τα χρόνια, εξηγώντας ότι αυτό που συνέβη στα Τέμπη δεν έχει να κάνει με τη στιγμή.

“Δεν ήταν απλά άτυχοι οι 57 -ως επί το πλείστον- νέοι άνθρωποι που χάθηκαν εκείνο το βράδυ. Νέοι άνθρωποι με όνειρα για τη ζωή, που ούτε αυτοί ούτε οι συγγενείς τους θα καταφέρουν να τα δουν να υλοποιούνται. Και εκτός αυτών, εκατοντάδες άλλοι που επέζησαν και θα κουβαλάνε για πάντα μαζί τους το βράδυ εκείνο, με εμφανή και αφανή τραύματα. Τραυματισμένη, όμως, από το δυστύχημα των Τεμπών βγαίνει και η ίδια η χώρα” τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Σε μια προσωπική εξομολόγηση ο κ. Παπαστεργίου είπε πως επιστρέφοντας στο πρωί της 1ης Μαρτίου του 2023, έγραφε -ως Δήμαρχος Τρικκαίων τότε- ότι «νιώθει ηττημένος και ως μηχανικός και ως ασχολούμενος με τα κοινά, γιατί δεν έχουμε καταφέρει ακόμη στη χώρα να φτιάξουμε υποδομές» που θα διασφαλίζουν πως οι μεταφορές μας θα είναι ασφαλείς.

“Υποδομές ές που θα διασφάλιζαν στην οικογένεια Πλακιά από το χωριό της πεθεράς μου, το Καστράκι, ότι θα έβαζε τα παιδιά της στο τρένο, και εκείνα θα έφταναν στη Θεσσαλονίκη. Υποδομές που θα έφερναν πίσω με ασφάλεια όλα τα παιδιά του Α΄ Λυκείου Φαρκαδόνας, πάλι στα μέρη μου, που το 2004 ξεκίνησαν για εκδρομή και 7 από αυτά δεν γύρισαν ποτέ πίσω, λόγω του τραγικού δυστυχήματος στο πέταλο του Μαλιακού” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Και παρόλα αυτά, αντί όλοι να σκύψουμε το κεφάλι και να προσπαθήσουμε περισσότερο, αναλωνόμαστε σε ένα ακραίο παιχνίδι εντυπώσεων σε σχέση με το ποιος μπορεί να φταίει περισσότερο ή λιγότερο κι ακόμη χειρότερα, πάμε υπογείως, σε μία πολύ ευαίσθητη περίοδο, να τορπιλίσουμε την ίδια τη Δημοκρατία μας ακόμη και με υπόνοιες για το αποτέλεσμα των εκλογών”, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου στηλιτεύοντας την πρακτική της Αντιπολίτευσης κατά το τριήμερο της διαδιακασίας συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.

“Ευχόμαστε να έρθουν τρίτοι, από το εξωτερικό, να ρίξουν την κυβέρνηση, αφού ο λαός δεν μας προτίμησε. Πάμε να συνδέσουμε άσχετα μεταξύ τους πράγματα, όπως η κατακριτέα διαρροή πληροφοριών αποδήμων, με την επιστολική ψήφο και το κυριαρχικό δικαίωμα του πολίτη στην εκλογή”, είπε κατηγορώντας τα κόμματα που υπέγραψαν αυτή την πρόταση ότι ποτίζουν με τοξικότητα την κοινωνία, ωστόσο “το άνθος που αυτή θα βγάλει, δεν θα μας αρέσει καθόλου”, προσέθεσε.

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να “χτυπήσει” τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον τρόπο αυτό στην ουσία χτυπά το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα, “δίνοντας χώρο και κάνοντας αβάντες σε ακραίες φωνές και απόψεις”.

“Μην απορούμε μετά για τα φαινόμενα βίας που βλέπουμε να ξεφυτρώνουν καθημερινά γύρω μας, τις ακραίες συμπεριφορές, την αποστροφή των νέων από τα κοινά, τη φυγή τους στο εξωτερικό. Από το ίδιο σύστημα τοξικότητας τροφοδοτούνται όλα τα παραπάνω”, εκτίμησε ο κ. Παπαστεργίου και αναφέρθηκε στην επί 17 χρόνια θητεία του στην Αυτοδιοίκηση για να πει πως πως είμαστε εικόνα της κοινωνίας και εκείνη, δική μας.

“Ό,τι της δίνουμε, παίρνουμε. Αν δώσουμε τοξικότητα, θα πάρουμε τοξικότητα, αν δώσουμε βία, θα πάρουμε βία, αν δώσουμε τουναντίον ενδιαφέρον και προσπάθεια, θα τα πάρουμε πίσω πολλαπλάσια” επισήμανε και εξήγησε πως αν “καταφέραμε ένα μικρό θαύμα στον Δήμο που υπηρέτησα την τελευταία δεκαετία, δεν το καταφέραμε μόνοι μας, αλλά και χάρη σε μία σοβαρή αντιπολίτευση, αλλά και μία κοινωνία που ήταν παντελώς απαλλαγμένη από τοξικές καταστάσεις”.

Διότι – όπως τόνισε – όλο αυτό το σκηνικό που δημιουργείται σήμερα, καθόλου δε βοηθά σε αυτό που η κοινωνία ζητά: να πέσει δηλαδή φως στα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών,να μάθουμε τι έγινε εκείνο το μοιραίο βράδυ και όλα αυτά τα δεκάδες χρόνια και δεν καταφέραμε να φτιάξουμε σοβαρές σιδηροδρομικές υποδομές, κάτι που πρέπει να μας το πει η Δικαιοσύνη.

“Όσο όμως εμείς, μόνοι μας, δημιουργούμε ενόχους και κατηγορητήρια πριν η Δικαιοσύνη μιλήσει, απλώς της προσθέτουμε ακόμη ένα πρόβλημα στα όσα έχει. Εκτός και αν ΔΕΝ εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη και δεν θεωρούμε πως μπορεί να κάνει ανεξάρτητα τη δουλειά της, οπότε οδηγούμαστε σε άλλες καταστάσεις, πιθανώς χωρίς γυρισμό.

Όσο όμως πιανόμαστε από συμβάντα ή εικασίες που ξεκάθαρα δεν αλλάζουν την πορεία των δικαστικών ερευνών, όπως το τι δημοσιεύτηκε σε κάποιο μέσο σε σχέση με τους διαλόγους της μοιραίας νύχτας και το ανάγουμε όχι απλά σε ένα πρωτοσέλιδο, αλλά σε αιτία ακόμη και για πρόταση δυσπιστίας κατά μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μηνών, τότε φοβάμαι πως απλά πυροβολούμε τα πόδια μας” παρατήρησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αναφερόμενος δε στους λόγους που η κυβέρνηση δεν θα έφτανε ποτέ να “μοντάρει” τους διαλόγους εκείνης της βραδιάς για να στοιχειοθετήσει το ανθρώπινο λάθος, είπε ότι αυτοί έχουν να κάνουν πρωτίστως με το γεγονός ότι ο ίδιος ο σταθμάρχης το έχει ήδη παραδεχθεί. “Δηλαδή τι άλλο υπήρχε στους διαλόγους και η Κυβέρνηση ήθελε να τους μοντάρει;

Πήρε ο υπουργός και είπε να φύγει το τρένο; Προφανώς και όχι”, υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι προφανώς δεν ήταν μόνο ανθρώπινο λάθος, αλλά πολλά που συνετέλεσαν σε αυτό, όπως οι διαχρονικές παθογένειες της χώρας όλα αυτά τα χρόνια, που δεν ολοκληρώσαμε υποδομές μεταφορών, όταν έπρεπε, όπως έπρεπε, που συντηρήσαμε ένα πελατειακό κράτος, ανθρώπων ανίκανων να σηκώσουν το βάρος των θέσεων ευθύνης που είχαν.

“Και αυτό ας το θυμόμαστε όλοι όσοι αύριο θα κληθούμε να απαντήσουμε σε τηλέφωνα και μηνύματα του στυλ: Έλα, να τον βοηθήσουμε, είναι καλό παιδί” είπε σε γλαφυρό τόνο ο κ.Παπαστεργίου και προσέθεσε ότι γι αυτό τον λόγο αυτή η κυβέρνηση έκανε γενναίες μεταρρυθμίσεις, όπως ο νέος τρόπος διορισμού των διοικητών των νοσοκομείων ενώ ξεκινά διαδικασίες για τις διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου, στη θέση όσων προσωρινά έχουν τοποθετηθεί.

Υποδομές

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης στο πεδίο των υποδομών, ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι τα τελευταία 10 χρόνια, κάθε εβδομάδα πηγαινοέρχοται στην ιδιαίτερη πατρίδα του Τρίκαλα, και μπορεί τώρα η Ε65 να έχει κάνει το ταξίδι ασφαλές και πιο γρήγορο, δεν φεύγουν από το μυαλό του όμως εικόνες πριν από 6-7 χρόνια όταν κατέβαινε κουρασμένος τις στροφές του Δομοκού με ομίχλη και νταλίκες μπροστά για να προσθέσει ότι η η κυβέρνηση πίστεψε στο έργο αυτό και όχι μόνο σε λίγες μέρες ανοίγει και το νότιο τμήμα, αλλά με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά και το έργο σύνδεσης με την Εγνατία. Την ίδια ώρα προχωρά επιτέλους το Πάτρα-Πύργος, το Μπράλος-‘Αμφισσα και έχουμε και προσωρινό ανάδοχο για τον ΒΟΑΚ.

“Για αυτά λοιπόν πρέπει να μιλήσουμε. Για το πως θα φτιάξουμε ασφαλείς υποδομές, για το πώς σε αυτές τις υποδομές θα εργάζονται νέοι άνθρωποι με γνώση, υπευθυνότητα και αντικειμενικά προσόντα. Δε βοηθάει, επίσης, καθόλου όλη αυτή η κουβέντα για τη σύμβαση 717. Και το λέω μετά λόγου γνώσης και ως ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Γιατί η 717 χρηματοδότησε ένα σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Τη σηματοδότηση, όμως, τη βλέπουν άνθρωποι. Και δυστυχώς εκείνο το βράδυ όλα πήγαν λάθος καθώς δεν τηρήθηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας. Παρότι απλοϊκή η προσέγγιση, είναι σα να περνάς με αυτοκίνητο από μία διασταύρωση στην οποία έχουν χαλάσει τα φανάρια και εσύ δεν σταματάς στο stop που ούτως ή άλλως υπάρχει. Γιατί ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας είναι ο ΚΟΚ των τρένων.

Όταν όμως ένα μέσο μεταφέρει τόσες ψυχές, το θέμα είναι να μην μπορεί να γίνει το λάθος, να υπάρχουν τα συστήματα αυτά που ακόμη κι αν ο σταθμάρχης ή ο μηχανοδηγός δεν προσέξουν, πάθουν κάτι, να μη συμβεί το μοιραίο. Και τα συστήματα αυτά είναι το ETCS, το σύστημα που αντιλαμβάνεται τις τροχιές των συρμών και αν χρειαστεί, τις σταματά αυτόματα, και GSM-R για τις επικοινωνίες, συστήματα που αποτελούν αντικείμενο άλλων συμβάσεων που έτρεξαν ή τρέχουν και δεν είχαν καμία σχέση με τη σύμβαση 717, το οικονομικό της αντικείμενο ή τον τρόπο και το χρόνο εκτέλεσής της”, είπε επίσης.

Προκειμένου να προλάβει αντιδράσεις ότι “κανείς δεν φταίει τελικά”, ο κ. Παπαστεργίου είπε πως προφανώς και φταίει όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αφήσουμε να το πει στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: Athina984.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα