Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΥπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης για την θέσπιση κανόνων στις...

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης για την θέσπιση κανόνων στις διαδικτυακές πλατφόρμες

Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης 3 Απριλίου στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης το οποίο θεσπίζει μέτρα εσωτερικού δικαίου για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του κανονισμού 2022/2065 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες εισάγοντας κανόνες άμεσης εφαρμογής σε όλα τα κράτη μέλη, αναφορικά με τις λεγόμενες ενδιάμεσες υπηρεσίες, όπως οι μηχανές αναζήτησης, οι πάροχοι φιλοξενίας, τα online marketplaces και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι σήμερα έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 22 μεγάλες πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης και συγκεκριμένα οι εξής: Alibaba Ali Express, Amazon Store, Apple AppStore, Pornhub, Booking.com, Google Search, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Youtube, Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Stripchat, TikTok, X (πρώην Twitter), XVideos, Wikipedia, Zalando, Bing. Η DSA θεσπίζει κανόνες προστασίας τόσο αναφορικά με τα παράνομα αγαθά, περιεχόμενο ή υπηρεσίες, όσο και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα αυτό εξασφαλίζει:

• Εύκολο τρόπο καταγγελίας παράνομου περιεχομένου, αγαθών ή υπηρεσιών
• Ισχυρότερη προστασία των ατόμων που αποτελούν στόχο διαδικτυακής παρενόχλησης και εκφοβισμού
• Διαφάνεια σχετικά με τη διαφήμιση
• Απαγορεύσεις ορισμένων ειδών στοχευμένης διαφήμισης, όπως αυτές που χρησιμοποιούν ευαίσθητα δεδομένα ή τα δεδομένα ανηλίκων
• Εύχρηστους, δωρεάν μηχανισμούς υποβολής καταγγελιών για την περίπτωση που μια διαδικτυακή πλατφόρμα μειώνει το περιεχόμενο
• Απλοποιημένους όρους και προϋποθέσεις.
Τόσο η ΕΕ, όσο και τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα επιβολής προστίμων ύψους έως και 6 % των παγκόσμιων εσόδων.

Από την πλευρά του αρμόδιος υπουργός, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε από το βήμα της Βουλής πως “Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρακολουθώντας συστηματικά τις εξελίξεις στους τομείς αρμοδιοτήτων του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διασφαλίζει ότι η Ελλάδα συμμετέχει και διαμορφώνει το πλαίσιο που θα διέπει το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες τα επόμενα χρόνια, προάγοντας εμπράκτως τη συνεργασία μεταξύ (συν)αρμόδιων φορέων σε εθνικό επίπεδο.”.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα