Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονpets-seleoΠόσο μεγάλο σπίτι χρειάζεται ένας σκύλος για να είναι ευτυχισμένος

Πόσο μεγάλο σπίτι χρειάζεται ένας σκύλος για να είναι ευτυχισμένος

Ένα από τα άγχη όλων όσων έχουν σκυλάκι ή όσων είναι κοντά στο να υιοθετήσουν, είναι αν το σπίτι τους είναι αρκετά μεγάλο για να μπορεί ο πιο πιστός τους φίλος να είναι ευτυχισμένος.

Η αλήθεια είναι ότι όπως κι εμείς οι άνθρωποι έτσι και τα σκυλάκια χρειάζονται επαρκή χώρο μέσα στο σπίτι για να είναι χαρούμενα και να νιώθουν άνετα. Φυσικά, δεν είναι όλα τα κουτάβια ίδια και έχουν μοναδικές ανάγκες με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να ειπωθεί με ακρίβεια πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα σπίτι για να ζει ένας σκύλος.

Κάποιες φυλές είναι πιο δραστήριες από κάποιες άλλες, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χώρο για να ζουν και να εξερευνούν. Κάποιες άλλες είναι ευχαριστημένες με λίγα τετραγωνικά και μια ζεστή αγκαλιά – μα ζεστή αγκαλιά και αγάπη χρειάζονται όλα τα σκυλάκια βέβαια, απλά κάποια δεν είναι και οι μεγαλύτεροι φαν των έντονων δραστηριοτήτων και προτιμούν τον ύπνο.

Πόσο χώρο χρειάζεται ένας σκύλος;
Το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι το ιδανικό για έναν σκύλο σπίτι εξαρτάται από το μέγεθος, τη φυλή, την ηλικία και τα επίπεδα ενέργειάς του. Δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεστε να υιοθετήσετε έναν μεγάλο σκύλο εάν ζείτε σε ένα μικρό διαμέρισμα, γιατί αυτό που τελικά έχει σημασία είναι να λαμβάνει την απεριόριστη αγάπη σας και επαρκή εκτόνωση μέσα στην ημέρα. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι προτιμότερο ένα σκυλάκι να ζει σε σπίτι, ακόμα κι αν αυτό είναι μικρό, παρά να ζει σε καταφύγιο ή στους δρόμους.

Το μέγεθος και η φυλή
Υπάρχουν σκυλιά που ανήκουν σε μικρόσωμες φυλές αλλά έχουν τεράστιες προσωπικότητες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα Τζακ Ράσελ, τα οποία είναι πολύ δραστήρια, αγαπούν το παιχνίδι και το τρέξιμο. Αν και μπορούν πολύ άνετα να ανταπεξέλθουν και να είναι ευτυχισμένα σε μικρά διαμερίσματα, σίγουρα θα εκτιμούσαν λίγο παραπάνω ένα μεγάλο σπίτι με κήπο για να τρέχουν και να εκτονώνονται. Κα σκυλιά που ανήκουν σε μεγαλύτερες φυλές θα προτιμούσαν ένα μεγάλο σπίτι για να σουλατσάρουν ανενόχλητα και μεγάλες βόλτες. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλα σκυλιά που είναι απόλυτα ευτυχισμένα σε μικρά διαμερίσματα, αποδεικνύοντας έτσι ότι το μέγεθος δεν μετράει πάντα.

Το επίπεδο ενέργειας
Περισσότερο το θέμα του ιδανικού χώρου σχετίζεται με τα επίπεδα ενέργειας παρά με το μέγεθος. Σίγουρα οι μικρότερες φυλές είναι σε θέση να ζήσουν πιο άνετα σε ένα μικρό σπίτι, αλλά ίσως εκπλαγείτε αν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα της κοινής λογικής. Μπορεί δηλαδή ένα μικρόσωμο σκυλί όπως είναι το Μπόρντερ Τεριέ, να έχει πολλή ενέργεια σε σύγκριση με ένα Bernese, άρα ίσως χρειάζεται μεγαλύτερο χώρο. Εν αντιθέσει, τα Pugs και τα Yorkies, μπορούν άνετα να ζήσουν σε ένα σπίτι λίγων τετραγωνικών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκτιμούν τα μεγαλύτερα σπίτια. Μια πεποίθηση που έχει επικρατήσει είναι ότι τα σκυλιά κυνηγητικών φυλών χρειάζονται τεράστιους χώρους. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει αφού μπορούν άνετα να ζήσουν σε λίγα τετραγωνικά αρκεί να εκτονώνονται επαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε μέσω των περιπάτων είτε μέσω του παιχνιδιού. Επομένως, ακόμα κι αν ένα σκυλάκι είναι αρκετά δραστήριο μπορεί να μείνει σε μικρό σπίτι αρκεί να λαμβάνει την καθημερινή άσκηση που πρέπει.

Η ηλικία
Ο χώρος που χρειάζεται ένα κουτάβι είναι διαφορετικός από αυτόν που χρειάζεται ένας ηλικιωμένος σκύλος. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι λιγότερο δραστήριοι οπότε χρειάζονται λιγότερο χώρο, ακόμη και αν ανήκουν σε μεγαλόσωμη φυλή. Ενώ τα κουτάβια που από τη φύση τους είναι γεμάτα ενέργεια, θέλουν μεγάλους χώρους για να τρέχουν και να παίζουν.

Το συμπέρασμα
Δεν είναι απλή και εύκολη η απάντηση για το πόσο χώρο χρειάζεται ένας σκύλος. Οι τέσσερις παράγοντες που αναφέραμε, δηλαδή το μέγεθος, η φυλή, τα επίπεδα ενέργειας και η ηλικία παίζουν το δικό τους μοναδικό ρόλο. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι δεν έχει σημασία τελικά πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το σπίτι μας. Έναν σκύλο δεν το ενδιαφέρει τόσο αν θα μένει σε 40 ή 140 τετραγωνικά. Τον ενδιαφέρει, όμως, να έχει έναν κηδεμόνα που θα τον αγαπάει, θα τον φροντίζει, θα τον πηγαίνει βόλτες και θα παίζει μαζί του. Όσοι είμαστε σκυλογονείς το ξέρουμε πολύ καλά αυτό. Όσοι δεν είστε αλλά θέλετε να γίνετε, δεν χρειάζεται να σας αποθαρρύνει τίποτα. Κάθε σκύλος μπορεί να ζήσει σε οποιοδήποτε διαμέρισμα και είναι απολύτως σίγουρο ότι θα σας ευγνωμονεί που τον υιοθετήσατε.

topetmou.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα