Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΗ κλιματική αλλαγή πλήττει τους ελέφαντες στην Ζιμπάμπουε

Η κλιματική αλλαγή πλήττει τους ελέφαντες στην Ζιμπάμπουε

Στο έλεος της κλιματικής αλλαγής οι ελέφαντες της Ζιμπάμπουε καθώς δεκάδες έχουν πεθάνει από την δίψα στο δημοφιλές Εθνικό Πάρκο Χουάνγκε, καθώς το νερό στερεύει λόγω της ξηρασίας.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που προέκυψε εξαιτίας του συνδυασμού της κλιματικής αλλαγής με το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Με βάση όσα αναφέρουν  αξιωματούχοι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, εκτός από τους δεκάδες νεκρούς ελέφαντες δίπλα στους νερόλακκους, υπάρχουν διάσπαρτα σε θαμνώδεις περιοχές πολλά κουφάρια ελεφάντων, γινόμενα τροφή για τα λιοντάρια και τους γύπες. Επισημαίνεται πως εποχή των βροχών στην Ζιμπάμπουε διαρκεί στο διάσημα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, φέτος όμως οι βροχές ήταν σπάνιες., με την ξηρασία να αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Στην περιοχή ζουν 45.000 ελέφαντες με κάθε ενήλικο ζώο χρειάζεται γύρω στα 200 λίτρα νερού την ημέρα με το Εθνικό πάρκο Χουάνγκε να βρίσκεται σε μια τοποθεσία που δεν τροφοδοτείται από ποτάμια με τα ζώα να πίνουν νερό από γεωτρήσεις που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Ωστόσο με το νερό να λιγοστεύει, οι 104 γεωτρήσεις του πάρκου δεν επαρκούν.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις προσπαθούν να αυξήσουν τις προμήθειες νερού καθαρίζοντας τους λάκκους και αντλώντας περισσότερο νερό από ηλιακά πηγάδια για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθυσμός των ελεφάντων της Ζιμπάμπουε να ανέρχεται σε σχεδόν 100.000 άτομα, όμως τα εθνικά πάρκα της χώρας εκτιμάται ότι μπορούν να συντηρήσουν μόνο τους μισούς.

Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα