Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΔανία: Επιβολή φόρου στις εκπομπές άνθρακα από γεωργικές καλλιέργειες

Δανία: Επιβολή φόρου στις εκπομπές άνθρακα από γεωργικές καλλιέργειες

- Advertisement -

Η πρώτη χώρα που επιβάλει εισφορά στις εκπομπές άνθρακα από τις γεωργικές καλλιέργειες γίνεται η Δανία, η οποία αποτελεί σημαντικό εξαγωγέα χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Σκανδιναβικής χώρας δήλωσε την Τρίτη 25 Ιουνίου πως ελπίζει να εμπνεύσει και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο. Πρόκειται για μια ιδέα των εμπειρογνωμόνων που έχουν αναλάβει να βοηθήσουν την κυβέρνηση της χώρας να επιτύχει τον νομικά δεσμευτικό στόχο για το 2030 να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση της Δανίας κατέληξε αργά τη Δευτέρα 24 Ιουνίου σε έναν συμβιβασμό με τους αγρότες, τη βιομηχανία, τα εργατικά συνδικάτα και τις περιβαλλοντικές ομάδες σχετικά με τις πολιτικές που συνδέονται με τη γεωργία, τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών άνθρακα στη χώρα. Αν και υπόκειται σε έγκριση από το κοινοβούλιο, οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι το νομοσχέδιο θα περάσει μετά την ευρεία συναίνεση.

Από το 2030, οι αγρότες θα φορολογούνται με 300 κορώνες (43 δολάρια) ανά τόνο άνθρακα που εκπέμπεται, ποσό που θα αυξηθεί στις 750 κορώνες έως το 2035. Οι αγρότες θα δικαιούνται επίσης έκπτωση φόρου εισοδήματος 60%. Αλλά ενώ οι Δανοί αγρότες είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι οι κλιματικοί στόχοι της χώρας θα μπορούσαν να τους αναγκάσουν να μειώσουν την παραγωγή και να περικόψουν θέσεις εργασίας, δήλωσαν ότι ο συμβιβασμός καθιστά δυνατή τη διατήρηση των επιχειρήσεών τους. Στον αντίποδα η Νέα Ζηλανδία ακύρωσε αυτό το μήνα τα σχέδιά της για την εισαγωγή παρόμοιου φόρου, μετά από τις επικρίσεις που δέχτηκε από τους αγρότες.

Πηγή:ertnews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα