Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΠοια σίριαλ συνεχίζονται, ποια κόβονται μετά τις περικοπές του ΕΚΟΜΕ

Ποια σίριαλ συνεχίζονται, ποια κόβονται μετά τις περικοπές του ΕΚΟΜΕ

Δεν έπεφταν από τον ουρανό τα χρήματα του ΕΚΟΜΕ. Ηταν ποσά που δίνονταν για την παραγωγή, αλλά το γεγονός ότι κάποια στιγμή δίνονταν πολλά και πολύ εύκολα θα οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα, οπότε και επελέγη μια πιο ισορροπημένη διαδρομή. Αυτή του εξορθολογισμού.

Στις 31 Ιανουαρίου, οπότε και δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η πρώτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, έγινε γνωστό πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μηδέν και τα έσοδα ανέρχονται σε 28.705.500 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό στην ουσία της τηλεοπτικής αγοράς; Οτι πλέον οι παραγωγοί, και συγκεκριμένα οι εταιρείες παραγωγής, όπως και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, έχουν δύο λόγους για να ανησυχούν: ο πρώτος είναι η κάλυψη των επιχορηγήσεων για σειρές που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν και ο δεύτερος για την επόμενη μέρα.

Αυτή τη στιγμή λόγω της ρευστότητας που υπάρχει σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα του ΕΚΟΜΕ, αλλά κυρίως του μεγέθους της χρηματοδότησης της ελληνικής μυθοπλασίας, όλα είναι ανοιχτά. Η κατάσταση γίνεται λίγο πιο δύσκολη αν στον παράγοντα «χρηματοδότηση» βάλει κάποιος δίπλα και τους νέους όρους που αφορούν: κόστος επεισοδίου, αριθμός επεισοδίων και ένας κύκλος γυρισμάτων και προβολής. Τα περιθώρια στενεύουν, η συνθήκη αλλάζει δραματικά και οι συνέπειες στον χάρτη διαμόρφωσης του προγράμματος για την επόμενη σεζόν είναι πολλές και μεγάλες. Συσκέψεις για το budget Οι περισσότεροι επικεφαλής προγράμματος εξετάζουν προτάσεις παραγωγών για γυρίσματα νέων σειρών, αλλά δεν είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις και εγκρίσεις καθώς οι συσκέψεις για το budget γίνονται αυτές τις ημέρες και αναμένεται να οριστικοποιήσουν τα μεγέθη της επόμενης σεζόν ως τα τέλη του μήνα. Επιπλέον, σαφές αίτημα των σταθμών προς τους παραγωγούς είναι η μείωση των αμοιβών που έχουν εκτοξευθεί πολύ ψηλά και αυτό αφορά και τους τεχνικούς, αλλά και τους ηθοποιούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σειρά «Σασμός» του ALPHA, η οποία διανύει τον τρίτο κύκλο προβολής της. Ακόμη κι αν η τηλεθέαση ήταν καλύτερη, καθώς φέτος είναι αρκετά πιο χαμηλή από τις προηγούμενες χρονιές, πάλι δεν θα δινόταν πράσινο φως να συνεχιστεί καθώς βάσει της συμφωνίας οι αμοιβές θα έπαιρναν επιπλέον αύξηση και το κόστος πια είναι δυσβάσταχτο και ασύμφορο. Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική τηλεόραση; Αλλαγές και επιστροφή σε μια ποικιλία περιεχομένου ώστε να ενταχθούν και πάλι στη σκαλέτα της περισσότερα ριάλιτι, σόου, τηλεπαιχνίδια και ειδικές εκπομπές όπως οι ταξιδιωτικές, που πάντα έχουν φανατικό κοινό.MEGA σταθερά

Στο κανάλι της Συγγρού όλα οδηγούν στον Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος την επόμενη σεζόν ενισχύεται σημαντικά και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της μυθοπλασίας του σταθμού με παραγωγές του με έδρα στην Κύπρο, οπότε εδώ δεν συντρέχει θέμα ΕΚΟΜΕ. Η παραγωγή της συνέχειας για τη ζωή του Αγίου Παϊσίου έχει ήδη ξεκινήσει και ίσως υπάρξει και κάτι ακόμη στη φαρέτρα του σταθμού που αποκλείει οποιαδήποτε εμπλοκή με ριάλιτι και εκπομπές ανάλογης τυπολογίας.

Η παραγωγή της συνέχειας για τη ζωή του Αγίου Παϊσίου έχει ήδη ξεκινήσει στο MEGA
ALPHA: Μόνο μία σειράΤα στελέχη του ALPHA δηλώνουν κατηγορηματικά ότι μόνο μία σειρά θα πάρει έγκριση για την επόμενη σεζόν και αυτή είναι «Ο γιατρός» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Ολες οι άλλες σειρές ολοκληρώνονται φέτος και δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι διαφορετικό ή να προκύψει ανατροπή. Ο «Σασμός», όπως προαναφέρθηκε, αλλά και ο «Παράδεισος των κυριών» οδεύουν σε αποχαιρετισμό και πλέον το κανάλι καταστρώνει νέα σχέδια.

Το βλέμμα στρέφεται σίγουρα στην Κύπρο για κάποια παραγωγή -ίσως και καθημερινή- και φυσικά σε νέες σειρές με συγκεκριμένο αριθμό επεισοδίων και χαμηλό κόστος. Αυτό που θα αλλάξει είναι η σύνθεση της prime time ζώνης, η οποία θα εμπλουτιστεί με εκπομπές-σόου, με ταξιδιωτικές (γίνονται συζητήσεις με τον Σάκη Τανιμανίδη), με ίσως κάτι πιο σατιρικό και ανατρεπτικό. Το «Deal» είναι σίγουρο ότι επιστρέφει, ενώ σειρές τύπου «Οικογενειακές ιστορίες» δεν έχουν λόγο να κοπούν.

STARΣτο STAR υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως η «Φάρμα», το «Next Top Model» – οι σειρές δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. Αλλωστε και το φετινό εγχείρημα δεν απέδωσε ιδιαίτερα, ενώ ολοκληρώνεται η αστυνομική κωμωδία «IQ 160», της οποίας ο δεύτερος κύκλος θα είναι και ο τελευταίος. Ο σταθμός ποτέ δεν επένδυσε ιδιαίτερα στα σίριαλ -ειδικά στα δραματικά και καθημερινά- και το ενδιαφέρον του αφορά μικρούς κύκλους κωμικών σειρών με σύγχρονο περιεχόμενο.

Στο STAR ο δεύτερος κύκλος της αστυνομικής κωμωδίας «IQ 160» θα είναι και ο τελευταίος

ΕΡΤ: Γενικό συμμάζεμαΠρος το παρόν μόνο «Η έρημη χώρα» φαίνεται να παίρνει το πράσινο φως για την επόμενη σεζόν στην ΕΡΤ. Η «Παραλία» και η «Ηλέκτρα» της J.K. Productions οδηγούνται, όπως όλα δείχνουν, σε ολοκλήρωση, αν και έχουν κατατεθεί προτάσεις σεναρίων. Εξάλλου, ενώ υπήρξε και μια συζήτηση για μετακόμιση της δεύτερης στον ΑΝΤ1, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει τελικά.

Αγνωστο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με την περίφημη παραγωγή της «Μεγάλης χίμαιρας», η οποία, αν και ανακοινώθηκε με δόξα και τιμή, κάπου σκόνταψε σκηνοθετικά και σεναριακά και στην παρούσα φάση δεν υπάρχει φως στο τούνελ, καθώς η εταιρεία παραγωγής καταστρώνει νέο πλάνο, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει καν κατατεθεί στην ΕΡΤ. Σε ό,τι αφορά ζωντανές εκπομπές και τηλεπαιχνίδια, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν τα φετινά, αλλά δίχως να γίνουν κοσμογονικές προσθήκες και αλλαγές καθώς τα κόστη πρέπει να επανεξεταστούν και να γίνει συμμάζεμα.

ΑΝΤ1: Αλλαγή πλεύσης

Μετά το μάλλον μουδιασμένο εγχείρημα τη μετακόμισης του «Ερωτα φυγά», ο ΑΝΤ1 δεν σκέφτεται σε καμία περίπτωση να δώσει το πράσινο φως για τρίτο κύκλο επεισοδίων, ενώ αποκλείεται και η σκέψη να γίνει μετακόμιση της σειράς «Ηλέκτρα» από την ΕΡΤ. Η μόνη που θα συνεχίσει με μερικά παραπάνω επεισόδια είναι η «Μάγισσα» και συζητήσεις γίνονται για τους «Παγιδευμένους». Αν και τα σενάρια για το τελευταίο χαρακτηρίζονται ελκυστικά και πολύ ενδιαφέροντα, ο οικονομικός παράγοντας είναι ανασταλτικός και μάλλον θα ακολουθήσει και αυτή η σειρά τη διαδρομή των περισσότερων.

Δεν υπάρχει καν συζήτηση για το «Ο πρώτος από εμάς» που δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα τον σταθμό, ούτε και το τηλεοπτικό κοινό. Φυσικά, όλα σχεδιάζονται από την αρχή από τον νέο επικεφαλής προγράμματος του ΑΝΤ1 Νίκο Χριστοφόρου, πάντα σε στενή συνεργασία με τον Γιώργο Λεβέντη. Ο ΑΝΤ1 ανοίγει για την επόμενη σεζόν την πόρτα στα ριάλιτι και αναζητά εκείνο που θα έχει υψηλή αισθητική, ποιότητα παραγωγής και περιεχομένου και θα καλύψει μεγάλο ποσοστό της βραδινής ζώνης.

Το κανάλι επαναφέρει και τα σόου, στα οποία διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια πολύ καλή παράδοση και αναζητά τα format αυτά που θα τον βγάλουν δίχως απώλειες από τη συνθήκη της αποκλειστικότητας της μυθοπλασίας. Στον συγκεκριμένο τομέα, πάντως, αυτό που αναζητά πιο έντονα είναι η κωμωδία – και εκεί ίσως δούμε εκπλήξεις.

Η «Μάγισσα» είναι η μόνη που θα συνεχίσει στον ΑΝΤ1 με μερικά παραπάνω επεισόδια

ΣΚΑΪ και OPENΜετά την αποτυχία του εγχειρήματος με τους «Πανθέους», η οποία ήταν μια σειρά αρκετών εκατομμυρίων, ο σταθμός του Φαλήρου δεν επιθυμεί να ρισκάρει με ανάλογη απώλεια και θεωρεί ότι μετά από αρκετές προσπάθειες ίσως είναι η ώρα το βλέμμα για την επόμενη σεζόν να στραφεί αλλού.

Με μοναδική εξαίρεση το «Ορκιστείτε παρακαλώ», που συνιστά και δέσμευση με τον Μάρκο Σεφερλή, δεν πρόκειται να παραγγελθεί κάποια άλλη σειρά. Παράλληλα, αναζητείται ένα νέο ριάλιτι, αλλά συζητιέται έντονα και η επιστροφή του «The Voice» με σημαντικές αλλαγές και ριζική ανανέωση.

Ο ΣΚΑΪ έχει εξετάσει προτάσεις που κατέθεσαν μεγάλες εταιρείες παραγωγής, αλλά, όπως αναφέρουν πηγές από τη διεύθυνση προγράμματος, δεν υπάρχει κάτι που να κρίνουν ότι αξίζει προκειμένου να επενδύσουν – και για την ακρίβεια, να ρισκάρουν για μία ακόμη σεζόν, ειδικά μετά τη φετινή μεγάλη ζημιά.

Από την άλλλη, στο OPEN εξετάζεται η προβολή δύο σειρών στο prime time, οι οποίες θα αγοραστούν από την Κύπρο, θα είναι χαμηλού κόστους και πολλών επεισοδίων και θα καλύψουν μαζί με ξένες σειρές και ταινίες το σύνολο της prime time, αφού το budget δεν επιτρέπει μεγάλα ανοίγματα και το βλέμμα στρέφεται κυρίως στο περιεχόμενο της ημέρας.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα