Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΣαρηγιάννης: «Για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Μαΐου, η...

Σαρηγιάννης: «Για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Μαΐου, η εστίαση έπρεπε να ανοίξει μαζί με τον τουρισμό»

- Advertisement -

Στο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους από εχθές Δευτέρα του Πάσχα και την πιθανή επίδρασή της στην πανδημία του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις που κάνει ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχετικά με την επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, παρά το γεγονός ότι συνοδεύεται από τη διενέργεια self test στους εργαζόμενους.

Μιλώντας στο iatropedia.gr σημείωσε ότι το άνοιγμα της εστίασης ενδέχεται να βάλει “φρένο” στην πολυπόθητη αποκλιμάκωση της επιδημίας, θέτοντας στη συνέχεια σε κίνδυνο την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

“Ανοίγοντας την εστίαση νωρίτερα από τις 15 Μαΐου φρενάρουμε την αποκλιμάκωση της επιδημίας, η οποία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Οπότε στις 10 του Μάη που θα ανοίξουν και τα σχολεία, αυτά θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην πανδημία. Σε συνδυασμό πάντα με το άνοιγμα του τουρισμού και την εστίαση που θα δουλεύει, έρχεται μια αύξηση και όχι σταθεροποίηση”, αναφέρει.

Τα σχολεία δεν συμβάλλουν αρνητικά στην πανδημία, όταν τα κρούσματα στην κοινότητα είναι “χαμηλά”

Είναι γνωστό και πλέον επιβεβαιωμένο επιστημονικά, ότι τα σχολεία -και ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια εκπαίδευση- δεν συμβάλλουν σημαντικά στη αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα. Όμως, για να λειτουργήσει σωστά αυτή η εξίσωση, θα πρέπει η επιδημία το ιικό φορτίο στην κοινότητα να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, όπως λέει ο ειδικός:

“Όταν ανοίξαμε πέρυσι τον Μάιο τα Δημοτικά δεν υπήρξε επιβάρυνση στην επιδημία και είχαμε πολύ χαμηλά κρούσματα και δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα τον Ιούνιο, γιατί είχαμε χαμηλή διασπορά. Όταν πολλαπλασιάζουμε την επίδραση με χαμηλό συντελεστή διασποράς είναι αλλιώς και διαφορετικά όταν είναι υψηλά οι αριθμοί”, εξηγεί ο επιστήμονας.

Αν η χώρα έθετε ως στόχο τη μείωση της διασποράς αρχικά και με τη βελτίωση του καιρού να επιχειρούσαμε στη συνέχεια τα ανοίγματα μετά τις 15 Μαΐου, τότε η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική, όπως σημειώνει. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο τρίτο κύμα της πανδημίας, με υψηλό ιικό φορτίο και μεγάλη επιβάρυνση στα νοσοκομεία, κατάσταση που δεν επιδέχεται επιπλέον πίεση.

“Τον Νοέμβριο που προσπαθούσαμε να σταματήσουμε το κύμα και κλείναμε τα πάντα εκτός από τα σχολεία δεν κάναμε τίποτα. Μόλις κλείσαμε τα σχολεία επιπεδώθηκε η καμπύλη. Και τώρα λοιπόν για να ανοίξουμε στις 10 Μαϊου τα σχολεία, δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει να ανοίξουμε με όσο το δυνατόν χαμηλότερη διασπορά στην κοινότητα; Ώστε αυτός ο πολλαπλασιαστής των σχολείων να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος; Προφανώς θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει”, λέει ο Καθηγητής κ. Σαρηγιάννης.

Σαρηγιάννης: “Υπάρχει περίπτωση για δεύτερη κορύφωση του τρίτου κύματος”

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που άνοιξαν χθες πρώτη μέρα μετά από 6 μήνες, θα ήταν καλό να επαναλειτουργήσουν μαζί με τον τουρισμό και μετά τις 15 Μαΐου, σημειώνει ο επιστήμονας, βασιζόμενος στα συμπεράσματα των μαθηματικών μοντέλων της επιδημιολογικής διασποράς που “τρέχει” σε όλη την πανδημία το τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

“Θα ήταν καλό να μην κάνουμε ανοίγματα νωρίτερα από το άνοιγμα των σχολείων. Θα έπρεπε να φτάσουμε στις 10 του Μάη με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, οπότε μετά όταν ανοίξουμε τα σχολεία, αυτά να παίξουν αναλογικά μικρότερο ρόλο. Και μετά από 4 μέρες ανοίγουμε και την εστίαση, στις 14. Το άθροισμα αυτών των ανοιγμάτων θα δώσει σίγουρα μια αυξητική τάση, η οποία όμως επειδή θα είχαμε ήδη ορμή στην αποκλιμάκωση, δεν θα είχαμε ξανά αύξηση, αλλά σταθεροποίηση. Θα άρχιζαν μετά και οι έλεγχοι με τα self test, οπότε αυτή η σταθεροποίηση θα γινόταν αποκλιμάκωση και με τη βοήθεια του καιρού”, λέει.

Ο Καθηγητής κ. Σαρηγιάννης, ανησυχεί, όπως λέει, για μια δεύτερη κορύφωση του τρίτου κύματος:

“Φοβάμαι μια δεύτερη κορυφή του τρίτου κύματος, παρόμοια με την πρώτη στις 7 Απριλίου. Μπορεί να φτάσει δηλαδή στα 3.100 κρούσματα, σε εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων. Και σ’ αυτή την περίπτωση το θέμα είναι, ότι η αποκλιμάκωση θα πάει γύρω στα μέσα Ιουλίου κι αυτό καταστρέφει το καλοκαίρι”, καταλήγει ο ειδικός.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα