Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣυμβουλές για εξοικονόμηση νερού - Χρήσιμες πληροφορίες από την ΕΥΑΘ

Συμβουλές για εξοικονόμηση νερού – Χρήσιμες πληροφορίες από την ΕΥΑΘ

Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξοικονόμηση νερού, κυρίως όμως η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας αναφορικά με τη διαχείριση των  υδάτων, προβάλλουν ως επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση των αναγκών των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και των οικοσυστημάτων.

Έρευνες διεθνών και εγνωσμένου κύρους οργανισμών κατατάσσουν την Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά στην άσκοπη κατανάλωση νερού αλλά και στην αλόγιστη επιβάρυνση των οικοσυστημάτων. Κάθε άλλο παρά «πράσινος» είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε κρίσιμους τομείς όπως οι καλλιέργειες, η δόμηση, η αλιεία και η χρήση ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να «θυσιάζονται» πολλά στρέμματα «ζωτικού χώρου» ανά κάτοικο.

Η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων νερού για την άρδευση υδροβόρων καλλιεργειών και η δραματική μείωση των αποθεμάτων λόγω και των κλιματικών αλλαγών αποτελούν «πληγές» για τις σύγχρονες κοινωνίες. Πλην όμως, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κι ενιαίας πολιτικής διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων έχει ως προαπαιτούμενο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και την ίδια τη συμμετοχή τους στη λήψη και -κυρίως- στην εφαρμογή των αποφάσεων.

Μέχρι και 50% μπορεί να φτάσει η εξοικονόμηση νερού στο σπίτι, εάν ακολουθήσουμε μερικές πρακτικές οδηγίες.
Οδηγίες ορθολογικής χρήσης – εξοικονόμησης νερού στην οικία

Κλείνετε την βρύση του νερού όταν αυτό δεν χρησιμοποιείται, όπως κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών, του ξυρίσματος, πλυσίματος χεριών/προσώπου ή του πλυσίματος των πιάτων. Αφήνοντας ανοιχτή τη βρύση επί πέντε λεπτά η σπατάλη νερού μπορεί να φτάσει και τα 20 λίτρα. Αυτό ενδεικτικά για ένα εκατομμύριο κατοίκους ισοδυναμεί με απώλεια 20.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα!
Η χρήση της τουαλέτας (καζανάκι) αντιστοιχεί στο 1/3 του νερού που καταναλώνεται σε ένα σπίτι. Αντικαταστήστε τα παλιά καζανάκια με σύγχρονα διπλής ροής ή ρυθμίστε το φλοτέρ.
Στο ντους/μπάνιο καταναλώνεται το 1/5 περίπου του νερού που χρησιμοποιείται στα σπίτια μας. Προτιμήστε το σύντομο ντους με μέτρια πίεση αντί να γεμίζετε την μπανιέρα σας.
Χρησιμοποιείτε τα διαθέσιμα πλυντήρια ρούχων και πιάτων όταν είναι σχετικά γεμάτα και επιλέγοντας οικονομικά προγράμματα.
Μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά της οικίας. Επισκευάζετε άμεσα τις διαρροές σε βρύσες, καζανάκια ή σωληνώσεις.
Βεβαιωθείτε ότι όλη η οικογένεια γνωρίζει πού βρίσκεται η εσωτερική κεντρική βάνα διακοπής της παροχής νερού σε περίπτωση διαρροής ή πλημμύρας.

Τροποποιήστε τις καθημερινές συνήθειές σας στην κουζίνα σύμφωνα με τα παρακάτω προτεινόμενα.

Μειώστε τον όγκο των οικιακών σκευών που απαιτούν πλύσιμο (χρήση ενός ποτηριού για πόσιμο νερό ανά ημέρα, χρήση σκευών μαγειρικής με κατάλληλο μέγεθος).
Διατηρήστε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο αντί να αφήνετε την βρύση ανοικτή.
Ανακυκλώστε το κατάλληλο νερό από οικιακές χρήσεις, όπως νερό από πλύσιμο φρούτων-λαχανικών, για το πότισμα φυτών.
Μην χρησιμοποιείτε τρεχούμενο νερό για το ξεπάγωμα τροφίμων, αλλά κάντε το με τη σταδιακή μετάβασή τους στη συντήρηση του ψυγείου και στη συνέχεια σε θερμοκρασία δωματίου.

Οδηγίες ορθολογικής χρήσης – εξοικονόμησης νερού σε εξωτερικό χώρο

Προτιμήστε να πλύνετε το αυτοκίνητό σας με τον κουβά αντί για το λάστιχο καθώς προκαλεί μικρότερη σπατάλη νερού.
Καθαρίστε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας (μπαλκόνια και βεράντες) με σκούπισμα/σφουγγάρισμα και όχι με λάστιχο.
Σε τυχόν περιόδους λειψυδρίας ή με προβλήματα υδροδότησης συνιστάται η αποφυγή του πλυσίματος μπαλκονιών, πεζοδρομίων και αυτοκινήτων.
Μην ποτίζετε υπερβολικά τον κήπο σας. Προτιμάτε να ποτίζετε νωρίς το πρωί ή το βράδυ, επειδή μειώνονται οι απώλειες από εξάτμιση. Ρυθμίστε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος ώστε να αξιοποιείται όλη η ποσότητα του νερού.
Επιλέγετε φυτά κατάλληλα για τις κλιματολογικές συνθήκες τις περιοχής σας. Αποφύγετε να φυτέψετε γκαζόν καθώς έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα