Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Ιωάννα Γριβέα, μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, για το πόσο πρέπει να ανησυχούμε και πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας.
Μετά τον θάνατο του 7χρονου από στρεπτόκοκκο στην Ημαθία, οι ειδικοί εξηγούν το κατά πόσο είναι μεταδοτικός, επικίνδυνος για τους ενήλικες και τα παιδιά και ποιο είναι το σύμπτωμα που πρέπει να τραβήξει την προσοχή.
Όπως ανέφερε και ο ΕΟΔΥ σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο στρεπτόκοκκος είναι σε έξαρση εδώ και αρκετούς μήνες.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Ιωάννα Γριβέα, μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» για το πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.
«Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα παθογόνο μικρόβιο που μπορεί να κάνει λοιμώξεις σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ή μικρά παιδιά. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, εξάνθημα, η δερματική λοίμωξη, οστρακιά, αμυγδαλίτιδα. Μερικές φορές τα παιδιά γκρινιάζουν και για πονόκοιλο. Οι γονείς είναι απαραίτητο να καλέσουν τον γιατρό. Ο παιδίατρος το καταλαβαίνει από τα συμπτώματα και πρέπει να δει το παιδί», είπε αρχικά.
«Το παιδί που βήχει είναι το παιδί της ίωσης. Στα φαρμακεία γίνεται και το τεστ για τον στρεπτόκοκκο και οι άνθρωποι κάνουν τεστ. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που έχουν χρόνια τον στρεπτόκοκκο και καλό θα είναι να γίνεται εξέταση από γιατρό. Η πιο ευαίσθητη ηλικία είναι από τα 5-15. Ο στρεπτόκοκκος θεραπεύεται πάρα πολύ εύκολα και τα παιδιά μετά από την πρώτη – δεύτερη δόση της αντιβίωσης θα ξεκινήσει η ίαση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν παιδιά που κάνουν μικροβιαιμία και μπορεί να κάνει μηνιγγίτιδα, λοιμώξεις κ.α. και τότε θα δώσει έντονη συμπτωματολογία», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την ειδικό, ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με το σάλιο ενώ πλέον έχει αυξηθεί ο αριθμός των διεισδυτικών λοιμώξεων.