Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥγείαΣτρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν γονείς και ασθενείς (ΒΙΝΤΕΟ)

Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν γονείς και ασθενείς (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο στρεπτόκοκκος έχει συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς και να σπεύσουν με το παιδί τους στο νοσοκομείο, μίλησε η παιδίατρος, λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

«Δυστυχώς στη χώρα μας έχουν σημειωθεί νομίζω 11 θάνατοι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Αλλά σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023 που είχαμε αυτή την έξαρση της διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο, είχαμε πολλούς θανάτους, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Σουηδία»

«Σήμερα έχουμε αυξημένα κρούσματα αυτής της σοβαρής διεισδυτικής νόσου από ένα παλιό παθογόνο μικρόβιο, κοινό μικρόβιο είναι ο πυογόνος στρεπτόκοκκος, γνωστό από παλιά, το οποίο όμως έχει αυτή την επιθετική μορφή σε ορισμένες περιπτώσεις».

 

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με την κ. Λουρίδα, «συνήθως ο πυογόνος στρεπτόκοκκος κάνει ήπιες επιφανειακές λοιμώξεις, είτε του φάρυγγα είτε του δέρματος, δηλαδή είναι το πιο συχνό αίτιο αμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας».

Πώς εκδηλώνεται; «πόνος στο λαιμό, δυσκαταποσία, πυρετός, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις εξάνθημα, οστρακιά που προκαλείται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκου. Όταν οι γονείς λοιπόν δουν αυτή τη συμπτωματολογία, ζητούν άμεσα τη βοήθεια του παιδιάτρου τους» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη διεισδυτική νόσο η κ. Λουρίδα ξεκαθάρισε πως είναι πολύ σπάνια σε σχέση με τις χιλιάδες των περιστατικών ήπιας νόσου, αλλά υπάρχουν χαρακτηριστικά που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς ώστε να αναζητήσουν άμεση βοήθεια και να πάνε στο νοσοκομείο.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτά; «Το παιδί έχει υψηλό πυρετό, είναι πολύ κουρασμένο, έχει πόνους στους μυς σε όλο το σώμα, αυτό αν είμαι μεγάλο παιδί μπορεί να το εκφράσει. Έχει δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ταχύπνοια, έχει κακό χρώμα το δέρμα του, κυάνωση, έχει διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή αντίθετα διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση» εξήγησε.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα