Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαSelf test: Για ποιους είναι υποχρεωτικά, η πλατφόρμα για τη δήλωση

Self test: Για ποιους είναι υποχρεωτικά, η πλατφόρμα για τη δήλωση

Η υποχρεωτική χρήση των self test επεκτείνεται και πλέον θα συμπεριλαμβάνονται πέρα από εκπαιδευτικούς με μαθητές και ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, τα συγκεκριμένα τεστ είναι υποχρεωτικά για τις εξής κατηγορίες:

Λιανεμπόριο
Σούπερ μάρκετ
Καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών
Εστίαση
Μεταφορές
Κομμωτήρια
Κέντρα αισθητικής
Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών
Τα self test είναι υποχρεωτικά να γίνονται μία φορά την εβδομάδα και ο εργαζόμενος θα τα παίρνει δωρεάν με χρήση του ΑΜΚΑ του από τα φαρμακεία. Έπειτα, θα δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με την ακόλουθη διαδικασία:

Μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγει «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρεται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλει το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Σε περίπτωση όμως, όπου το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει:

-Εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).

-Σημειώνεται, ότι μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

-Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

-Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

-Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.

Επίσης, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα