Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Την 31η Ιανουαρίου 2024, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε ότι οι αγρότες μπορούν να μην εφαρμόσουν, για ένα ακόμη χρόνο, την απαίτηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), να αφήνουν, σε αγρανάπαυση το 4% της καλλιεργήσιμης γης, κάθε χρόνο, ώστε να αντιμετωπίσουν τις πολλές προκλήσεις.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας των Καταναλωτών αυτή είναι μια αμφιλεγόμενη κίνηση, καθώς ενώ η αγρανάπαυση είναι βασική για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, στην αγροτική γη, προηγούμενες αγραναπαύσεις, όπως αυτή, είχαν μικρές επιπτώσεις και στην παραγωγή και στο εισόδημα των αγροτών.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2024, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την απόσυρση του Κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση των παρασιτοκτόνων, ο οποίος στόχευε στη μείωση της χρήσης κατά 50%, μέχρι το 2030. Ο Κανονισμός αυτός απορρίφθηκε, από το Ευρωκοινοβούλιο, λίγο καιρό πριν, αν και αποτελούσε μαζί με άλλη νομοθεσία, βασικό πυλώνα της Πράσινης Συμφωνίας.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για το 2040. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  πρότεινε τη μείωση κατά 90%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, μέχρι το 2040, σε μια προσπάθεια να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ουδέτερη όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα, μέχρι το 2050.

Δυστυχώς η ανακοίνωση δεν περιλαμβάνει την αναφορά στη μείωση κατά 30% των μη ανθρακικών ρύπων, από το γεωργικό τομέα. Επίσης, δεν αναφέρεται ο θετικός ρόλος που παίζει η αλλαγή του τρόπου ζωής και το διατροφικών μας συνηθειών, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Υπάρχει μόνο ένας υπαινιγμός για το ρόλο της βιομηχανίας τροφίμων στο να γίνουν τα υγιεινά τρόφιμα πιο προσιτά οικονομικά και πιο εύκολα προσβάσιμα, στους καταναλωτές.

Η γεωργία είναι υπεύθυνη για το 10,3% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σχεδόν 70% αυτών προέρχεται από τον κτηνοτροφικό τομέα, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπής μεθανίου.

Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τη διατροφή τους, ώστε να συμμετέχουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εφόσον τα βιώσιμα και υγιεινά τρόφιμα είναι διαθέσιμα στην αγορά και οικονομικά προσιτά.

Η BEUC – Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών και το ΚΕ.Π.ΚΑ. – ζητούν από τους νομοθέτες να θέσουν μια φιλόδοξη νομοθεσία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως την πρώτη τους προτεραιότητα. Τώρα πια, η μπάλα είναι στο γήπεδο της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρέπει να εκδώσει την πολύ-αναμενόμενη νομοθετική πρόταση για τα βιώσιμα συστήματα τροφίμων.

Για να πετύχουμε τους στόχους της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να κάνουμε συμμέτοχους τους καταναλωτές. Για να συμβεί αυτό, πρέπει η μετάβαση σε πιο βιώσιμο τρόπο ζωής να είναι εύκολη, ελκυστική και οικονομικά προσιτή. Εάν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί σωστά, η μετάβαση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των καταναλωτών, σε όλους τους τομείς, από τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, μέχρι την υγιεινότερη διατροφή.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα