Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομία«Φρένο» στην κατάληψη των παραλιών με ομπρέλες

«Φρένο» στην κατάληψη των παραλιών με ομπρέλες

.

******

Φρένο επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση εγκαταστάσεων ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες, με σχέδιο βασικών αξόνων το οποίο θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Αρχικά καθιερώνει την έννοια της «απάτητης παραλίας», ενώ οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση της παραλίας θα γίνονται πλέον ψηφιακά και μόνο από την Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου.

Η τιμή εκκίνησης από τούδε και στο εξής θα καθορίζεται με βάση νέα μεθοδολογία που θα λαμβάνει υπόψιν τις αντικειμενικές αξίες. Προς διευκόλυνση της διαδικασίας, θα υπάρχουν τυποποιημένα τεύχη διακήρυξης και συμβάσεις παραχώρησης διάρκειας έως 3 ετών, ανάλογα την περιοχή. Για φέτος η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαΐου.

Αυστηροποιούνται επίσης οι ποινές για τους παραβάτες και ορίζει τις υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων.

Σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή καθ υπέρβαση της σύμβασης, εκδίδεται πράξη απομάκρυνσης εντός 48 ωρών των στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί. Εφαρμόζεται άμεση καταγγελία της σύμβασης για σοβαρές παραβάσεις του νόμου.
Εάν δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης, θα εκδίδεται διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης εντός 24 ωρών.

Παράλληλα, αυστηροποιείται και η ποινή: σε περίπτωση παραβάσεων σε νόμιμη παραχώρηση, η ποινή θα φτάνει στο τετραπλάσιο του τιμήματος της σύμβασης και σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης θα επιβάλλεται πρόστιμο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλε η επιχείρηση εάν είχε σύμβαση παραχώρησης, με βάση το ελάχιστο τίμημα που προβλέπεται.

«Προχωρούμε σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση με τα ομπρελο-καθίσματα», επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ, Κωστής Χατζηδάκης.

Η κατάσταση αυτή «έγινε περισσότερο διακριτή πέρσι με το λεγόμενο κίνημα της πετσέτας, όπου και καταγράφηκαν 1750 παραβάσεις σε 4500 ελέγχους».

Τελος, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση προχωρά στα νέα αυτά μέτρα λόγω και της αδυναμία επικοινωνίας με τους Δήμους. Παρόλα αυτά με τις νεες διαδικασίες δεν θα χάνουν λεφτά οι Δήμοι, από το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ειδικότερα πάντως, και συμφωνα με τον υπουργό, σε περιοχές natura, όπου σήμερα επιτρέπεται τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων μέχρι 30%, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει εντός του α’ εξαμήνου του 2024 ποιες παραλίες μπορούν να υποδέχονται ομπρέλα και καθίσματα και σε ποιες θα απαγορευτούν.

Σε ό,τι αφορά τις «απάτητες παραλίες», ο λεγόμενος παλαιός αιγιαλός, θα είναι κοινόχρηστος: δεν θα επιτρέπεται κάποια δραστηριότητα ούτε μπροστά, ούτε πίσω.

Το υπόλοιπο τμήμα του παλαιού αιγιαλού περιέρχεται στην, προς αξιοποίηση, ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, προκειμένου η ΕΤΑΔ να επιτελέσει τον ρόλο της.

Σε αυτή την περίπτωση το ανώτερο εμβαδόν που μπορεί να παραχωρηθεί σε μια μεγάλη παραλία είναι 500 τμ και σωρευτικά, όχι πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού του αιγιαλού (30% σε περιοχές natura). Όταν υπάρχουν πολλές παραχωρήσεις στην ίδια παραλία, ομπρέλες μπορούν να μπουν μέχρι το 60% της κάθε παραχώρησης.

Θα υπάρχουν όμως και υποχρεώσεις για τους παραχωρησιούχους αφού μπαινει πλέον και ο καθαρισμός της παραλίας στη ζωή τους, αλλά και η δημιουργία κινητών εγκαταστάσεων, όπως ντους, αποδυτήρια κλπ για τους λουόμενους, εγκατάσταση seatracs για άτομα με αναπηρία καθως και υποχρέωση για ναυαγοσώστες σε περίπτωση που οι Δήμοι δεν προλάβουν να κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις με αντίστοιχους συμψηφισμούς στο τίμημα της σύμβασης.

 

Πηγή:topontiki.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα