Ο χρόνος χορήγησης των αδειών καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη. Τουλάχιστον οι μισοί από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ.
Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο, κατά το οποίο διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα. Επίσης, υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους, έστω και αν ο μισθωτός δεν την έχει ζητήσει.
Πόσες μέρες άδειας αντιστοιχούν σε κάθε χρόνο
Κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος που προσελήφθη ο εργαζόμενος ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τον χρόνο απασχόλησης.
Πενθήμερη εργασία (20 εργασίμων ημερών)
Τον πρώτο χρόνο εργασίας, κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται 20 εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας.
Τον δεύτερο χρόνο εργασίας, κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται 21 εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας.
Για τον τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται 22 εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας.
Εξαήμερη εργασία (24 εργασίμων ημερών)
Τον πρώτο χρόνο εργασίας, κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται 24 εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας.
Τον δεύτερο χρόνο εργασίας, κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούται 25 εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας.
Για τον τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται 26 εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας.
Σημειώνεται πως μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών, αν απασχολείται 5 ημέρες την εβδομάδα και 30 εργασίμων ημερών, αν απασχολείται 6 μέρες την εβδομάδα.
Ενώ, μετά την συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 31 μέρες για εξαήμερη εργασία.
Επίδομα αδείας
Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.
Ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του, τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα (σε χρήμα ή σε είδος) και οι προσαυξήσεις.
Δικαιούται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας. Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που ζήτησε ο εργαζόμενος, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%.
Σύμφωνα λοιπόν με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ
Το επίδομα αδείας πρέπει να προκαταβάλλεται πριν από την άδεια
Εντός διμήνου μετά την υποβολή του αιτήματος και κατά προτεραιότητα για όσους έχουν παιδιά
Απαγορεύεται η απόλυση εν μέσω αδείας
κατά κανόνα λαμβάνεται συνεχόμενα το σύνολο των ημερών
κατ’ εξαίρεση γίνεται κατάτμηση σε δύο περιόδους, αν κι εφόσον η επιχείρηση το ζητήσει λόγω δικαιολογημένης ανάγκης
η άδεια «σπάει» σε περισσότερα κομμάτια μόνο αν το ζητά ο εργαζόμενος
για τους εποχικούς υπάλληλους υπάρχει η πρόβλεψη να τους επιβάλλει η επιχείρηση να λάβουν δύο εβδομάδες άδειας οποτεδήποτε
Τουλάχιστον το 50% του προσωπικού πρέπει να έχει λάβει την άδεια μέχρι τις 30/9
Ολοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης μέσα στη χρονιά να λάβει όλη την άδεια
Σε διαφορετική περίπτωση καταβάλλονται αποδοχές αδείας + προσαύξηση 100% + επίδομα αν περάσει η χρονιά
Πώς υπολογίζεται
Μπορείτε να υπολογίσετε τις μέρες αδείας που δικαιούστε μέσω της ιστοσελίδας kepea.gr