Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΠοιες φορολογικές υποθέσεις βρίσκονται στο στόχαστρο της Εφορίας

Ποιες φορολογικές υποθέσεις βρίσκονται στο στόχαστρο της Εφορίας

Στο “μάτι” της Εφορίας βρίσκονται πολλές υποθέσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών που πραγματοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2021 αλλά και παλαιές υποθέσεις του 2017 που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Αναλυτικά μερικές από αυτές είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

Οι χρηματικές γονικές παροχές – δωρεές:

Πρόκειται για τις περιπτώσεις που δεν αποδεικνύεται η μεταφορά των χρηματικών ποσών μέσω τραπεζών και στις οποίες χάνεται το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ . Τα παραπάνω τα ελέγχει η ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που της αποστέλλουν οι τράπεζες. Εάν η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει τα δικαιολογητικά μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες. Εάν ο υπόχρεος δεν προβεί σε αυτήν την ενέργεια τότε η Εφορία θα επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με το βαθμό συγγένειας).

Διαδοχικές χρηματικές δωρεές:

Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι όταν το παιδί δωρίζει χρήματα στον πατέρα ή τη μητέρα του και ο γονέας μετά με γονική παροχή δίνει τα χρήματα στο άλλο του παιδί. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδελφών και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ. Ο φοροελεκτικός μηχανισμός λοιπόν θα ερευνήσει υποθέσεις διαδοχικών δωρεών προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις που ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία δικαιούχων (π.χ. αδερφός).

Πηγή:enikonomia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα