Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΠετρέλαιο και φυσικό αέριο προκαλούν τρόμο στις αγορές – Επιμένει η ακρίβεια,...

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο προκαλούν τρόμο στις αγορές – Επιμένει η ακρίβεια, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση

Πέρασαν 17 ολόκληροι μήνες για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός της ακρίβειας σε μονοψήφια επίπεδα, αλλά αυτό ελάχιστα φαίνεται να μετριάζει την εικόνα που υπάρχει στην αγορά. Ωστόσο, γεννά ελπίδες ότι ίσως είναι κοντά η ολοκλήρωση του κύκλου της ακρίβειας που τόσο έχει ταλαιπωρήσει την κοινωνία και κυρίως του ευάλωτους.

Την ανησυχία που όντως υπάρχει, εντείνει και η ανάφλεξη της κατάστασης στην Μ. Ανατολή, ειδικά στην περίπτωση που παρουσιάζουν άνοδο οι τιμές του πετρελαίου. Επίσης προβληματισμός υπάρχει από την άνοδο που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η τιμή του φυσικού αερίου που μετά από αρκετό χρονικό διάστημα κινείται στην περιοχή των 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

 

Παράλληλα στα θετικά περιλαμβάνεται και σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο σύνολό του που βρίσκεται σε χαμηλό 25 μηνών. Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που υποχωρεί κάτω από το κοινά αποδεκτό όριο του 2%.

Η μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση εστιάζεται στο γεγονός ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα σ τα εισοδήματα των συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των ευάλωτων νοικοκυριών, αφού κατά γενική παραδοχή είναι αυτοί που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα αυτής της κατάστασης.

 

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και βέβαια δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναζητηθούν εκ νέου τρόπου προκειμένου να στηριχθούν, κυρίως του ευάλωτους και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, μέχρι το τέλος του έτους τα πάντα είναι ανοικτά, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Στο οικονομικό επιτελείο εξάλλου θέλουν να κινηθούν με απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια έως ότου οριστικοποιηθούν τα οικονομικά στοιχεία για το τρέχον έτος και βέβαια μέχρι να υπάρξει η ετυμηγορία από τους δύο διεθνείς οίκους αξιολόγησης (Fitch και S & P), σε λίγες ημέρες και τον Δεκέμβριο.

Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός «θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού», αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν τότε μπορεί να δοθεί κάτι στο πλαίσιο της στήριξης των ευάλωτων απέναντι στην ακρίβεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης της ακρίβειας υποχωρεί σε μονοψήφιο επίπεδο μετά από τον Μάρτιο του 2022. Συγκεκριμένα ο ρυθμός αύξησης των τροφίμων τρέχει με 9,4% έναντι 10,7% τον Αύγουστο.

Οι σημαντικότερες ανατιμήσεις εμφανίζουν τα λαχανικά με άνοδο 17,7%, και τα έλαια και λίπη με 16,1%. Ακολουθούν τα φρούτα με 13,9% αλλά και η κατηγορία του μεταλλικού νερού, των αναψυκτικών και των χυμών φρούτων, με το ίδιο ποσοστό, γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί από την καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής από τις θεομηνίες και τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο, και όχι μόνο. Εξάλλου, μεγάλες ανατιμήσεις εμφανίζονται και στα Κρέατα με 8,4% και στα ζωικά παράγωγα Γαλακτοκομικά και Αυγά με 6,7%, δείγμα του πλήγματος που υπέστη η κτηνοτροφία της χώρας.

Από την άλλη, η ενέργεια ήταν αυτή που πάτησε το φρένο στον γενικό δείκτη, με το φυσικό αέριο να κατρακυλά 82%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20,7%. Ωστόσο, ο ηλεκτρισμός με μείωση 1,2%, εμφανίζεται να περιορίζει την ραγδαία πτώση τιμών των τελευταίων μηνών.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αποκλιμάκωση και στον πυρήνα του πληθωρισμού, σε ποσοστό 3,94%, όταν τον Αύγουστο και σε ετήσια βάση, επιβραδύνθηκε στο 5,3% από 5,4% τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο ήταν και η πρώτη ένδειξη «φρένου» στον πυρήνα του πληθωρισμού, καθώς είχε «πέσει» απότομα κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 6,7% του Μαΐου στο 4,9%.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα