Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΚαύσωνας: Ποιος τρόπος χρήσης του air condition μας γλιτώνει χρήματα

Καύσωνας: Ποιος τρόπος χρήσης του air condition μας γλιτώνει χρήματα

.

******

Οι ημέρες που έρχονται με το κύμα καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα μας αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες. Όπως κάθεστε σπίτι σας, κάπως πρέπει να επιβιώσετε. Δηλαδή, να μπορείτε να αναπνέετε κανονικά και να δροσίζεστε. Αν υπάρχει κλιματιστικό στο σπίτι, καταφεύγετε σε αυτό.

Το ενεργοποιείτε για κάποιες ώρες και όταν ετοιμάζεστε να φύγετε, το κλείνετε, για να γλιτώσετε χρήματα -εκεί όπου έχει πάει η τιμή του ρεύματος δεν είναι ώρα για σπατάλες. Γλιτώνετε όμως, χρήματα;

Ομάδα αρχιτεκτονικών μηχανικών και μηχανικών κτιριακών συστημάτων μελέτησε το θέμα και έγραψε τις απαντήσεις στο Conversation.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι χρησιμοποίησαν ενεργειακά μοντέλα που προσομοιώνουν τη μεταφορά θερμότητας και την απόδοση του συστήματος A/C, για να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει και τι μας συμφέρει: να αφαιρούμε περισσότερη θερμότητα, έχοντας το μηχάνημα ανοιχτό όλη την ημέρα ή να αφαιρούμε την περίσσεια ζέστη, στο τέλος κάθε ημέρας;

“Η απάντηση συνοψίζεται στο πόσο ενεργοβόρο είναι να αφαιρούμε τη θερμότητα από το σπίτι μας, κάτι που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες -πχ τη μόνωση του σπιτιού, το μέγεθος και τον τύπο του κλιματιστικού, την εξωτερική θερμοκρασία και την υγρασία.

Σύμφωνα με τους μη δημοσιευμένους υπολογισμούς μας, το να αφήσετε το σπίτι σας να ζεσταθεί ενώ είστε έξω στη δουλειά και να θέσετε σε λειτουργία το κλιματιστικό, όταν επιστρέψετε μπορεί να καταναλώσει λιγότερη ενέργεια από το να έχετε σταθερά σε λειτουργία το μηχάνημα. Αλλά δεν ισχύει για όλους αυτό”.

Ενίοτε μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερους λογαριασμούς. Αυτό συμβαίνει γιατί αφήνοντας το σπίτι χωρίς κλιματισμό μπορεί να το κάνει πολύ πιο ζεστό από ό,τι θα ήταν αν είχαμε ανοιχτό το aircondition και έτσι γίνεται πιο δύσκολο για τη μονάδα να μειώσει τη θερμοκρασία όταν επιστρέψουμε”.

Tο Bloomington Heating ζήτησε να κάνουμε μια υπόθεση “πως κλείνουμε το AC το πρωί, πριν φύγουμε για δουλειά. Μέχρι να επιστρέψουμε το σπίτι μπορεί να είναι άβολα ζεστό που το air condition θα πρέπει να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να μειώσει τη θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα -από αυτήν που θα χρειαζόταν αν το είχαμε αφήσει ανοιχτό.

Όση περισσότερη ενέργεια καταναλώνουμε, τόσο υψηλότερος είναι ο λογαριασμός ρεύματος. Αντί λοιπόν, να το κλείσουμε μπορούμε να ‘ανεβάσουμε’ το θερμοστάτη κατά 5 με έξι βαθμούς και να το αφήσουμε ανοιχτό. Έτσι, γλιτώνουμε και από την υγρασία -που μας κάνει να νιώθουμε ακόμα πιο άβολο το σπίτι και ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας. Τα ζωύφια προτιμούν επίσης τις υγρές θερμοκρασίες, επομένως ένα υγρό σπίτι μπορεί να είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για παράσιτα”.

Οι επιστήμονες που έγραψαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο Conversation τόνισαν ότι “τα σπίτια έχουν ένα όριο στο πόση θερμότητα μπορούν να αποθηκεύσουν. Και η ποσότητα θερμότητας που εισέρχεται στο σπίτι, εξαρτάται από το πόσο ζεστό είναι το κτίριο. Για παράδειγμα, εάν το σπίτι μας μπορεί να αποθηκεύσει μόνο 5 μονάδες θερμικής ενέργειας πριν έρθει σε ισορροπία με τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα, τότε στο τέλος της ημέρας θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε μόνο 5 μονάδες θερμότητας -το πολύ.

Καθώς το σπίτι θερμαίνεται, η διαδικασία μεταφοράς θερμότητας επιβραδύνεται και κάποια στιγμή φτάνει στη μηδενική μεταφορά θερμότητας -συμβαίνει όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό είναι ίδια με την εξωτερική θερμοκρασία.

Το κλιματιστικό μας ψύχεται επίσης λιγότερο αποτελεσματικά, όταν έχει υπερβολική ζέστη. Επομένως αν το air condition μείνει ανενεργό τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, μπορεί να αυξήσει τη συνολική απόδοση του συστήματος όταν το θέσουμε σε λειτουργία”.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί δεν έχουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το τι μας συμφέρει να κάνουμε, στο 100%. Διατύπωσαν κάποιες προτάσεις, μετά τα πειράμτα που έκαναν, σε σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων.

Στη μια περίπτωση έθεσαν ως σταθερή εσωτερική θερμοκρασία -για όλη την ημέρα- τους 24.4 βαθμούς Κελσίου.

Στη δεύτερη την άφησαν να πάει έως τους 31.6 βαθμούς Κελσίου (ώστε να ανταποκριθεί στην αύξηση της εξωτερικής θερμοκρασίας, τις θερμότερες ώρες), σε λειτουργία οκτώ ωρών.

Στην τρίτη έβαλαν ως θερμοκρασία τους 31.6 βαθμούς, για ένα τετράωρο.

Διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση είναι μικρότερη, όταν το μηχάνημα δουλεύει όλη την ημέρα και ετήσια, μπορεί να δώσει εξοικονόμηση ενέργειας, της τάξεως του 11%. Δεύτερη μικρότερη ήταν η κατανάλωση, στο σενάριο της οκτάωρης λειτουργίας.

“Ωστόσο, η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να μειωθεί και εάν το σπίτι είναι καλύτερα μονωμένο, το A/C είναι πιο αποδοτικό ή υπάρχουν λιγότερες δραματικές αλλαγές θερμοκρασίας”.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρία διαφορετικά μηχανήματα: ένα κεντρικό air condition, μια αντλία θερμότητας κεντρικής πηγής αέρα και μονάδα αντλίας θερμότητας minisplit. Η τελευταία ήταν η πιο αποτελεσματική, αλλά έχει περισσότερα έξοδα εγκατάστασης.

Πηγή:news247.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα