Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΧρησιμοποιείς air condition στο αυτοκίνητο - Πού κινδυνεύεις να φας πρόστιμο έως...

Χρησιμοποιείς air condition στο αυτοκίνητο – Πού κινδυνεύεις να φας πρόστιμο έως 450 ευρώ

Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνουν στους Κώδικες Οδικής Κυκλοφορίας ποινή για χρήση του air condition εν στάσει, με τα πρόστιμα να φτάνουν τις αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Το σύστημα κλιματισμού είναι ένα πολύ σημαντικό εξοπλιστικό στοιχείο άνεσης του αυτοκίνητου, που βοηθά να ταξιδεύετε με μεγαλύτερη ασφάλεια και σε όσο το δυνατόν ιδανικές συνθήκες.

Ωστόσο, εάν βρίσκεστε σε μία από τις πιο προηγμένες χώρες της Ε.Ε., θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν είστε ακινητοποιημένοι ή παρκαρισμένοι με ενεργοποιημένο τον κινητήρα και το σύστημα κλιματισμού, γιατί αν περάσει ένα περιπολικό της αστυνομίας και εντοπίσει ότι έχετε ανοιχτό το air condition, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να σας επιβληθεί ένα αρκετά τσουχτερό πρόστιμο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Κ.Ο.Κ. της γειτονικής Ιταλίας, απαγορεύεται η διατήρηση του κινητήρα σε λειτουργία για την χρήση του συστήματος κλιματισμού, την στιγμή που το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε εν κινήσει (ή ακόμα και σταματημένοι σε φανάρι ή σε μποτιλιάρισμα) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά αν είστε παρκαρισμένοι κινδυνεύετε με πρόστιμο, και μάλιστα βαρύ.

Το πρόστιμο για αυτή την παράβαση στην Ιταλία έχει αυξηθεί για ευνόητους λόγους τα τελευταία χρόνια και κυμαίνεται από 223 έως 444 ευρώ. Ένα αρκετά υψηλό ποσό, εάν σκεφτείτε ότι πριν κυμαινόταν από 41 έως 168 ευρώ.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο λόγος είναι ένας. Η συγκεκριμένη παράβαση δεν θέτει σε κίνδυνο άλλους χρήστες του δρόμου, αλλά συνδέεται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Και αυτό γιατί για να διατηρήσετε το κλιματιστικό αναμμένο, θα πρέπει να αφήσετε και τον κινητήρα αναμμένο. Και, τουλάχιστον για τα θερμικά, σημαίνει εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον.

Όπως προαναφέραμε, ο ίδιος νόμος ισχύει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και αν το ποσό του προστίμου είναι λίγο χαμηλότερο από αυτό που προβλέπει η ιταλική νομοθεσία.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα