Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕφορία: Ερχονται 20.000 «ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα – Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Εφορία: Ερχονται 20.000 «ραβασάκια» για αδήλωτα εισοδήματα – Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

- Advertisement -

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ ο οποίος «τρέχει» ελέγχους και διασταυρώσεις για να εντοπίσει φορολογούμενους με αδήλωτα εισοδήματα αλλά και όσους δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι φορολογούμενοι με ανοικτές φορολογικές υποθέσεις του 2018 οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους με τους ελεγκτές των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων να έχουν λάβει εντολή να στείλουν φέτος τουλάχιστον 20.000 «ραβασάκια» με φόρους «κατ’ εκτίμηση», δηλαδή με ποσά φόρου που έχουν υπολογιστεί για εισόδημα το οποίο προκύπτει με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η φορολογική Αρχή.

Από το σκάνερ των φοροελεγκτών περνούν συνταξιούχοι και μισθωτοί με αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων και αποδοχών, φορολογούμενοι με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Διασταυρώσεις

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ οι εφοριακοί ελέγχουν και διασταυρώνουν:

  • Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.
  • Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.
  • Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.
  • Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

Ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου

Από φέτος, η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει «ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου» σε επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ή υποψίες φοροδιαφυγής.

Ο φόρος θα προσδιορίζεται με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός και θα βεβαιώνεται για να εισπραχθεί πριν καν λήξει ο χρόνος υποβολής της σχετικής δήλωσης (π.χ. δήλωση ΦΠΑ).

Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις κυρίως εποχικές οι όποιες ανοίγουν και λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εξαφανίζονται από την αγορά χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στην Εφορία.

ot.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα