Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΕφιάλτης η ακρίβεια: Φόβοι για νέες αυξήσεις στο ψωμί - Πόσες έχουν...

Εφιάλτης η ακρίβεια: Φόβοι για νέες αυξήσεις στο ψωμί – Πόσες έχουν ήδη γίνει μέσα στο 2023

Νέο κύμα ακρίβειας απειλεί να τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, από το οποίο υπάρχει ανησυχία να μην ξεφύγει ούτε το ψωμί, παρά τις ανατιμήσεις που έχουν ήδη προηγηθεί.

Ειδικότερα σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι ανατιμήσεις καλά κρατούν σε ψωμί, ζυμαρικά, λάδι, όσπρια, φέτα και λοιπά γαλακτοκομικά.

Ψωμί: Στα 2 ευρώ η φρατζόλα;

Όσον αφορά στο ψωμί, ο κάλος των αρτοποιών προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές, ωστόσο, αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει. «Το βλέπω δύσκολο να φθάσει στα 2 ευρώ η τιμή της φρατζόλας, αλλά μην το θεωρούμε και αδύνατον, διότι σε ανηφόρα βρίσκονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των καυσίμων», είπε ο κ. Βαζάκας, ιδιοκτήτης φούρνου.

 

Την ίδια ώρα, η τιμή στο αλεύρι έχει αυξηθεί από 7% έως 10%, γεγονός που συμπαρασύρει όλα τα αρτοσκευάσματα. «Το σακί το αλεύρι το παίρναμε πριν ενάμισι χρόνο από 10 έως 11 ευρώ, ενώ σήμερα να το παίρνουμε 20 με 22 ευρώ» ανέφερε ο αρτοποιός κάνοντας λόγο για διπλάσιο κόστος.

Οι αυξήσεις στο ψωμί το 2023
Παράλληλα, οι τιμές τόσο στο ψωμί όσο και στα δημητριακά αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,6%, ενώ είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις του Ιουνίου κατά 9,5%, του Μαΐου κατά 11,1%, του Απριλίου κατά 13,8%, του Μαρτίου κατά 0,4% και του Φεβρουαρίου κατά 16,8%.

Από την πλευρά τους, οι αρτοποιοί προσπαθούν να απορροφήσουν το υψηλό λειτουργικό κόστος που έχει παραμείνει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2022. «Αν δεν είχαμε απορροφήσει το κόστος θα είχε φτάσει να πουλιέται πανάκριβο το ψωμί» είπε ο κ. Βαζάκας.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα