Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις στις Σχολές Μαθητείας Τουρισμού – Φιλοξενίας

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις στις Σχολές Μαθητείας Τουρισμού – Φιλοξενίας

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις επτά Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (ΠΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για το σχολικό έτος 2023-2024, σε τρεις ειδικότητες υψηλής ζήτησης στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας: υποδοχή πελατών ξενοδοχείου, μαγειρικής τέχνης και επισιτισμού.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω, κάτοχοι τουλάχιστον Απολυτηρίου Γυμνασίου.

Για την ειδικότητα «Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου» απαιτείται η καλή γνώση ξένης γλώσσας (αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά).

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-peiramatike-epaggelmatike-skhole-tou-oaed.

Οι ΠΕΠΑΣ λειτουργούν σε επτά πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κρήτη, Μυτιλήνη, Πάτρα και Ρόδο) και εφαρμόζουν το δυικό σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη Σχολή με το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training).

Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας.

Το θεωρητικό μέρος υλοποιείται στις ΠΕΠΑΣ από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, ενώ η μαθητεία στις επιχειρήσεις πραγματοποιείται από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο με οκτάωρη ημερήσια απασχόληση, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Η αμοιβή των μαθητών, κατά τη διάρκεια της μαθητείας στις επιχειρήσεις, ανέρχεται σε 139,35 ευρώ την εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για τη λειτουργία των ΠΕΠΑΣ η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του τουρισμού, ενώ η συνεργασία εγγυάται την τοποθέτηση σε θέσεις μαθητείας σε διακεκριμένες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων), αλλά και ενισχύει την προοπτική της επαγγελματικής αποκατάστασης, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι μαθήτριες και οι μαθητές των ΠΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ:

– πραγματοποιούν πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και ασφάλιση,

– φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα,

– εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό,

– λαμβάνουν επίδομα στέγασης, που διπλασιάστηκε στα 240 ευρώ μηνιαίως, καθώς και σίτισης, που αυξήθηκε στα 9 ευρώ ημερησίως, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια,

– δικαιούνται σπουδαστική άδεια, μέχρι 30 ημέρες, με αποδοχές,

– δικαιούνται αναβολή στράτευσης.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ενότητα «Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/mathitia

Ξεκίνησαν και οι αιτήσεις επιχειρήσεων – Το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων
Tο «πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην ψηφιακή οικονομία προβλέπει τη συμμετοχή 3.900 ανέργων έως 29 ετών.

Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 14 Ιουλίου 2023 και ώρα 23:59.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ (e-services).

Η δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δώσουν ως πάροχοι τη δυνατότητα σε νέους που έχουν καταρτιστεί στην ψηφιακή οικονομία να αποκτήσουν εμπειρία για έξι μήνες, 30 ώρες εβδομαδιαία.

Η ΔΥΠΑ θα καταβάλει 594 ευρώ μηνιαία καθαρή αποζημίωση απευθείας στους συμμετέχοντες.

Οι διαθέσιμες θέσεις ανά περιοχή έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα