Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟικονομίαΑλλάζω Θερμοσίφωνα: Θέμα ημερών η ανακοίνωση των δικαιούχων

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Θέμα ημερών η ανακοίνωση των δικαιούχων

Θέμα 24ώρων είναι η ανακοίνωση της προκαταρκτικής λίστας δικαιούχων του προγράμματος, καθώς βρίσκεται σε τελικό στάδιο η κατάταξη των ενδιαφερομένων, με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που προβλέπονται για την ανάδειξη των ωφελούμενων.

Με τη δημοσίευσή της θα «τρέξει» το 10ήμερο υποβολής ενστάσεων, που ενδεχομένως θα υποβληθούν από αιτούντες. Με την εξέτασή τους, θα εκδοθεί η οριστική λίστα, ώστε να αρχίσουν οι πρώτοι δικαιούχοι να παραλαμβάνουν τα ποσά των επιδοτήσεων, υπό τη μορφή voucher που θα εξαργυρώσουν το κατάστημα το οποίο θα επιλέξουν για την αγορά του ηλιακού.

Τα κριτήρια κατάταξης

Υπενθυμίζεται ότι, για την ιεράρχηση των αιτήσεων, ένα από τα κριτήρια είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας. Επίσης, θα ληφθεί υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ανά οικογένεια, καθώς και το αν υπάρχουν στο νοικοκυριό ΑμεΑ. Πριμοδότηση παίρνουν επίσης και οι μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

Για τους δικαιούχους, το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας θα παίξει επίσης ρόλο για το ύψος της επιδότησης που θα λάβουν, για την αγορά ηλιακού. Ανάλογα με το σε ποια εισοδηματική κατηγορία ανήκει κάποιος δικαιούχος, η επιδότηση ξεκινά από 510 και φτάνει μέχρι τα 900 ευρώ, καλύπτοντας έως το 60% της δαπάνης του νοικοκυριού. Μάλιστα, επιδοτούνται και οι εργασίες εγκατάστασης του ηλιακού.

Ωστόσο, για να λάβουν την επιδότηση, οι ωφελούμενοι θα πρέπει παράλληλα να αποσύρουν τον παλιό ηλεκτρικό τους θερμοσίφωνα, ο οποίος είναι απαραίτητο να ξεπερνά τα 40 λίτρα σε χωρητικότητα. Επίσης, η ηλεκτρική συσκευή θα πρέπει να είναι σε λειτουργία, κάτι που θα πιστοποιηθεί με οπτικό έλεγχο.

Λίστα επιλαχόντων
Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ο οποίος επαρκεί για τη χρηματοδότηση 120.000 αιτήσεων. Αυτό σημαίνει πως οι επιλαχόντες θα φτάνουν έως και τους 210.000 (στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ακυρώσεις αιτήσεων στην πορεία).

Σύμφωνα πάντως με την «αρχιτεκτονική» του προγράμματος (που ακολουθεί αυτή του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»), από τους αιτούντες που δεν θα καταφέρουν να κατακυρώσουν επιδότηση, θα καταρτιστεί λίστα επιλαχόντων. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σε επόμενη φάση επιπλέον ωφελούμενοι, από τους ωφελούμενους του πρώτου «κύματος», οι οποίοι τελικά δεν θα εξαργυρώσουν τελικά το voucher. Επίσης, δέσμευση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ήταν ότι θα εξευρεθούν στην πορεία νέα κεφάλαια για το πρόγραμμα.

Όπως έχουν αναφέρει στο Insider.gr παράγοντες του κλάδου, καθώς οι ενισχύσεις είναι αρκετά υψηλές, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα ποιοτικό και ανθεκτικό μοντέλο ηλιακού, το οποίο θα έχει διάρκεια «ζωής» τουλάχιστον 20 χρόνια.

Η επιδότηση θα επιτρέψει να γίνει άμεσα η απόσβεση της αγοράς, σε λιγότερο από 3 χρόνια. Για τα υπόλοιπα 17 έτη που θα παραμείνει σε λειτουργία ο ηλιακός, θα εξοικονομήσει από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού ένα ποσό περί τα 8.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό έχει υπολογισθεί με μικρότερες τιμές ρεύματος σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφονταν μέσα στην ενεργειακή κρίση και ελαφρώς μεγαλύτερες από την εποχή πριν την ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα